2014-11-22 12:40:00
Mikko Hirvonen - ďalší
Mikko Hirvonen - ďalší lietajúci Fín končí
Zdroj: jh

Mikko Hirvonen odchádza z WRC. Rozlúčil sa so svetom rely výborným videom

Mikko Hirvonen sa po trinástich rokoch lúči so svetovým šampionátom v rely. Odchádza v najlepšej forme.

Mikko Hirvonen si rozhodne zaslúži pomenovanie lietajúci Fín, tak ako mnohí ďalší fínsky motoristickí pretekári. Či už ide o Formulu 1, preteky WRC, či iné šampionáty, mať v tíme Fína bolo vždy chápané ako záruka výborných výsledkov.

Príkladom tohto fínskeho fenoménu sú také mená ako Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen, Tommi Mäkinen, Marcus Grönholm, Jarri-Mati Latvala a samozrejme Mikko Hirvonen.

Jeho veľkou „smolou“ bolo, že vrchol kariéry zažil v časoch Sebastiana Loeba, teda v časoch, keď iní pretekári prakticky nemali šancu. No i napriek absolútnej dominancii Loeba a jeho Citroenu sa našlo zopár pretekárov, ktorí mu dokázali počas celej dlhej sezóny dýchať na päty. Najbližšie sa ho držal práve Mikko Hirvonen v sezóne 2009, keď chýbalo naozaj málo, aby vtedy päťnásobného šampióna porazil. O víťazovi vtedy rozhodla posledná rely a Mikkovi unikol Sebastien o jeden jediný bod.

Mikko sa narodil v roku 1980 v obci obklopenej vodou Kannonskoski v strede Fínska. Svoju premiéru vo WRC absolvoval s Fordom Focus v roku 2003. Následne sa stal kolegom Pettera Solberga v Subaru, no ešte v roku 2004 musel po sérii nepresvedčivých výkonov tím opustiť. Následne opäť usadol do Focusu, no iba v súkromnom tíme, aby v roku 2006 opäť prišiel do továrenského tímu Fordu. Hlavne vďaka jeho úspechom sa Ford stal dvakrát po sebe najlepším tímom pretekov. V rokoch 2008 až 2009 skončil na druhom mieste šampionátu. Z Fordu odišiel chvíľu pred odchodom samotnej automobilky a zamieril do Citroenu. Po dvoch sezónach u Francúzov sa však opäť vrátil do Focusu a vo farbách súkromného tímu M-Sport pretekal aj vo svojej poslednej WRC rely vo Walese. Skončil na bedni, na druhom mieste.

Ako sa sám vyjadril, počas pretekov si nebol úplne istý tým, či šliapať na plno pre druhé miesto a riskovať tak nehodu, alebo ísť opatrnejšie a uspokojiť sa s tretím. Nakoniec našiel vhodný kompromis a do cieľa prišiel na druhom mieste.

Keďže to boli posledné preteky spolu so svojim navigátorom Jarmom Lehtinenom, ktorý ho sprevádzal od roku 2003, Mikko priznal, že zápasil s emóciami.

„Bolo to trochu emotívne, hlavne v servise, keď sme sa so všetkými rozlúčili. Cítil som sa až príliš emotívne a nemohol som sa naplno sústrediť a robiť to čo treba.“

A podobne emotívne je aj video, ktoré pripravil, aby sa rozlúčil so svojimi fanúšikmi. Okrem citov je predovšetkým plné dôkazov, že tento lietajúci Fín vie naozaj lietať. Hlavnou myšlienkou je, že teraz po 13-tich rokoch prišiel čas spomaliť a venovať sa rodine. Tak pozerajte, stojí to za to.

Zároveň pripájame video z posledných pretekov sezóny, ktoré vyhral S. Ogier a druhý bol Mikko.

Ján Hargaš
ZDROJ: youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo