2013-02-26 12:55:00
DOPLNENÉ: Ford predstavil úplne
Originálna maska chladiča, krátka kapota a výrazne dozadu sklonené predné stĺpiky dodávajú autu športový a moderný vzhľad.
Zdroj: Ford

DOPLNENÉ: Ford predstavil úplne nové SUV EcoSport pre Európu

PREMIÉRA: Všetci sa chystajú s novinkami do Ženevy na najvýznamnejší jarný autosalón v Európe. Iba Ford zamieril prekvapujúco do Barcelony.

Nie je tam teraz žiadny autosalón, ale Svetový kongres mobilných technológií. Vari sa Ford púšťa do výroby mobilov, či tabletov? Nie, ale prispôsobuje sa ich používaniu v bežnom živote. Preto tam predstavil kompaktné a komunikačne zdatné vozidlo, ktoré ponúka pokročilú technológiu vo forme hlasom aktivovaného komunikačného systému pre vozidlá Ford SYNC.

Model EcoSport vďaka funkcii SYNC AppLink umožňuje hlasom ovládať aplikácie pre inteligentné telefóny zo sedadla vodiča. Navyše systém Ford SYNC spojí po nehode priamo cestujúcich vo vozidle s miestnou záchrannou službou. „Začína sa éra komunikačne zdatných áut a práve predstavenie modelu EcoSport na Svetovom kongrese mobilných technológií dokazuje, aký význam má pokročilá technológia vo vozidlách pre zákazníkov aj pre spoločnosť Ford,“ povedal technický riaditeľ a viceprezident spoločnosti Ford z oddelenia výskumu a inovácií Paul Mascarenas.

On-line hudba priamo do auta

Celkom logicky teda znie aj informácia o partnerstvo so službou Spotify, ktorá prinesie on-line prenos hudby počas jazdy priamo do vozidla. Moderné mobilné aplikácie integrované do vozidla umožnia vybrať si z vyše 20 miliónov skladieb. Ďalšie možnosti sú v službách, ktoré prinesú poskytuje zvukové prehrávanie novinových a časopisových článkov, či zdieľať svoju polohu a odhadovaný čas príchodu s priateľmi a príbuznými, a to v reálnom čase na dynamickej mape a priamo z vozidla pomocou jednoduchých hlasových povelov, alebo viac ako 30 000 staníc počúvateľnej zábavy a informácií, vďaka čomu sa vodiči môžu bezpečne pripojiť k internetovej hudbe, novinovým správam, informáciám na Facebooku a Twitteri, personalizovaným odporúčaniam reštaurácií a hotelom, predpovediam počasia a pod.

Zdroj: Ford

Znie to síce veľmi dobre, ale na jednej strane mám pocit, že sa výrobcovia snažia poskytnúť čo najviac bezpečnostných asistentov pre jazdu, na druhej strane ponúkajú nebývalé možnosti rozptýlenia poráve počas jazdy. Asi smerujeme k automatizovanému presunu osôb namiesto šoférovania...

Čo prináša auto

Kompaktný model EcoSport stavia na globálnej platforme Ford pre segment B, ktorej hlavným predstaviteľom je Ford Fiesta. Zdieľa ju aj model Kuga. Mierne anabolizovaný EcoSport má agilitu malého rodinného auta spolu s priestrannosťou, vyvýšenou polohou za volantom a flexibilitou SUV. Originálna maska chladiča, krátka kapota motora a výrazne dozadu odklonené predné stĺpiky dodávajú vozidlu športový a moderný vzhľad, ktorý ešte umocňujú adaptívne predné svetlomety. V ponuke bude aj komplexný balík asistenčných technológií pre vodiča, vrátane elektronického stabilizačného systému a asistenta rozjazdu do kopca.

Zdroj: Ford

Úplne nový EcoSport bude poháňať 1,0 litrový Ford EcoBoost s výkonom 92 kW (125 k), ktorý získal titul Medzinárodný motor roka, okrem toho aj 1,5 litrový 81 kW (110 k) zážihový motor a 1,5 litrový vznetový motor s výkonom 66 kW (90 k), od ktorých sa očakáva najnižšia spotreba paliva v príslušnej triede.

Ford zatiaľ nespresnil, či sa v prípade EcoSportu dočkáme iba verzie s pohonom predných kolies, alebo aj k nám príde verzia 4WD. Tá je napríklad určená aj pre brazílsky trh. Ďalšie detaily o aute s dĺžkou 4 241 mm, výškou 1 696 mm a rázvorom 2 521 mm budú známe až neskôr - pravdepodobne v Ženeve, kam Ford s novinkou tiež zamieri. EcoSport sa podľa prvých informácií začne predávať v Európe a teda aj u nás neskôr v tomto roku. Bude po nedávno predstavenom väčšom modeli Ford Kuga druhým vozidlom typu SUV, ktorým spoločnosť Ford v Európe rozširuje sortiment. Značka plánuje priniesť do Európy ešte väčšie auto v tomto segmente, ďalšiu generáciu luxusnejšieho modelu Ford Edge. To je populárne v USA a v ďalších krajinách.

DOPLNENÉ:

Podľa správ holandského magazínu Autoweek sa vraj EcoSport objaví až začiatkom budúceho roka, čo by bolo po oneskorení nového Mondea ďalšie nepríjemné zdržanie. Kým sa informácie potvrdia, alebo vyvrátia, pridávame ešte ako bonus krátke video s predstavením EcoSportu.

Jozef Vydra
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo