2023-03-29 11:15:00
Rolls Royce Ghost Amber
Rolls Royce Ghost Amber Roads Baltic Sea
Zdroj: RR

Nová edícia Rolls-Royce Ghost Amber Roads vzdáva hold Jantárovej ceste

Rolls-Royce v Lotyšsku predstavil novú verziu svojho modelu Ghost.

Vytvorila ju sekcia Bespoke, ktorá sa zaoberá úpravou vozidiel presne podľa požiadaviek zákazníka. Vznikne 12 kusov a táto séria bude pripomienkou Jantárovej cesty.

Najskôr sa pozrime na to, čo je vlastne Jantárová cesta. Je to ekvivalent Hodbvábnej cesty, ale je v inej geografickej časti sveta. JAntárová cesta začína pri Baltskom mori a končí pri Stredozemnom mori. Ide cez Pobaltské štáty, Poľsko, Česko, Rakúsko a končí v Taliansku v Benátkach, pri Stredozemnom mori. Po tejto ceste sa medzi siedmim storočím pred našim letopočtom a piatym storočím nášho letopočtu prepravoval jantár, hádate správne. Jantár každý vie, čo je, to netreba vysvetľovať.

Rolls-Royce Ghost Amber Roads je práve pripomienkou tejto obchodnej trasy a celá sa dá na vozidle prejsť omnoho rýchlejšie ako pred viac ako 1500 rokmi. Veď aj táto verzia Ghostu má 6,75-litrový motor V12 s dvomi turbami a výkonom 420 kW (571 k) a krútiacim momentom 850 Nm. Na stovke je predsa za 4,8 sekundy a maximálne sa dostane na elektronicky limitovanú rýchlosť 250 kilometrov za hodinu.

Zdroj: RR

Tento model sa od ostatných líši špeciálnym lakovaním. Pozostáva z dvoch farieb. Jednou z nich je medená Lyrical a druhou kombinácia bielej a bronzovej Cornish. Tieto odtiene prechádzajú aj cez masívnu masku chladiča, z ktorej vyčnieva, či skôr sa vysúva soška Spirit of Ecstasy ako tradičný znak automobilky už od počiatku výroby.

Vnútro modelu je znova inšpirované jantárom. Využíva kožené čalúnenie tmavej farby s odtieňom nazvaným Dark Spice, alebo bledej Seashell. Oranžovo-jantárové prvky sú už samozrejmosťou. Prešívanie je buď v hnedej Armagnac, alebo oranžovej Mandarin. Na doplnenie celkového efektu však prichádza ešte niekoľko zaujímavých detailov.

Na centrálnom ovládači medzi výduchmi v strede prístrojovej dosky je vložený priamo kúsok jantáru. Takto je jantár ešte vo viac vnemoch, okrem vizuálneho prichádza aj hmatový. Nástupné lišty na prahoch sú zase podsvietené jantárovo-oranžovou farbou. A rovnako zaujímavo pôsobí vyšitý strom v strede zadných operadiel. Ešte väčšia šou prichádza v tme. Strešný panel Starlight Headliner zobrazuje pomocou výraznejších bielych svetelných bodov a niekoľkých oranžových samotnú trasu Jantárovej cesty. Výroba tohto špeciálneho stropu trvá remeselníkom až 18 hodín. Rovnaký prvok prichádza aj na paneli pred spolujazcom, kde je naviac aj označenie tejto špeciálnej série.

Zdroj: RR

Ghost Amber Roads sa predstavil celkom adekvátne pri mori pri meste Kalten v Lotyšsku. Práve tu more ešte vie, po silnejších búrkach, vyplaviť kúsky jantáru. Rolls-Royce a jeho sekcia Bespoke teda vyrobí 12 kusov tejto série a bude jedinečným kúskom v zbierkach.

Nicholas Rhodes, dizajnér z programu Bespoke, pri tejto príležitosti poznamenal: „Jantár je výnimočný materiál. Na rozdiel od iných drahokamov ide o skamenelinu, a tak vzniká hmatateľné prepojenie z prehistorickým životom na Zemi. Minimalistický charakter modelu Ghost vytvoril ideálny základ na zachytenie ducha tejto nadčasovosti, jednoduchosti a dlhotrvajúcej krásy. Teší ma, že aj tieto umelecké diela z programu Bespoke budú pôžitkom pre svojich majiteľov, keď s nimi vyrazia na cesty a dobrodružstvá naprieč kontinentom.“

Ak chcete svoju zbierku vozidiel rozšíriť o zaujímavý kúsok, tak Ghost Amber Roads je vhodnou alternatívou. Ak teda ešte nie sú všetky zarezervované.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: RR

Komentáre k článku


Stream naživo