2023-02-21 10:07:00
Mercedes GLE facelift 2023
Mercedes GLE facelift 2023
Zdroj: Mercedes

Mercedes GLE: SUV aj Coupe majú za sebou facelift. Čo sa zmenilo?

V roku 2019 predstavil Mercedes druhú generáciu svojho modelu GLE. Ten v prvej generácii prešiel transformáciou z modelu ML.

A aj druhá generácia už je na trhu dostatočný čas na to, aby si zaslúžila modernizáciu. Facelift prichádza teraz. Čo obnáša? Je to modernizácia, ktorá dokáže presvedčiť majiteľov pôvodnej verzie k výmene za novší model?

Najúžasnejšia zmena modelu GLE prichádza s modernizáciou v prednej časti. Už má iba jednu horizontálnu lištu v prednej maske, ktorá má naviac obdĺžnikové elementy v chrómovom páse. Ďalšou zmenou prednej časti je vylepšenie predných svetiel. Dostali iné rozdelenie jednotlivých svetelných elementov, ale ich celkový tvar ostal navlas rovnaký ako doposiaľ. Ak sa vám to zdá málo zmien, tak musíte vedieť, že vzadu ich je ešte menej. GLE získa faceliftom len iné svetla. Tvar bude znova zachovaný, ale zmení sa to ako budú svietiť.

Vonkajšia ľahká zmena je presne tým, čo sa dá povedať aj o interiéri. Tu tiež zmien nebolo nutné robiť príliš veľa a súčasní zákazníci nemusia banovať, že nepočkali na práve túto modernizáciu. Okrem nového zobrazenia na strednom displej, ktoré ukazuje náklony, natočenie kolies a priestor pod prednými kolesami, má modernizovaná verzia veľkého SUV zmenený len volant. Kormidlo modelu môže mať až 6 lúčov a určite musí mať dotykové ovládanie. Ním sa dajú ovládať nielen prvky ako audiosústava a tenpomat, ale aj oba displeje. Na to slúžia dve dotykové plochy s možnosťou posúvať prsty do rôznych strán. Toto auto máte doslova pod palcom. Ak budete ťahať príves, tak sa bude hodiť nový plánovač, ktorý zohľadňuje práve veľkosť a hmotnosť ťahaného monštra. Pri parkovaní s ním zase pomôže nový parkovací asistent uspôsobený na podobné využitie.

Veľká zmena prichádza vo forme novej verzie plug-in hybrid. Stále síce používa dvojlitrový radový štvorvalec, ale má výkonnejší elektromotor s výkonom až 100 kW (136 k). Celkovo sa tak dostáva na 280 kW (381 k) a 650 Nm. Znamená to, že na stovke bude do 6 sekúnd a na nabitie batérie s kapacitou 23,3 kWh by tento model mohol prejsť až takmer 100 kilometrov. Oficiálne údaje zatiaľ ešte nemáme, ale táto teória by mohla fungovať.

Každý ďalší agregát bude mať štandardne 48-voltový mild hybridný systém. Platí to nielen pre SUV, ale aj pre SUV kupé. Výrazná zmena prichádza aj pre benzínový motor AMG GLE53. Radový trojliter má iné nastavenie riadiacej jednotky a iné, väčšie turbo. Vďaka tomu má krútiaci moment 560 Nm a výkon 317 kW (430 k). Čas potrebný na zrýchlenie sa vďaka tomuto pokroku podarilo stiahnuť o pár desatín sekundy. V ponuke stále ostane aj štvorlitrový osemvalec v AMG GLE63 S.

Ak by to bolo treba zhodnotiť, tak toto je jeden z najlenivejších faceliftov tento rok. Tí, čo majú predchádzajúcu verziu modelu si môžu gratulovať, lebo ešte stále môžu mať volanty so štandardným ovládaním tlačidlami. Ak toto auto majú a sú spokojní, tak nepotrebujú žiadnu zmenu. Vozidlo sa na náš trh dostane až neskôr tento rok, čiže tesne potom, čo sa u nás objaví modernizovaná verzia BMW X5, ktorá priniesla omnoho intenzívnejšie zmeny.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo