2013-05-21 05:45:45
Matej Homola vyhral ETCC
Matej Homola vyhral ETCC v Salzburgu druhú jazdu a celkovo skončil prvý.
Zdroj: Matej Remmy Jankovič

Úspech slovenského jazdca: Maťo Homola vyhral preteky na Salzburgringu

Ďalší skvelý výsledok po pretekoch na Slovakia Ringu zaznamenal slovenský automobilový pretekár Maťo Homola uplynulý víkend.

Vyhral v pretekoch Majstrovstiev Európy cestovných automobilov FIA ETCC v triede S2000 a v celkovom poradí má na vedúceho českého pretekára Petra Fulína minimálnu stratu.

Na rakúskom Salzburgringu to však bolo veľmi náročné. Počas prvých pretekov začalo husto pršať. Najväčší Homolov súper v triede S2000 Petr Fulín (BMW) v hustom daždi havaroval. Homola sa len s vypätím všetkých síl udržal na 2. mieste pred Čechom Michalom Matějovským na rovnakom BMW 320si WTCC. Maťo bol v cieli spokojný, ale sústredený na druhú jazdu:

„Preteky boli najnáročnejšie v mojej krátkej kariére. V ich priebehu začalo pršať a keďže mali autá obuté sliky, bol to veľký adrenalínový zážitok. Po ťažkej nehode dvoch pretekárov vyšiel na trať Safety Car a niekoľko kôl sme absolvovali v spomalenom tempe. Našťastie preteky pre silnejúci dážď zastavili a sme mohli prezuť na mokré pneumatiky. Po reštarte zostávalo do konca 5 kôl a na mokrej trati bolo enormné množstvo súbojov koleso na koleso. Našťastie sa už nič vážneho nestalo a v prvých pretekoch som si prišiel pre druhé miesto v najvyššej triede Super 2000".

Ďalej už len mokré preteky

Druhá jazda sa po krátkom servisnom intervale išla od štartu na mokrej vozovke. Petr Fulín na štart nenastúpil a Maťo vedel, že sa môže na lídra šampionátu dotiahnuť, len ak príde do cieľa. Nebolo to ale vôbec jednoduché. Druhé preteky s pevným štartom sa začali na mokrých pneumatikách  a po miernom zahrabaní odštartoval Homola celkom v pohode. Zopakoval sa scenár prvých pretekov: niekoľko nehôd, výjazd Safety Caru a spomalenie pretekov.

Zdroj: Matej Remmy Jankovič
Zdroj: Matej Remmy Jankovič

Po dvoch kolách bolo neutralizačné vozidlo opäť v boxoch a začalo sa pretekať odznova. Veľkú výhodu na mokrej vozovke mali pre lepšiu stabilitu a lepší prenos výkonu na vozovku vozidlá s predným pohonom. Maťo napokon po tvrdej bitke prišiel v najvyššej triede Super 2000 do cieľa na 1. mieste v! V celkovom súčte oboch jázd mu patrilo 1. miesto.  V priebežnom hodnotení šampionátu Majstrovstiev Európy cestovných automobilov FIA ETCC je tak po absolvovaní šiestich pretekov na 2. mieste so stratou 4 bodov na vedúceho Petra Fulína.

„Je to pre mňa veľká vec - stáť v takýchto významných pretekoch na najvyššom stupienku a počuť slovenskú hymnu. Bolo aj prijemné vidieť na 400 kilometrov vzdialenom Salzburgringu viať slovenskú vlajku v rukách skalných, ktorí ma prišli podporiť. Som nesmierne šťastný" povedal víťaz pretekov. Ak si chcete pozrieť neskrátený záznam z pretekov ETCC, potom máte možnosť dnes na športovom kanáli Eurosport 2.

Jozef Vydra
ZDROJ: homolamotorsport.sk

Komentáre k článku


Stream naživo