2022-11-07 17:30:00
Ford S-Max hybrid 2022
Ford S-Max hybrid 2022
Zdroj: Ján Hargaš

Ford S-Max a Galaxy končia bez náhrady. Máte poslednú šancu kúpiť ich s naj motorom

Ford doprial na konci životnej púte modelom Galaxy a S-Max najlepšiu pohonnú jednotku.

Urobil tak však necelé dva roky pred ich úplným koncom. Modely Ford SMax a Ford Galaxy odchádzajú z trhu bez náhrady. Výroba končí na jar budúceho roku (oficiálne prvý polrok 2023). Objednávky do výroby už nie je možné zadať, avšak slovenský importér hlási, že ešte niekoľko áut na Slovensko príde. A potom bude časom MPV od Fordu definitívne koniec.

Ford Galaxy a S-Max sú tu vlastne už od roku 1996, keď model Galaxy prišiel na spoločnom podvozku s modelmi Alhambra a Sharan. Kým Volkswagen a SEAT autá potiahli až do ďalšej dekády, Ford sa osamostatnil a v roku 2006 priviezol hneď dvojicu nových modelov na platforme zdieľanej s Mondeom. Z modelu Galaxy sa doteraz predalo vyše 800-tisíc exemplárov (Európa) a z modelu S-Max viac než pol milióna. V ostatných rokoch sa autám v konkurencii modelov SUV prestalo dariť a predaje klesli na úplné dno. Nepomohol facelift a nepomohli ani posledné zmeny pred rokom, no už vtedy Ford dobre vedel, že ani osadenie hybridného motora S-Max a Galaxy nezachráni. Len im to kúpilo trochu času. Len to vám kúpilo trochu času na to, aby ste si auto mohli kúpiť ešte toho roku.

Hybridný pohon s eCVT prevodovkou a 2,5 litrovým štvorvalcom tu bol síce len krátko, no po vyskúšaní všetkých doterajších verzií týchto modelov môžem bez obáv vyhlásiť, že to najlepšie prišlo na koniec. Úsporné motory, ktorým nevadia krátke trasy a nestratia sa ani na diaľnici Fordu v ponuke chýbali, no je celkom možné, že pár rokov dozadu by si hybridné MPV nekúpil v Európe nikto. Mantra menom nafta v EÚ platila ešte dlho potom, čo sa prevalil škandál Dieselgate a dlho potom, čo kolegovia z Toyoty hybridný pohon v Európe presadzovali. Ak máte chuť kúpiť si posledného mohykána medzi MPV s výborným bezzástrčkovým hybridom, obráťte sa na svojho dílera - Fordov. Možno vám ešte nejaký kúsok splaší. Alebo zájdite na trh jazdených áut, pretože tam je vyjazdených naftičov na výber až-až.

Pre tých, ktorí chcú auto s vyššou kabínou a väčším počtom sedadiel zostali už len väčšie modely SUV, nový Multivan a samozrejme osobné dodávky, ktoré tiež postupne vymierajú, respektíve elektrifikujú.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford Europe

Komentáre k článku


Stream naživo