2013-09-01 13:00:00
KIA Soul druhej generácie
KIA Soul druhej generácie sa predstaví Európe vo Frankfurte.
Zdroj: Kia

KIA Soul druhej generácie prichádza, uvádzajú ju už po niekoľký raz netradičné hviezdy

Tvárou modelu Kia Soul v USA nie je žiadna hollywoodska hviezda, alebo športovec, či iná celebrita. Sú to škrečky!

Už keď prichádzala na trh prvá generácia, škrečky boli pri tom a pomohli novému modelu na svet. A to sa nezmenilo ani pri facelifte, dokonca ani pri druhej, poriadne prepracovanej generácii.

Kto vie, čím to je, že je model Soul taký úspešný práve za Veľkou mlákou. Stal sa z neho veľký hit. Žeby bol za tým gerila marketing práve v podobe škrečkov? Sú milí, zábavní, vždy prídu s nejakým nápadom a reklamy s nimi sú celkom podarené. Sú z nich už superstars, ktoré si užívajú kopec slávy na červenom koberci, ako hviezdy najvyššieho rangu. Na prvý pohľad nemajú nič spoločné s autom, ale ich prítomnosť naozaj zvyšuje záujem o model.

Alebo... možno je za tým aj kvalita auta. Dobrý, aj keď trocha rozpačito štylizovaný hatchback maskujúci sa ako crossover s atraktívnou cenovkou teraz kompletne prepracovali. Na prvý pohľad iba decentná a nenápadná modernizácia klame telom. Výrazné zmeny sa úspešne podarilo zamaskovať do faceliftových úprav.

Väčší rázvor, viacej miesta

Vozidlo ukrýva pod mierne zmenenou karosériou kompletnú prestavbu. Je postavené na podvozku modelu Cee´d, vďaka čomu získalo viac priestoru a lepšie jazdné vlastnosti. Viac odvedenej práce sa skrýva pod karosériou, ktorá je o viac ako 28 percent tuhšia, ako v predchádzajúcej generácii. Inak je naladený aj modernejší podvozok. Pritom platforma z modelu Cee’d umožnila novému Soulu ťažiť z dlhšieho rázvoru náprav, aj z rozchodu kolies. Výsledkom je viac miesta pre posádku a pribudlo aj 14 litrov v batožinovom priestore (354 litrov). Tuhšia karoséria eliminuje prenos hluku do interiéru.

Okrem priestoru pre cestujúcich a náklad by zásadným zlepšením mal prejsť aj podvozok, ktorý je modernejší. Karosérie je údajne až o 29 % tuhšia ako karoséria dosluhujúceho modelu a účinnejšie bojuje proti prenosu nežiaduceho hluku do priestoru kabíny.

Nevie sa zatiaľ nič konkrétne o pohonných jednotkách novej Kie Soul. Vysoko pravdepodobne nebude ponuka motorov chudobná a mali by sa objaviť predovšetkým nové agregáty GDI s priamym vstrekovaním paliva, s turbom aj bez turba.

Zákazník si bude môcť vybrať z 11 farieb laku karosérie. Doplní ich čierne lakovanie lemov blatníkov a bočných prahov. Zvýrazneniu automobilu pomôže strecha v kontrastnej farbe. Viac podrobností sa dozvieme už na jesennom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý otvára svoje brány už 10. septembra. A kým sa tak stane, máme pre vás pár, aspoň podľa nášho názoru naozaj vydarených krátkach reklamných spotov - v hlavnej úlohe: škrečkovia. Vlastne, pardón, KIA Soul... Najprv aktuálna na celkom nový Soul:

Toto je reklama na modelový rok 2013:

Vráťme sa ešte o rok späť, keď americké obrazovky okupoval tento reklamný spot:

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia

Komentáre k článku


Stream naživo