2023-03-22 13:30:00
Hyundai i10 facelift 2023
Hyundai i10 facelift 2023
Zdroj: Hyundai

Hyundai vylepšil model i10, zmeny nevidno

Inak, Hyundai aktualizoval svoje najmenšie auto. Už je to pár dní, ale lepšie neskoro ako nikdy.

Hyundai ostáva jeden z mala výrobcov, čo si vo svojom portfóliu necháva aj maličké vozidlá patriace do segmentu A. Takým je model i10, ktorý sa predstavil v súčasnej generácii už v roku 2019. Odvtedy sa nemenil a teraz prichádza prvá výraznejšia modernizácia malého modelu. Facelift je to skôr decentný.

Zvonka tých zmien nebolo treba veľa robiť, najväčšmi vidno nové svetelné podpisy ako vpredu, tak vzadu. Predné svetlomety dokonca zmenili svoje rozmiestnenie prvkov. Vyzerajú trochu modernejšie. Samotný tvar sa však nezmenil. Malý model ozvláštnia aj dve nové farby. Pribudne sivá Lumen a modrá Meta. Tieto farby budú stále kombinovateľné s čiernou strechou, ale hlavne rozšíria paletu, ktorá je dostupná. Po facelifte príde i10 až s 9 rôznymi farbami vo vzorkovníku.

Ako pri každom facelifte aj tu Hyundai siahol po nových tvaroh zliatinových diskov. Pre štandardné modely majú nový tvar 15-palcové kúsky a pre športovo ladenú výbavu N-line bude v ponuke zase priemer 16 palcov ako štandard. To je z vonkajších zmien všetko a dizajnéri sa udržali na uzde. Žiadne zásadné zmeny teda neprichádzajú. Dokonca ani v interiéri.

Vnútro malého modelu ťaží zo svojej priestorovej ponuky, keď už základná forma nastavenia sedadiel prináša batožinový priestor s objemom 252 litrov. Po sklopení je to cez 1000 litrov a tento fakt ostal zachovaný z pôvodnej alternatívy, z pôvodnej verzie. Nová verzia však prinesie nový 4,2-palcový displej pred vodičom a novú verziu informačno-zábavného systému na 8 palcovom dotykovom displeji v strede. Ten zvládne bez problému bezdrôtové pripojenie Apple CarPlay a Android Auto. Zvláda tiež over the air updaty, ktoré budú postupne pribúdať.

Zdroj: Hyundai

Ak si nevšimnete tieto dve zmeny, tak vám možno do očí viac udrie nové modré nepriame osvetlenie, prípadne sa môžete kochať novým fialovým balíkom doplnkov. Ten prinesie nielen fialové výduchy klimatizácie, ale aj fialové prešívanie a niektoré lišty v interiéri. Znova platí známe pravidlo, že menej je viac a to sa udialo aj v prípade modernizácie malého Hyundaiu i10. O tom, že auto ponúka už výhradne porty USB type C asi netreba hovoriť, to je veľmi malá a nevýrazná zmena.

To, čo nie je vidieť však prešlo väčšími zmenami. Auto citlivejšie reaguje na brzdenie v prípade potenciálnej kolízie. Omnoho lepší je teraz algoritmus rozoznávajúci osoby. Už to nemusia byť len osoby samotné, ale môžu ísť na bicykli a aj tak ich auto dokáže identifikovať a nezrazí ich. Inovovaný Hyundai i10 vás dokonca dokáže upozorniť ak ste nechali na zadných sedadlách pasažierov a odchádzate od vozidla.

Nový Hyundai i10 bude mať stále rovnakú fabriku pôvodu. Hyundai ho bude vyrábať v tureckom meste Izmir, pričom samotná výroba začne už v apríli tohto roka, kedy prídu do platnosti všetky detailné zmeny. Druhá vec je dostupnosť u zákazníkov. Tá sa očakáva v druhej polovici tohoto roka, čo znamená, že z fabriky do rúk majiteľov sa dostane za necelé dva mesiace.

Ak by ste čakali zmeny pod kapotou, tak sa nedočkáte. Aj tu bude naďalej fungovať dvojica atmosféricky plnených agregátov. Litrový bude trojvalec a 1,2-litrový štvorvalec. Hyundai i10 však ponúkne aj alternatívu vo forme litrového trojvalca s turbom, ktorý bude aj jedinečným prvkom pre výbavu N-line. Fotografie nájdete v priloženej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo