2014-01-21 08:00:00
Infiniti Q50 Eau Rouge
Infiniti Q50 Eau Rouge je koncept športového sedanu
Zdroj: Infiniti

Infiniti Q50 Eau Rouge naznačil športové ambície prémiovej značky

Mesiac trval „striptíz“, pri ktorom sa postupne odhaľoval koncept so zvláštnym menom.

Špeciálna športová verzia nového sedanu strednej triedy absolvovala svoj debut na autosalóne v Detroite, presne ako rok predtým sériový model. Predstavila sa vo vínovočervenom laku s množstvom uhlíkových vláken.

Špeciálny model  pokračuje v stopách, ktorú naznačil limitovaný model FX Vettel Edition. Aj v tomto prípade si po inšpiráciu zašiel do formule 1. Nakoniec je toho karbónu podstatne viac, ako naznačovali prvé obrázky: spätné zrkadlá a predný nárazník, ktorý vychádza z tvarov predného krídla monopostu F1, ale tiež prahy, časť zadného nárazníka s difúzorom a hlavne strecha. Tam všade je uhlíkový kompozit.

Podľa automobilky prevzal koncept od sériového modelu iba predné dvere a rám strechy, všetko ostatné prešlo úpravami. Pri bočnom pohľade vynikne znížená výška podvozka a 21-palcové čierne disky kolies s väčšími dierovanými kotúčmi a červenými strmeňmi výkonnejších bŕzd na oboch nápravách.

Zdroj: Infiniti

Interiér plný alcantary a karbónu

To, čo sa necháva vystavovať na obdiv na karosérii, teda štruktúra uhlíkového laminátu prekrytá iba čírym lakom ako spojnica medzi technológiou formule jeden a športového vozidla, prechádza aj do jeho vnútra. Interiér je na viacerých miestach obložený uhlíkovými vláknami v červenej farbe, ktorá ladí s dvojfarebne čalúnenými športovými sedadlami a volantom potiahnutými čiernou kožou a čierno-červenou kombináciou Alcantary.

Zdroj: Infiniti
Zdroj: Infiniti

Prečo práve Eau Rouge

Hoci sa v Detroite predstavil iba koncept, možno je to predzvesť zatiaľ nepotvrdených správ, že práve Eau Rouge bude novou športovou divíziou Ingfiniti. Z auta, ktoré pomenovali podľa vari najslávnejšej zákruty na belgickom okruhu Spa-Francorchamps, by sa (aspoň podľa americkej optiky) mal stať konkurent BMW M5 a Cadillacu CTS-V. Auto sa k F1 hlási aj zadným hmlovým svetlom, ktoré výrazne pripomína hmlové svetlo monopostov. Hoci sa koncept Eau Rouge na prvý pohľad veľmi neodlišuje od bežného sedanu Q50, upravili všetky hlavné komponenty. Cieľom bolo znížiť odpor vzduchu, priviesť ho tam, kde ho treba na chladenie a využiť ho tiež na zvýšenie prítlaku. Vývoj sa riadil prísnymi aerodynamickými pravidlami, ktoré vyplývajú zo spolupráce automobilky Infiniti s tímom Formule 1 – Infiniti Red Bull Racing.

Zdroj: Infiniti
Zdroj: Infiniti

Spojenie s najlepšími

Infiniti hľadá cesty, ako zúročiť spojenie s tímom Infiniti Red Bull a štvornásobným majstrom sveta Sebastianom Vettelom. Prvým zhodnotením tejto spolupráce bolo športové SUV FX Vettel Edition, ktorých sa vyrobilo iba 150 kusov v limitovanej edícii. Automobilka vtedy spojila svoje sily s Brabusom, pripravila luxusný interiér, karbónové doplnky a pridala športovejší podvozok a vyladný motor. Niečo podobné sa zrejme chystá aj v prípade modelu Q50 Eau Rouge. No tam je zámer predsa len širší.

Čo bude Pod Kapotou?

Značka vôbec neuviedla pohonnú jednotku, no pripustila, že v prípade sériovej výroby si pre auto predstavuje pod kapotou preplňovaný motor s výkonom vyše 368 kW (500 k) s krútiacim momentom viac ako 820 Nm! To by bolo viac než majú konkurenti nemeckých prémiových značiek. Aj tak by to ostrý variant Q50 nemal jednoduché v súboji o zákazníka. Musel by čeliť hlavne trojici Audi RS4, BMW M3 a Mercedes-enz C 63 AMG. Zdá sa, že automobilka spočiatku len testovala odozvu verejnosti a sondovala terén, keď skúmala prijatie podobného modelu.

Zdroj: Infiniti
Zdroj: Infiniti

V posledných dňoch prišlo prekvapenie, lebo šéf automobilky Johan de Nysschen vyhlásil, že Eau Rouge chce vyrábať! Japonská automobilka sa totiž vôbec netají zámerom vybudovať celú športovú divíziu, ktorá by by poriadne podkúrila napríklad AMG, či BMW M. Japonci by teda museli urobiť poriadny krok vpred. Lebo spomenuté značky a modely majú za sebou dlhoročný vývoj plný postupného zlepšovania. Nezabúdajme však na to, že materskou firmou Infiniti je Nissan a ten vyrába kupé GT-R... Tu vari niet čo dodať. Len sa tešiť, že to bude, keď to bude...


ZDROJ: carscoops.com, Infiniti, motorauthority.com

Komentáre k článku


Stream naživo