2023-03-31 14:30:00
Hyundai Sonata 2023
Hyundai Sonata 2023
Zdroj: Hyundai

FOTO: Hyundai Sonata má novú radikálnejšiu tvár. Nielen to je nové

Inovovaný Hyundai Sonata je radikálnejší ako doteraz, u nás však nebude.

Kórejská automobilka Hyundai má rozdielne portfólio pre jednotlivé krajiny a jednotlivé časti sveta. To, čo je dostupné u nás nemusí byť dostupné inde a naopak. To sa stalo aj s aktuálnou generáciou modelu Sonata, ktorý u nás dostupný nebol, čo je celkom škoda. Hyundai ho však ponúka v ostatných častiach sveta, v USA je úspešný modelom, rovnako ako v ázijských krajinách. Automobilka aktuálne predstavila jeho inovovanú verziu so zmeneným dizajnom.

Najvýraznejšia zmena modelu sa udiala v prednej časti. Svetlá s vysokým tvarovaním zasahujúce až do miesta kapoty sú preč a miesto nich je jeden LEDkový pás na ktorom sa začína kapota a pod ním sú umiestnené všetky ostatné elementy svetiel. Tento prístup sa dá použiť na všetky ostatné modely a prichádzajú s ním aj iné stavebné prvky portfólia automobilky. Takými môže byť napríklad Kona, či Staria. Zdá sa, že automobilka Hyundai upúšťa od konzervatívne tvarovaných línií a prechádza ku moderným až futuristickým prvkom. Je len otázkou, ako sa reálne podarí zachovať aktuálnosť týmto líniám. A taktiež je otázne, ako budú vyzerať základné verzie. N line predsa vyzerá extrémne dobre, ale zjavne ani ostatné nebudú zaostávať.

Zadná časť prešla tiež zmenami a pod spoločným čiernym krytom tiahnucim sa cez celú šírku vozidla má schované svetlomety. Kryt je rozmernejší a zasahuje takmer až do odtrhovej hrany batožinového priestoru. Toto asi nebude iba dizajnový prvok, ale zjavne môže slúžiť k lepšiemu udržaniu stability aj vo vyšších rýchlostiach.

Zdroj: Hyundai

Hyundai Sonata je celkom rozmerným autom, ktoré ma na dĺžku až 4,9 metra z čoho 2,83 metra je rázvor osí kolies. Znamená to dostatok priestoru pre pasažierov vzadu, relatívne schopný batožinový priestor, ale to už bolo jasné pred faceliftom. Ako novinka prichádza najmä zmenená prístrojová doska. Dva displeje s uhlopriečkami 12,3 palca sú teraz schované pod jedným krycím sklom, ktoré je zaoblené ku vodičovi. Pri ktorej automobilke ste to už videli? Áno, pri BMW. Nový systém je schopný vylepšení bez nutnosti káblového pripojenia a tiež podporuje bezdrôtové zrkadlenie telefónov z oboch platforiem. Automobilka prichádza aj s možnosťou využiť mobilný telefón ako kľúč od vozidla. Táto funkcia je spojená aj s funkciou diaľkového zaparkovania, či skôr prevedenia parkovacieho manévru bez nutnosti vodiča v interiéri. Vtedy sa vozidlo dá riadiť pomocou displeja mobilného telefónu.

Vizáž interiéru a exteriéru sú najvýznamnejšími vylepšeniami nového stvárnenia relatívne veľkého sedanu, ktorý ale skôr ako BMW radu 5 konkuruje BMW radu 3, lebo je pozicovaný v rovnakom segmente. Rozdiel je, že Sonata je niekde pri jeho vrchole. Je vlastne podobne veľká ako Superb.

Zdroj: Hyundai

Zakázané ovocie najviac chutí a platí to aj o pohonnej sústave modelu. Pod kapotou verzie N line bude 2,5-litrový štvorvalec s výkonom až 215 kW (290 k), ktorý má krútiaci moment 420 Nm. Spolupracuje s automatickou osemstupňovou prevodovku s dvomi spojkami a na stovku vyskočí za 5,6 sekundy. Maximum je pritom veľmi zaujímavých 240 km/h, čiže nie je nijako obmedzované. A prečo zakázané ovocie? Ani táto verzia sa na náš trh nedostane. Nech je to už z akéhokoľvek dôvodu, určite by si našla zopár priaznivcov. Problém je, že on naozaj len zopár. Pri tom ako aktuálne stále šliape segment rôzne veľkých SUV je celkom logické, že ponuka takýchto štandardnejších vozidiel u nás nemá veľmi šancu.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo