2014-01-16 11:47:37
SEAT Leon ST
SEAT Leon ST
Zdroj: Seat

SEAT Leon ST 4Drive. Španielsky kombi fešák tancuje aj v teréne

SEAT Leon ST s pohonom 4x4 môže zamávať predajmi nielen v rámci koncernu VW.

Aj napriek stále stúpajúcej obľube automobilov SUV sú v našich končinách mimoriadne populárne autá s „batohom“ a pripájateľným pohonom 4x4. Práve preto je nový Leon ST 4Drive opäť (až sa nám nechce veriť) trefou do čierneho.

SEAT síce neprináša žiadne prelomové novinky (to sa predsa k dcére VW ani nehodí...), no prináša vábivý koktail súčiastok dostupných v skladoch koncernu.

ST 4Drive bude dostupný s dvoma naftovými motorizáciami. Prvá, základná, zahŕňa motor 1,6 TDI s výkonom 77 kW (105k) a krútiacim momentom 250 Nm, druhá motorizácia 2,0 TDI, ktorá príde až v lete má výkon 110 kW (150 k) a krútiaci moment 320 Nm. Spotreba paliva je v kombinovanom cykle 4,5 (1,6 TDI) a 4,8 litra (2,0 TDI) nafty na 100 km.

Nižšia motorizácia bude na predaj s nižším stupňom výbavy Reference, prípadne Style. Dvojliter zas nebude ponukaný s najnižšou výbavou Reference, ale iba so Style a FR.

K dispozícii bude tiež multimediálny systém a dotykový displej s veľkosťou 5,8 palca.

SEAT má pri pohone na všetky štyri kolesá dosť dlhú tradíciu: Už v roku 1999 bol Leon vybavený pohonom 4x4, a to vo verzii 1,8 20VT 180PS 4x4.

Zdroj: SEAT Leon ST 4x4

Pohon všetkých štyroch kolies je zabezpečený vďaka multilamelovej spojke Haldex piatej generácie, ktorá dokáže v priebehu niekoľkých milisekúnd reagovať na zhoršené podmienky na ceste a poslať krútiaci moment aj na zadnú nápravu. Piata generácia Haldexu nevyužíva tlakový zásobník hydraulického oleja, vďaka čomu je kompaktnejšia a ľahšia o 1,4 kg (čo sa môže zdať málo, no na podvozku sa ráta každé kilo).

Zaujímavé je, že aj napriek Haldexu na zadnej náprave sa SEATu podarilo zachovať rovnako objemný kufor (587 litrov)

Leon ST 4Drive sa začne predávať na jar tohto roka. Výstavnú premiéru mal na autosalóne vo Viedni.

jh
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo