2016-11-07 04:45:00
Toto určite nerobte
Toto určite nerobte

VIDEO: Chcete, aby vám nové auto dlho vydržalo? Týchto 5 vecí určite nerobte!

Ak sa po kúpe nového auta vyhnete týmto piatim činnostiam, výrazne zvýšite jeho životnosť.

Chcete si kúpiť nové auto? Už sa neviete dočkať ako si ho po odchode z dílerstva poriadne vyskúšate? Musíme vás sklamať, poriadne si vyskúšať schopnosti nového vozidla nemôžete. Ak teda máte v hlave rozum a nie seno.

Túžbu hneď po kúpe dupnúť na plyn a zažiť čo nový majetok dokáže si môžete splniť s ojazdeným autom – tu priam musíte a ešte pred kúpou, aby ste vedeli, či je auto v poriadku. Ak sa ale rozhodnete investovať svoje peniažky do nového auta, ktoré je ešte teplé po tom, čo zišlo z výrobnej linky, mali by ste sa vyhnúť minimálne týmto piatim činnostiam.

Youtube kanál Engineering Explained zverejnil praktických 5 rád, ktoré by ste mali dodržať pri zabiehaní nového auta.

Už asi každý počul, že nové auto treba zabehnúť. Niektorí si však myslia, že je to len blud, pozostatok z čias minulých a že dnes to už robiť netreba. Blud to veru nie je a bez kvalitného zabehnutia riskujete vážne problémy – riskujete – automaticky ich nebudete mať, iba zvyšujete riziko, ktorému sa môžete ľahko úplne vyhnúť.

V prvom rade netreba motor počas prvých stoviek kilometrov zbytočne vytáčať. Výrobcovia sa zhodujú na tom, že by sa otáčky benzínového motora nemali dostať cez 3500 až 4000 ot/min. Úmerne nižšie by mali byť maximálne otáčky pri naftovom motore (podľa odporúčaní výrobcu). Pritom to platí ako o lacnom základnom motore, tak i pri drahom motore luxusného športiaku. 

Motor by ste nemali ani výrazne zaťažovať – stláčaním plynu na podlahu. Nemali by ste s autom ani voziť ťažký náklad, čo opäť súvisí s neúmernou záťažou motora. Od začiatku používania ťahať s autom bremená nie je rozumný nápad.

Auto by ste mali v prvých kilometroch vystaviť rôznym situáciám. Neodporúčame hneď ho zobrať na extra dlhú trasu po diaľnici, aby ste si rýchlo odbili tie prvé zábehové kilometre, no tiež by ste nemali chodiť na veľmi krátke trasy. Možno najzaujímavejšie je, že by ste v prvých kilometroch nemali používať tempomat. Prečo? Zistíte vo videu.

Ako vždy, aj teraz ide o hodnotné video, ktoré fundovane ozrejmuje prečo je to tak. Rozhodne ho odporúčame vidieť celé. Jazdiť opatrne prvých pár stoviek kilometrov sa vám oplatí.

Zoberte to ako skúšku, či si nové auto skutočne zaslúžite. Ak tých prvých pár tisíc kilometrov vydržíte a nebudete pokúšať osud, autíčko sa vám za to odvďačí dobrou službou ďalšie státisíce kilometrov. Malo by. 

 

jh
ZDROJ: Engineering Explained

Komentáre k článku


Stream naživo