2023-04-28 17:30:00
BYD Seagull - Čajka
BYD Seagull - Čajka
Zdroj: BYD, Carnews China

Nový superlacný elektromobil z Číny: Čajka stojí 10-tisíc eur. Na nabitie dá 400 km

Už to tak bude, čoskoro budeme všetci nielen ťukať do čínskych výrobkov, budem v nich aj jazdiť.

Ak by pravda BYD chcel Čajku priviesť do Európy. Zatiaľ o tom nepadla reč, no je nepochybné, že toto auto by malo úspech aj u nás. Nevyzerá zle, má slušnú baterku a presvedčiť by mohlo aj tých, ktorí elektromobily ako také odmietajú. Ide totiž o primárne mestské malé vozítko, s ktorým sa bude ľahko parkovať a vzhľadom na parametre nepotrebuje často nabíjať. No a stojí od 78 800 juanov, čo je v prepočte cca 10 400 eur.

BYD svoj model Čajka (Seagull) predstavil na nedávnom autosalóne v Šanghaji. Od otvorenia predobjednávok si auto podľa CarNews China za 24 hodín zarezervovalo cez 10-tisíc záujemcov.

Auto stojí na platforme s názvom BYD ePlatform 3.0 a ide o auto v modelovom rade Oceán, z ktorého doteraz BYD predstavil a postavil modely Delfín a Tuleň. Delfín je kompaktný hatchback väčších rozmerov ako tento štupel, Tuleň je stredne veľký sedan.

Model má na výber dve batérie s LFP chémiou (lítium-železo-fosfát), ktoré už získali miernu slávu vďaka slušným vlastnostiam vrátane odolnosti, výdrže, no najmä nižšej ceny. Nedokážu poskytnúť také parametre ako batérie s vyšším podielom drahých kovov, no parametre majú porovnateľné a sú výrazne lacnejšie - do svojich lacnejších verzií ich dáva napríklad Tesla.

Základný balík batérií má 30 kWh, drahšia verzia ponúkne kapacitu na úrovni 38 kWh. Prvá verzia dosiahne dojazd na jedno nabitie na úrovni 305 a druhá 405 km podľa čínskeho CLTP cyklu. Ten je niekede medzi našim aktuálnym relatívne presným WLTP a menej presným NEDC. Reálne dojazdy sa tak môžu v meste pohybovať na veľmi podobnej, prípadne mierne nižšej úrovni.

Veľkou vecou v príapade takéhoto malého elektromobilu je dostupnosť nabíjania jednosmerným prúdom DC. Na rýchlonabíjačke drobca dobijete z 10 na 80 percent za cca 30 minút.

Čajka (po česky Racek - čo je ešte sympatickejšie - volal by som ho racek-fracek) má na dĺžku skromných 3780 mm, čo ho radí na hranu medzi segmentmi A a B. Porovnateľnú dĺžku mal model Volkswagen Fox. Typický zástupca segmentu A - model e-Up! má na dĺžku 3600 mm... Šírka je 1715 mm, výška 1540 a rázvor 2500 mm.

Autíčko má štvoro dverí pre pasažierov, vpredu 12,8 palcový centrálny displej infotainmentu a kopu výbavy. BYD predpovedá, že sa Čajka stane najpredávanejším elektromobilom v Číne... Viac obrázkov v galérii.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo