2021-04-22 12:10:00

VIDEO Dacia Sandero/Logan: nebezpečné auto? Ako to je s 2 hviezdami od EuroNCAP

Dacia Sandero Stepway a Dacia Logan dostali od EuroNCAP iba dve hviezdy za testy ochrany osôb pri nárazových skúškach.

 

Znie to ako šok/nešok. Dacia Sandero Stepway získala za ochranu osôb pri nehode iba dve hviezdy od EuroNCAP. V tom istom balíku boli elektromobily Škoda Enyaq a Volkswagen I.D. 4, ktoré získali plný počet hviezd - teda päť. Obe autá sú ale násobne drahšie. Znamená to teda, že lacné auto od Dacie nedokáže ochrániť posádku a ostatných účastníkov premávky? Je kúpa lacného nového auta horšia ako kúpa staršieho jazdeného ale kedysi päťhviezdičkového auta lepšia? 

Asi ste zachytili správy, že pri tomto hodnotení môžete cítiť !Šok! alebo naopak môžete nad hodnotením mávnuť rukou. Šok, lebo dva je menej ako päť a mávnuť rukou preto, lebo EuroNCAP je rovnako úchylná inštitúcia ako Európska únia ako taká a od áut má absurdné očakávania, pričom už vôbec nehodnotí pasívnu bezpečnosť a zameriava sa iba na asistentov. A vy ste predsa dobrí vodiči, takže na tých asistentov sa môžete tak akurát... 

Zdroj: EuroNCAP

No. Ani jedno, ani druhé neplatí. To prvé je príliš zjednodušujúce a to druhé je úplne choré. Keby tu nebola inštitúcia zvaná EuroNCAP, tak na cestách dnes zomiera mnohonásobne viac ľudí a mnohonásobne viac ľudí by malo po nehodách doživotné následky. Nie je to tak dávno, čo som pri príležitosti výročia existencie tejto organizácie písal o crash testoch áut, ktoré ich výrobcovia pred dvomi dekádami predávali ako bezpečné, no v skutočnosti také ani zďaleka neboli. 

V prvom rade treba uviesť, že Sandero Stepway a Logan nemajú znížené hodnotenie len pre absenciu niekoľkých asistenčných systémov a niekoľkých dnes žiaducich prvkov aktívnej bezpečnosti ako je napríklad stredový airbag, či aktívna kapota na ochranu chodcov. Hodnotenie majú znížené aj pri ochrane dospelých a detí. Vpredu Dacia nedokázala preukázať, že auto poskytuje rovnakú alebo podobnú úroveň ochrany rôznych postáv. Komponenty palubnej dosky navyše predstavovali pri náraze riziko poranenia. Horšie to bolo pri ochrane desaťročného dieťaťa na podsedáku vzadu, ktorého ochrana pri prednom náraze bola vyslovene slabá. Zachytáva to aj video nižšie. 

Druhá stránka hodnotenia je tá, že autu jednoducho chýbajú asistenčné prvky, ktoré sú dnes žiadúce. Napríklad systém aktívneho udržiavania v pruhoch, či núdzové brzdenie pred stretom s chodcom, či cyklistom. Naopak núdzové brzdenie pred väčšou prekážkou - automobil, fungovalo dobre a Sandero/Logan dokázali efektívne zabrániť napríklad kolízii pri odbočovaní vľavo (protiidúce vozidlo), alebo pri prudkom brzdení idúceho vozidla vpredu. 

Dve hviezdy sú menej ako malo Sandero v minulej generácii. Osobne ale považujem výsledok Sandera minulej generácie na úrovni 4 hviezdy za viac ako prekvapivý. I keď je vzhľadom na vtedajšie hodnotenie relatívne pochopiteľný. Nezabudnem však na masívnu deformáciu A-stĺpiku pri čelnom náraze, ktorá odzrkadľovala riziká daného vozidla. Ide najmä o stret s väčším a ťažším autom, kde už pevnosť skeletu Sandera minulej generácie jednoducho nie je dostatočná. 

Nové Sandero je v pasívnej bezpečnosti lepšie. A-stĺpik sa síce mierne deformoval, ale celková tuhosť konštrukcie je vplyvom novej platformy výrazne vyššia a veľmi pekne sa správajú aj deformačné zóny. Znamená to, že ochrana posádky pri náraze s iným vozidlom je lepšia ako v minulosti a to pomerne výrazne. Pravdou zostáva, že minulá generácia Sandera by dnes sotva dostala jednu hviezdu. 

Auto teda je medzigeneračne bezpečnejšie a je zároveň bezpečnejšie, alebo prinajmenšom obdobne bezpečné ako staršie jazdené vozidlá tejto veľkostnej kategórie. Nielen preto, lebo čas sa podpisuje pod pevnosť konštrukcie (únava materiálu) a nielen pre potenciál výskytu zle opravených nehôd v histórii staršieho vozidla. Aj preto, lebo postupom času sa nároky na bezpečnosť vozidiel zvyšujú a pribúdajú nové a nové oblasti, kde doterajšie autá jednoducho neboli dostatočne bezpečné, avšak na to nikto doteraz neprišiel, respektíve to neriešil. A len málokedy sa stane, že by EuroNCAP bralo starším autám hviezdičky.

Napríklad stredový airbag môže markantne znížiť vážne zranenia pri bočných nárazoch a nejde len o poletujúce hlavy pasažierov, ale aj o voľný priestor pri bočnom náraze v momente, keď je vodič sám vo vozidle. Teraz si pozrite samotné crash testy vo videu: 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo