2020-12-26 16:45:00
Crash test a ADAS
Crash test a ADAS testy dodávok
Zdroj: euroncap.com, grab ytb

VIDEO: Čo sa stane, keď naložená dodávka nabúra do osobného auta?

Nové osobné autá sa môžu pýšiť vysokou úrovňou pasívnej a aktívnej bezpečnosti.

 

Aj dodávky v tejto oblasti pokročili. I keď je pravda, že sa na ich konštrukcii za roky až tak veľa nezmenilo. Najdôležitejšie predsa je koľko dodávka odvezie, akú má nosnosť a ako dlho vydrží slúžiť. Až potom je na programe dňa pasívna bezpečnosť. Konkrétne schopnosť zmierniť sily uvoľnené pri zrážke. No a až za tým je nejaká aktívna bezpečnosť a schopnosť predchádzať nehodám.

Schopnosť predchádzať a následne dobre čeliť stretu s osobným vozidlom by pri „bielych dodávkach“ teda nákladných vozidlách do 3,5 tony malo byť naozaj dôležité. Za volant si často sadajú plne vyťažení vodiči, od ktorých sa okrem šoférovania očakáva zvládanie administratívy a jazdiaceho callcentra. Nehôd z nepozornosti, či únavy za volantom je tak pri osobných dodávkach dosť veľa. Kým ide o drobné ťuknutia v meste, nič vážne sa nedeje, ale keď sa stretne veľká dodávka s nákladom proti osobnému vozidlu, môže to byť veľký problém. Najmä preto, lebo dodávka má svoje pevné nosné konštrukcie vyššie ako osobné vozidlo. I keď existujú regulácie, ktoré nútia dodávky do toho, aby boli dole „mäkšie“ a lepšie chránili menšie autá, stále je otázne, čo sa stane v reálnych podmienkach.

EuroNCAP preto urobila dva crash testy, kde bola účastníkom veľká dodávka s polovičným zaplnením nákladom (počítané na celkovú hmotnosť). Proti nej sa postavila mobilná deformačná bariéra predstavujúca osobné vozidlo a potom samotné osobné vozidlo.

Nové osobné vozidlo, ktoré v roku 2019 dostalo 5 hviezd z crash testov. A rovno napíšem, že kým vodič dodávky bol celkom dobre chránený, o vodičovi osobného vozidla sa to až tak povedať nedalo a aj v takýchto „dobrých“ podmienkach dostal poriadne dávky energie uvoľnenej pri náraze. Aj keď by prežil, okrem podliatin by mal aj zlomeniny. Predstavte si tú dodávku preťaženú a namiesto moderného auta staršie. A hneď viete, že vodič osobného auta a jeho posádka budú mať veľmi malú šancu prežiť.

Zdroj: euroncap.com, grab ytb

V teste proti sebe stál Nissan NV400 a Nissan Juke. Test sleduje „kompatibilitu“ osobných a nákladných vozidiel rovnakého výrobcu. NV400 je prezlečený Renault Master a Nissan Juke je v srdci súčasných moderných kompaktných SUV.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: EuroNCAP

Komentáre k článku


Stream naživo