2022-10-12 17:00:00
BMW M2
BMW M2
Zdroj: BMW

FOTO: Je to tu. Druhá generácia BMW M2 kompletne odhalená

BMW prvou generáciou radu 2 Coupé potešilo automobilových nadšencov.

Druhá generácia by nás mala tešiť ešte viac. Pretože vôbec prišla, pretože prišla aj so šesťvalcami, pretože vyzerá kontroverzne, pretože si ju netfúrne kúpiť hocikto. Nejde len o peniaze, ide aj o štýl. Toto je extravagancia a v prípade M2 je to ešte aj skutočne športová, ba až retro extravagancia. Aj v aktuálnej tlačovej správe sa BMW odvoláva na korene samotné predstavy športového sedanu, až k modelu BMW 2002 turbo z roku 1973. Presne to auto žije v DNA novej M2.

Tak ako v minulej generácii, aj tu platí, že auto je podvozkovo odvodené od väčších kolegov M3 a M4. Skrátením rázvoru a skrátením celkovej dĺžky však auto dostáva výrazne odlišný charakter. Dĺžka je v porovnaní s M4 Coupé kratšia o 214 mm, rázvor o 110 mm. Aj tak je auto väčšie než minulá generácia. V porovnaní s bežnejšími špecifikáciami modelu 2 Coupe má toto výrazne širší postoj nielen vďaka šírke blatníkov, ale tiež vďaka veľkosti predného i zadného rozchodu.

Motor S58 dosahuje v tejto aplikácii celkovo 338 kW (460 k). To je o 66 kW (90 k) viac ako predchodca. Maximálny krútiaci moment je 550 Nm v rozmedzí (2650 – 5870 ot/min), pričom motor dosahuje maximálny výkon pri 6250 ot/min a maximálne otáčky sú pri 7200 ot/min. Aby auto neznelo ako mixér, ktorým sa po osadení GPF filtra stalo viacero dobre znejúcich áut, maximum možného zvýrazňuje M výfukový systém s elektricky ovládanými klapkami. Auto si môžete kúpiť ako so športovo odladenou M Steptronic 8-stupňovou prevodovkou, tak s manuálnou šesťstupňovou skriňou, ktorá je však dodávaná na želanie. Prevodovka je podobne ako vo väčších príbuzných obdarená systémom Gear Shift Assistant s vyrovnávaním otáčok pri radení, no taktiež disponuje mimoriadne presnými dráhami radenia.

Zdroj: BMW

M2 zrýchľuje z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy (4,3 MT). Z 0 na 200 km/h to dá za 13,5/14,3 sekundy (AT/MT). Maximálna rýchlosť je štandardne nastavená na 250 km/h, no M Driver´s Package ju zvýši na 285 km/h.

M2 má poháňanú zadnú nápravu. Má M Traction Control, adaptívny podvozok  a aktívny M diferenciál medzi zadnými kolesami. Hmotnosť medzi nápravami auta je v pomere 50:50. Auto je v štandarde vybavené čiernymi 19 a 20 palcovými diskami (vpredu/vzadu).

Inak má táto mašina všetky informačno-zábavno-bezpečnostné prvky ako štandardné Coupé radu 2 vrátane ohnutého centrálneho displeja s plnou konektivitou, či s head-up displejom. Rozdiel je v tom, že si k autu môžete kúpiť karbónové škrupinové sedačky, aké vidíte na obrázkoch v galérii, no tiež šesťpiestikové vpredu a jednopiestikové brzdy vzadu s modro lakovanými strmeňmi, ktoré si za príplatok môžete nechať lakovať v červenej. Auto môže mať karbónovú stechu, ktorá pomáha udržiavať hmotnosť nižšie, avšak len o 6 kg. S hmotnosťou 1725 kg to môže byť celkom vhod. Obzrite si každý detail tohto auta v priloženej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo