2014-01-24 09:50:00
Lincoln Navigator 2015
Lincoln Navigator 2015
Zdroj: Lincoln, autoblog.com

Aj USA pozná downsizing: obrovský Lincoln Navigator má „iba“ 3,5 l V6 EcoBoost

Lincoln – luxusná značka koncernu Ford po dlhých siedmych rokoch predstavila facelift Navigatora

Typické americké obrie SUV malo od predstavenia pod kapotou iba typický (priam írečitý) americký motor V8. Časy sa menia a Lincoln dostal prepĺňaný šesťvalec EcoBoost s najvyšším možným výkonom.

Sila prepĺňaného šesťvalca do V je väčšia než schopnosti staršej atmosférickej V8-čky. Výkon motora je 280 kW (380 k) a krútiaci moment je 582 Nm.

Pravdou je, že Navigator potreboval facelift v podstate hneď po uvedení. Jeho zjav sa pri všetkej úcte nedal nazvať ako moderný a skôr pôsobil ako zabudnutý niekde v polovici deväťdesiatych rokov. Konkurenčný Cadillac Escalade vyzeral lepšie a Lincolnu nepomohla ani nižšia cena. Napriek tomu si Navigator vie svojim konzervatívnym vzhľadom nájsť svojich zákazníkov a Ecoboost tomu len prospeje.

Nech je to ako chce, Lincoln prešiel naozaj veľkými zmenami, ktoré sa síce nedotkli konštrukcie auta, no zmenila sa napríklad predná maska, nárazníky, zadné svetlá, ale novinky sa týkajú aj interiéru.

Interiérové zmeny viac menej obišli vzhľad a dotkli sa predovšetkým elektroniky a elektrických pomocníkov. Lincoln má dva 4,2 palcové LCD displeje a jeden dotykový centrálny 8 palcový displej s MyLincoln systémom. Bezpečnostný pomocníci sa rozšírili o stráženie mŕtveho uhla, parkovaciu kameru, asistent rozjazdu/zjazdu do a z kopca. O pohodlie sa stará systém CCD, teda kontinuálna kontrola pruženia, ale tiež schopnosť zadného pruženia zdvihnúť zadok potom, čo ho majiteľ poriadne naloží.

Zdroj: Lincoln, autoblog.com
Zdroj: Lincoln, autoblog.com

K dispozícii sú tiež 20 a 22 palcové kolesá a viacero luxusných prvkov výbavy. Lincoln sa predstaví na autosalóne v Chicagu vo februári a prvé kusy sa k zákazníkom dostanú na jeseň tohto roka.

Lincoln Navigator je sedemiestne SUV, ktoré je unikátne nielen svojou veľkosťou, ale tiež tým, že všetky sedadlá za vodičom je možné sklopiť do úplnej roviny, čím za vodičom vznikne nielen riadna dodávka ale v podstate detské ihrisko, či za použitia spacákov priestranná spálňa...

Ale teraz k tomu najdôležitejšiemu, pozrite si vlajkovú loď značky Lincoln v priloženej bohatej galérii.

 

 

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com, Lincoln

Komentáre k článku


Stream naživo