2023-02-20 21:26:00
Mitsuoka Viewt
Mitsuoka Viewt
Zdroj: Mitsuoka via Motor1

Značka Mitsuoka predstavila novinku: Pozeráte sa na 4. generáciu modelu Viewt

Mitsuoka je malá japonská automobilka známa svojimi unikátnymi výtvormi.

Tie sa obvykle ponášajú buď na niečo extravagantné a futuristické, alebo výrazne pripomínajú dnes už ikonické modely z USA, či z Veľkej Británie z 50-tych, 60-tych a 70-tych rokov 20. storočia. Model Viewt prišiel na trh v roku 1993. Tento mesiac značka predstavila už štvrtú generáciu drobného unikátu, ktorý imitiuje štýl britského automobilu z roku 1963 zvaného Jaguar Mark 2. 

Tentokrát je nová generácia celkom nová, pretože pre unikátny dizajn auta poskytuje vnútornosti celkom nové auto. Mitsuoka je japonský unikát vytvárajúci unikáty z bežných, či menej bežných sériových modelov rôznych značiek. Naposledy som písal o modely Buddy, ktorý súčasnej Toyote RAV4 vtlačil odtlačok dizajnu modelu Chevrolet K5 Blazer. 

Mitsuoka Viewt je model, ktorý bol ostatné tri generácie založený na Nissane Micra. Treba uznať, že vďaka oblým tvarom minulých generácií Micry sa modely Viewt skutočne vydarili, a tak unikátne a zároveň milé autíčko imitujúce britskú klasiku by ste hľadali len ťažko - ak by ste vôbec hľadali. Nová generácia Micry je však akosi príliš progresívna a Mitsuoka si radšej zvolila trošku klasickejšie tvary modelu Toyota Yaris. 

Yaris dostal nový imidž vďaka kompletne prepracovanej prednej a zadnej časti a upravenému interiéru. Mitsuoka sa však pri štvrtej generácii s kódovým označením XP210 vzdala výrazného prirobeného kufra, ktorý z hatchbacku robil sedan. Nová Mitsuoka je väčšmi hatchbackom, no zároveň si vďaka gulatým svetlometom a výraznej chrómovanej mriežke chladiča zachováva svoj retroštýl.

Pri tretej generácii Mitsuoka písala, že na jednom aute, ktoré sa z Micry zmení na Viewt pracovali zamestnanci fabriky v priemere 40 dní, čo znamená, že denne dokázala automobilka vyprodukovať jeden až dva exempláre. Autám okrem výraznej tváre dodávala aj patinu ručnej výroby, o ktorej môžu masovo produkované modely ako Micra a Yaris len snívať. 

Čo poviete na novú Viewt? Nechali by ste si Yaris preoperovať na Jaguar Mark 2, alebo radšej RAV4 na Buddyho? Obe autá nájdete v priloženej galérii. Nájdete tam aj minulú generáciu založenú na staršej Micre. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mitsuoka, Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo