2013-11-04 11:10:00
Koncepty Mitsubishi pre autosalón
Koncepty Mitsubishi pre autosalón v Tokiu 2013 sú tri: AR, GC a XR.
Zdroj: MMC

Mitsubishi Motors pripravilo pre autosalón v Tokiu tri koncepty

AR, GC a XR nie je žiadne označenie transformerov, ale koncepčných modelov Mitsubishi pre domáci autosalón.

Spoločnosť Mitsubishi Motors Corporation (MMC) odhalí 20. novembra 2013 na tohtoročnom autosalóne v Tokiu vo svetovej premiére hneď tri nové koncepty vozidiel. Všetky ukazujú nový dizajnérsky smer Mitsubishi Motors symbolizujúci funkčnosť a bezpečnosť vlastnú vozidlám typu SUV.

Sú nositeľmi tzv. „@earth TECHNOLOGY“, ktorá stelesňuje predstavu Mitsubishi Motors Corporation o zodpovednosti k životnému prostrediu, ale aj o potešení z jazdy, bezpečnosti a kvalite a ktoré naznačujú smer, akým sa bude uberať vývoj a výroba Mitsubishi Motors v blízkej budúcnosti.

Trocha iný dizajn

Prvý z troch konceptov, Mitsubishi Concept GC – PHEV je ďalšou generáciou klasického SUV so stálym pohonom všetkých kolies. Pohonné ústrojenstvo tvorí preplňovaný vysoko výkonný zážihový motor s objemom 3,0 litra V6 s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC umiestnený vpredu a plug-in-hybridný pohon PHEV vzadu s vysokovýkonnou batériou. Spolupracujú s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, pričom ponúkajú dynamické jazdné vlastnosti vozidla kategórie SUV.

Zdroj: MMC
Zdroj: MMC

Koncept Mitsubishi XR – PHEV predstavuje novú generáciu kompaktného SUV vyvinutého pre potešenie z jazdy na novej úrovni. Využíva zážihový motor vpredu a PHEV systém s pohonom predných kolies. Vyznačuje sa zmenšeným ľahkým, kompaktným a vysoko výkonným preplňovaným motorom s objemom 1,1 litra s priamym vstrekovaním a s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC, ktorý spolupracuje s vysokokapacitnou batériou. Obidva spomínané koncepty majú plug-in-hybridné systémy (PHEV) optimalizované pre rozličné trhy a požiadavky rôznych segmentov.

Mitsubishi AR je koncept, ktorý stelesňuje ďalšiu generácia kompaktného viacúčelového vozidla s jazdnými vlastnosťami SUV a zároveň priestrannosťou typickou pre MPV. Využíva ľahký hybridný systém, ktorý je zložený z malého preplňovaného motora s objemom 1,1 litra s priamym vstrekovaním a s variabilným časovaním sacích ventilov MIVEC.

Zdroj: MMC

Dôraz na bezpečnosť

Všetky tri koncepty zahŕňajú najnovšie technológie aktívnej bezpečnosti "e - Assist" (názov používaný iba v Japonsku zahŕňa adaptívny tempomat ACC, systém zmierňovania následkov čelnej kolízie FCM  a systém upozornenia prekročenia jazdného pruhu LDW)  a  informačné systémy budúcej generácie. Tie obsahujú napr. systém varovania pred nebezpečenstvom, ktorý  aktivuje zodpovedajúce bezpečnostné funkcie a včasnú signalizáciu zlyhania alebo poruchy, ktorý upozorní vodiča na potrebu opravy, či iného servisného úkonu.

Spoločne s trojicou vyššie uvedených troch konceptov bude Mitsubishi Motors na svojom stánku na 43. tokijskom autosalóne 2013 vystavovať celkovo 17 vozidiel (13 z nich počas dní určených pre odbornú verejnosť). Popri koncepčných vozidlách bude na stánku Mitsubishi Motors model eK Space, ktorý  uvedú na trh v Japonsku na začiatku budúceho roka, ale aj športové modely a niektoré aktuálne sériovo vyrábané vozidlá.

Jozef Vydra
ZDROJ: mitsubishi

Komentáre k článku


Stream naživo