2016-11-03 04:05:00
Dopravná zápcha
Dopravná zápcha
Zdroj: essaynparagraph.com

VIDEO: Prečo sa na cestách tvoria zápchy, aj keď tam nie sú nehody? Pre toto!

Zamýšľali ste sa už nad tým, prečo ste práve stáli v kolóne aj keď na jej konci nebola žiadna nehoda, či iné obmedzenie?

Určite ste to už zažili. Na akejsi ceste, možno i na diaľnici musíte prudko brzdiť pred stojacimi autami. Zastanete, snažíte sa spomenúť si, či v dopravnom servise hlásili na danom úseku nehodu. Po dlhšej či kratšej chvíli sa rozbiehate. Najprv pomaly, potom rýchlejšie a nakoniec sa kolóna rozpustí. Nikde žiaden policajt, žiadne rozbité auto, žiadne trosky po nehode, sanitky, dokonca ani nezaznamenáte problémy v opačnom smere, ktoré by mohli spôsobiť, že zvedavci pred vami spomalili, aby sa pozreli, čo sa v opačnom smere stalo. Skrátka nič. Nič, čo by akýmkoľvek spôsobom mohlo zdôvodniť kolónu, z ktorej ste sa len pred chvíľou dostali.

Dôvod? Dôvody sú vlastne dva, no úzko spolu súvisia. Dôvod č. 1 – človek za volantom. Dôvod č. 2 – hustá premávka.

Pri hustej premávke stačí doslova mávnutie motýlieho krídla na to, aby sa na ceste vytvorilo zdržanie. Stačí, že napríklad jeden vodič prudšie zabrzdí, lebo sa zľakne pahýľu v lese pri ceste, ktorý nápadne pripomína diviaka. Vodič za ním musí tiež prudšie zabrzdiť, ďalší vodič tiež, ďalší tiež až niekto za nimi musí úplne zastať, aby sa vyhol kolízii s autom pred sebou. Za tým, čo zastal, zastanú aj ďalší a vzniká kolóna, ktorej môže trvať desiatky minút, kým úplne zmizne.

To sa môže stať aj na diaľnici. Ak sa napríklad vytvorí kolóna pri exite z diaľnice (za ktorým je semafor, či kruhový objazd), pri hustej premávke sa i na diaľnici môže vytvoriť niekoľko hodinová kolóna.

Takéto kolóny bez zjavného dôvodu zažívajú vodiči na frekventovaných úsekoch dennodenne. Deje sa to nielen na bratislavskom obchvate, kde sa často udeje nehoda až ako následok prudkého spomalenia vozidiel (napr. pri pripájaní áut na obchvat z Ružinova). Takáto nehoda potom celé zdržanie násobne zhorší a môže vyvolať doslova reťazovú reakciu a tiež reťazové nehody. Pritom na začiatku celého dopravného kolapsu mohol byť napríklad „neškodný“ incident vodiča, ktorý sa ostro pripojil pred kamión a prinútil ho prudko brzdiť.

Ako informovala TV JOJ, podobné kolóny bez zjavného dôvodu sú častým sprievodným javom na ceste pod Strečnom. Pri prehustenej premávke aká je dennodenne na ceste I/18 medzi Žilinou a Martinom stačí, aby jeden vodič prudšie zabrzdil a dlhotrvajúca kolóna áut za ním sa nemusí rozpustiť aj niekoľko desiatok minút. Často sa tam stáva, že na  konci rozšíreného trojprúdového úseku musí kamión zabrzdiť. Kým sa rozbehne, autá za ním brzdia tiež. Stačí len pár sekúnd úplného zastavenia na takto frekventovanej tepne, aby boli kolóny a dokonca prípadné nehody na svete. Aj pre takú „blbosť“ ako je zastavenie kamióna na ceste.

Ako proti tomu bojovať? Riešení je viac, máloktoré z nich je však možné uplatniť už dnes. Jedným z kľúčových riešení je projektovať dopravnú infraštruktúru dlhodobo a s cieľom vyhýbať sa koncentrovaniu dopravy na jedno miesto tzv. lievikom. Pritom práve lieviky slovenské spoločnosti budujúce cestnú sieť a s nimi súvisiaci „dopravní inžinieri“  cielene vytvárajú (aby si tak zabezpečili ďalšie príjmy a aj pri riešení následných problémov, alebo len pre nekompetentnosť ich vedenia?!).

Rozprávať by o tom mohol bratislavský obchvat, ktorému do budúcna nepomôže ani tzv. „nultý obchvat“ keďže aj ten a nielen ten, bude dopravu zhromažďovať do jedného kľúčového bodu (križovatky na Zlatých Pieskoch).  

Ďalšou z možností, ktoré by mohli vec vyriešiť, no v konečnom dôsledku jej veľmi nepomôžu je poučiť vodičov o správnom jazdení. Najvýznamnejším z pozície vodiča je dodržiavanie bezpečného odstupu od vpredu idúceho vozidla. Ako vysvetľuje nasledujúce video, práve udržiavanie dostatočných rozostupov medzi autami v jednom smere, pomôže vyhnúť sa násobeniu dôsledkov nepozornosti, či chýb iných šoférov.

To najlepšie riešenie je však zároveň najradikálnejšie. Namiesto snahy o lepšie dopravné plánovanie, ktoré aj tak bude vždy založené na ľuďoch, ich schopnostiach, neschopnostiach, na ich záujmoch a nezáujmoch... Namiesto riešení v štýle: buďme lepší vodiči, ktoré opäť stavia len na ľuďoch a ich schopnostiach a možnostiach... je ideálnym riešením odstrániť ľudský faktor z dopravy.

Ako objasňuje nasledujúce video, práve to v budúcnosti umožnia autonómne automobily, ktoré budú nielen schopné dbať na bezpečnosť premávky, samostatne jazdiť, tiež budú vedieť medzi sebou komunikovať, a to výrazne efektívnejšie ako to dokážeme my ľudia, prostredníctvom dopravného značenia, svetelnej signalizácie, či vulgárnych gest za volantom.

PS: My Podkapotou sme za autonómne riadenie (nie však za autá bez volantu!). Kým sa  autonómne riadenie stane tak dokonalým ako v predchádzajúcom videu, kým mu technici „vychytajú všetky muchy“, prejde veľa vody dole Váhom a veľa ľudí zomrie pod Strečnom. Dovtedy sa budeme musieť spoliehať na vlastné schopnosti, dovtedy budeme musieť apelovať na zodpovednosť za volantom a dovtedy budeme všetci odkázaní na (svoj)vôľu plánovačov dopravnej infraštruktúry. Ešteže existujú „páky“, ktorými aj občan môže bojovať s veternými mlynmi štátnej byrokracie – tak ako to dokazujú napríklad občania v združení Triblavina.

Ján Hargaš
ZDROJ: Joj, youtube.com, CGP Grey, AsapSCIENCE

Komentáre k článku


Stream naživo