2023-03-16 13:55:00
Kia EV9
Kia EV9
Zdroj: Kia

FOTO + VIDEO Kia odhalila sériovú podobu veľkého SUV menom EV9

Zatiaľ bez technických detailov, no auto i tak prezrádza veľa.

Kia minulý rok očarila fanúšikov elektromobility i fanúšikov vlastných konceptom veľkého trojradového elektrického SUV s hranatým dizajnom. Už vtedy značka slubovala, že veľká časť dizajnu auta sa prenesie aj do sériového modelu. Ten si teraz môžete obzrieť v priloženej galérii, či na nasledujúcom videu.

Model EV9 prišiel o špecifické dvere a pár drobností, no inak naozaj vyzerá tak ako koncept. Nový model stojí na čisto elektrickej platforme E-GMP, zákazníkov chce zaujať nielen dizajnom, ale tiež priestrannou kabínou, ktorá ponúkne 6 a 7-miestne usporiadanie sedadiel s tým, že sedadlá v druhom rade sa môžu otáčať o 180 stupňov tak, aby sa vzadu mohol vytvoriť doslova diskusný krúžok či priestor pre spoločný obedík. Auto bude mať dlhý rázvor, nízko umiestnenú spodnú líniu okien v prospech zväčšenia a prevzdušnenia kabíny.

Vpredu zaujme palubná doska s "plávajúcim" dizajnom, ktorá sa rozširuje od volantu smerom k stredu vozidla. Kľúčové sú dve 12,3 palcové dotykové obrazovky spolu s 5-palcovým segmentovým displejom. 

No a dosť bolo informácií, teraz treba zopár básničiek o dizajne. Auto vraj nesie digitálnu tigriu tvár, teda tigriu masku pre autá budúcnosti. Tento digitálny tiger má byť zvýraznený digitálnym vzorom svetelnej mriežky a zvislo orientovanými svetlometmi. Digitálny tiger má oči po stranách masky v 2 zoskupeniach malých svetiel v tvare kocky. LED denné svietenie vraj pripomína hviezdnu oblohu a nesú dômyselný animovaný svetelný vzor, ktorý ponesú aj ďalšie budúce elektromobily značky.

Básničky pokračujú aj pri pohľade z boku. Tu sa vraj uplatnil dizajn na báze mnohouholníkov, ktoré plynulo prepájajú silnu identitu SUV s mimoriadne účinnými aerodynamickými vlastnosťami. Okrem mnohouholníkov by ste zboku mali vidieť aj trojuholníky a výrazne vystupujúce geometrické oblúky kolies, ktoré spoločne s karosériou majú pripomínať trup lietadla. To všetko je súdržné a výzorovo rozhodné. Čo si všimnete naozaj? Že je to hranaté a že to má zapustené kľučky dverí. Vzadu sú zas vraj štíhle zadné svetlá kopírujúce svetlá predné, čo vlastne podčiarkuje robustný a sebavedomý postoj modelu Kia EV9. Dobre. A reálne fakty by sme sa mali dozvedieť koncom marca, keď bude premiéra tohto mnohouholníkovo-trojuholníkovo-sebavedomo-robustného mĺkvo-ektrického tigra.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo