2019-05-10 10:00:00
Slovakiaring
Slovakiaring
Zdroj: Slovakiaring

Nie sú celkom ako Hamilton, ale ďaleko k nemu nemajú

Vraj je to ako porovnávať pilota na vetroni s kapitánom najväčšieho dopravného lietadla.

Každý z nich sa snaží ovládnuť svoj stroj vo vzdušnom mori. Podobne je to aj s pretekármi rýchlych strojov na štyroch kolesách. Tiež chcú ovládať svoje tátoše pod kapotou a ukázať ostatným chrbát. Piloti F1 tiež začínali kdesi úplne na začiatku. Možno na motokárach, možno v inej oblasti. Postupne stúpali vyššie. Jedno majú rovnaké: chuť víťaziť a byť najrýchlejší.

Na Slovakia Ring zatiaľ preteky Formule jeden nebudú. Zorganizovanie takých pretekov je nesmierne náročné. Finančne, logisticky, organizačne. Na Slovakia Ring však prišli špičkoví pretekári seriálu WTCR - Svetového pohára cestovných automobilov. Na okruhu sa ukážu v meraných tréningoch už zajtra, teda v piatok 10. mája.

Štyroch pretekárov a zástupcu promotéra celého seriálu pozvali organizátori podujatia Races of Slovakia na tlačovú konferenciu, kde slovenským médiám porozprávali svoje prvé dojmy:

Zdroj: Slovakiaring

Xavier, vitajte na Slovensku, aké je pozadie spojenia Eurosport Events a Slovakia Ringu?

Xavier Gavory, zástupca promotéra Eurosport Events: Najprv chcem okruhu pogratulovať k 10. výročiu. Sme nesmierne radi, že môžeme byť toho súčasťou. Vďaka patrí aj miestnym motoristickým asociáciám a Slovakia Ringu. Je to veľká výzva - zorganizovať Majstrovstvá sveta a Svetový pohár naraz. Očakávame množstvo napínavých súbojov. Milujeme výzvy a motoršport na dvoch, či štyroch kolesách.

Mali sme dlhé nutkanie spojiť preteky do jedného podujatia. Tento rok tak bude dvakrát, najprv tu na Slovakia Ringu, neskôr na okruhu Sepang v Malajzii. Na Ringu organizujeme MS cestovných automobilov FIA WTCC od roku 2012 a preteky motocyklov tretí rok po sebe.

Máme 26 áut, 32 motocyklov, očakávame celkovú sledovanosť vyše 70 miliónov divákov. Toto je darček pre všetkých po celom svete, kto miluje motoršport. Je to výborné prepojenie propagácie Slovenska, Slovakia Ringu, Eurosport Eventgu a oboch seriálov.

Norbi minulý rok si tu vyhral, vraciaš sa sem rád?

Norbert Michelisz, (BRC Hyundai N Squadra Corse), víťaz minuloročných pretekov na Slovakia Rángu a stálica seriálu: Vždy sa rád vraciam na Slovensko. Pre mňa sú to stále ako druhé domáce preteky, chodí sem veľa maďarských fanúšikov a atmosféra je tu vždy skvelá. V spojení s charakterom okruhu, ktorý mám veľmi rád, je to jedno z mojich najobľúbenejších podujatí v roku. Som veľmi rád, že som tu späť a verím nášmu výkonu viac, než na úvodných podujatiach v Maroku a Maďarsku. Teraz bude platiť aj nové pravidlo rozloženi hmotnosti" (tzv. Balance of Performance), vďaka čomu sa dopredu dostanú aj jazdci zo stredu a zadnej časti štartovného poľa. Táto trať je široká a zakaždým ponúkla množstvo akcie a napätia a verím, že to tak bude aj tento rok.

Zdroj: Slovakiaring
Zdroj: Slovakiaring

Néstor, vitaj späť na Slovensku, na podujatí, ktoré je pre teba určite dôležité...

Néstor Girolami (ALL-INKL.COM Münnich Motorsport), aktuálny líder šampionátu: Je to pre mňa skutočne dôležitý víkend. Debutoval som tu v roku 2015, bolo to po prvýkrát, čo som jazdil cestovné vozidlá v Európe, takže sa mi vracajú milé spomienky. Keďže sme vyhrali predošlé preteky, mám obzvlášť dobrý pocit a veľmi sa teším na celý víkend. Aktuálne vedieme celý šampionát, pred nami je ešte mnoho pretekov, takže sa musíme poriadne sústrediť. Ako povedal Norbi - pre nás bude tento víkend naozaj veľkou výzvou, pretože si so sebou nesieme rovnakú povinnú hmotnosť ako v Maďarsku pred dvomi týždňami. Niektorí ďalší budú mať ľahšie autá, takže budú mať väčšie šance, čo je pre nás veľká výzva. Ak zaprší, alebo bude vlhko, tak sa rýchlo prispôsobím, navyše auto sa v takýchto podmienkach ukázalo v Maďarsku ako veľmi dobré, keďže sme tam vyhrali druhé preteky.

Zdroj: Slovakiaring

Jean-Karl, pred dvomi týždňami si zažil dobré aj slabšie chvíle - pole position a konečné druhé miesto.

Jean-Karl Vernay (Leopard Racing Team Audi Sport), šampión TCR International Series 2017, šampión Indy Lights a ďalších seriálov: Mal som zlý štart, takže som bol rád, že som preteky napokon dokončil. Bol to však celkom dobrý víkend. Tu si veríme. Pred rokom sme tu v prvých pretekoch skončili na druhom mieste a konfigurácia trate s dlhými rovinkami a rýchlymi zákrutami by nášmu Audi mala sedieť. Otázka je, aké bude počasie, no vyhovujú mi oba varianty. Bude to dozaista zaujímavé pre nás aj fanúšikov.

Zdroj: Slovakiaring
Zdroj: Slovakiaring

Johan, na Slovakia ringu si po prvýkrát, aké sú podľa teba tvoje šance v porovnaní so skúsenejšími konkurentmi?

Johan Kristoffersson, dvojnásobný Majtser sveta v relykrose: Áno, som tu prvý raz. Odhliadnuc od jedného testovacieho dňa, kedy skutočne pršalo. Je to naozaj krásna trať! Začiatok sezóny mi úplne nevyšiel, dosť som sa vytrápil. Seriál je skutočne náročný, je tu mnoho skvelých jazdcov a tímov. Na Hungaroringu som dosiahol 7. miesto v kvalifikácii, musím takéto výkony podávať častejšie. Počasie vyzerá zatiaľ zaujímavo, hádam nám ponúkne veľké výzvy!


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo