2023-05-15 12:50:00
Honda CR-V 2024 Plug-in
Honda CR-V 2024 Plug-in hybrid
Zdroj: Honda

Honda CR-V číslo 6: evolúcia dizajnu, nový pohon Podkapotou

Honda CR-V prichádza v šiestej generácii aj do Európy.

Honda uviedla šiestu generáciu CR-V, svojho najpredávanejšieho SUV, ktoré má po príchode na európsky trh neskôr v tomto roku prísť vo verziách s dvomi pohonmi – ako full hybrid a aj ako plug-in hybrid.

Najnovší model CR-V bol odhalený na európskom mediálnom podujatí značky v nemeckom Offenbachu. Honda sľubuje vylepšenia vo všetkých ohľadoch vrátane asistenčných systémov, pasívnej bezpečnosti. Dôraz kladie na farby, kvalitné materiály a textílie a snaží sa CR-V posunúť väčšmi medzi skoro prémiové automobily. 

CR-V bude v ponuke buď s plne hybridným pohonom (e:HEV), alebo po prvýkrát na európskom trhu s hybridným pohonom plug-in (e:PHEV). Obidva varianty sú vybavené 2,0-litrovým štvorvalcovým benzínovým motorom s priamym vstrekovaním paliva s Atkinsonovým cyklom, ktorý bol prepracovaný na zvýšenie účinnosti, kultivovanosti a dynamiky.

Zdroj: Honda

Plug-in hybrid sa bude volať e:PHEV a využívať bude tú istú techniku ako plne hybridná verzia e:HEV s rozdielom vo veľkosti batérie. e:PHEV dokáže v elektrickom režime prejsť do 81 km, Honda v ideálnych podmienkach sľubuje plné nabitie batérie do 2,5 hodiny. Predpokladom tak je zrýchlené nabíjanie s výkonom cez 7 kW.

Verzia e:HEV bude fungovať tak ako doteraz. Kombinácia dvoch elektromotorov so zníženou hmotnosťou sa stará o pohon primárne, v prípade potreba sa cez spojku vie k jednostupňovej prevodovke pripojiť aj spaľovací motor, inak funguje hlavne ako generátor, čím sa výrazne zvyšuje účinnosť jazdy a znižuje spotreba paliva.

Nový model si zachováva svoju známu siluetu, ale s dizajnovým vývojom, ktorý orezáva hrany a približuje auto k ďalším najnovším modelom značky. Varianty e:HEV a e:PHEV sa odlišujú vlastným dizajnom masky chladiča. Hlavnou zmenou sú zúžené svetlomety v kombinácii s novými charakteristickými dennými svetlami. Vynovené sú aj zadné svetlá. 

Za evolučným dizajnom sa skrýva aj zväčšenie všetkých rozmerov modelu CR-V. Úplne nové CR-V je širšie, dlhšie a vyššie ako predchádzajúci model, ponúka viac vnútorného priestoru pre cestujúcich, o 40 mm dlhší rázvor poskytuje o 16 mm viac miesta na nohy vzadu a auto poskytne o 18 % väčší objem batožinového priestoru. Vďaka ôsmym úrovniam nastavenia sklonu zadných sedadiel s väčším uhlom 10,5° môžu cestujúci pohodlne relaxovať.

Aktualizovaný súbor funkcií Honda SENSING a nové konštrukčné komponenty prispievajú k aktívnej a pasívnej bezpečnosti. Nové CR-V je prvé vozidlo vybavené systémom Honda SENSING 360 - všesmerovým bezpečnostným systémom a asistentom vodiča, ktorý eliminuje mŕtve uhly okolo vozidla a ďalej prispieva k predchádzaniu kolízií znížením záťaže pre vodiča.

Viac informácií zistíme s blížiacim sa uvedením auta na trh na jeseň tohto roku. Viac fotografií nájdete v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo