2017-02-09 13:00:00
Miroslav Konopka
Miroslav Konopka
Zdroj: TASR

Obrovský úspech: slovenský tím prvýkrát v prestížnych pretekoch v Le Mans!

Miro Konôpka povedie slovenský tím na 24 hodinových pretekoch v Le Mans. Bude to vôbec prvýkrát.

Na legendárnej 24 hodinovke v Le Mans bude prvýkrát slovenský tím. Už len nominácia do Le Mans je obrovský úspech. O účasť na júnovom podujatí sa postaral tím ARC Bratislava, na čele s majiteľom Mirom Konôpkom.

Slovenskému pretekárovi sa podarilo splniť dlhodobý cieľ, v horizonte troch rokoch chcel dostať svoj tím na Le Mans. Svoj plán nakoniec stihol zrealizovať o rok skôr. "Je to dlhodobé snaženie, dostať sa do Le Mans. Ide o ikonický pretek, ktorý patrí do trojice najvýznamnejších - F1, Indianapolis a Le Mans. Slovenský ani stredoeurópsky tím tam nikdy nebol, pre mňa je to veľká výzva na jednej strane. Na druhej je to veľký záväzok. Vždy som túžil stáť za autom, na ktorom bude slovenská vlajka. Mohol som ísť v inom tíme, ale chcel som tam dostať slovenský tím. Som strašne rád, že sa mi to podarilo," povedal k potvrdeniu účasti Konôpka.

ARC Bratislava si vybojoval účasť na základe výsledkov v ázijskej časti série Le Mans, vďaka ktorým ho výberová komisia promotéra pretekov Le Mans napokon zaradila na štartovaciu listinu 85. ročníka 24-hodinových pretekov. Pre Konôpku ide o tretiu účasť na slávnych pretekoch, naposledy sa na nich predstavil v roku 2010 vo farbách tímu Felbermayer. "Od môjho posledného štartu sa mnohé zmenilo. Čaká nás kopec vecí, ktoré je potrebné splniť. Predpisy na 24 hodín Le Mans majú 133 strán, takže si asi viete predstaviť, koľko je tam povinností. Teraz dávame dokopy auto a veci, ktoré sú k tomu potrebné. Len štyridsať ľudí potrebujeme do boxov. Musíme dať dokopy celý tím, je to strašne veľa roboty. Aj keď sa zdá, že to je až o štyri mesiace, ale bude čo robiť. Pevne verím, že 1. júna budeme stáť v Le Mans pripravení," uviedol Konôpka.

Slovenský tím sa predstaví v kategórii LM P2, podľa predbežných informácií bude v Le Mans pretekať na aute značky Ligier a so štartovým číslom 49. Ako majiteľ bratislavského tímu prezradil, druhé miesto v tíme by rád obsadil lotyšským jazdcom Konstantinom Calkom. Meno tretieho pretekára zatiaľ nie je známe. Konôpka si pred podujatím stanovil skromné ciele: "Cieľom je hlavne dokončiť. Čaká nás konkurencia 25 vozidiel."


ZDROJ: TASR, Ministerstvo vnútra SR

Komentáre k článku


Stream naživo