2022-09-29 13:15:00
Peugeot e208
Peugeot e208
Zdroj: Peugeot

Peugeot e-208 po výmene komponentov zvládne 400 km na nabitie

Peugeot nielen predstavuje nové elektromobily, ale ich postupne aj inovuje.

Napríklad taký Peugeot e-208 prechádza vylepšeniami stále. Nedávno pribudla nová verzia tepelného čerpadlá, ktorá zvláda lepšie reagovať na zmeny a znižuje spotrebu. Teraz však dojazd získa omnoho lepšie parametre vďaka novej sústave pohonu.

Len pár týždňov dozadu automobilka predstavila novú elektrickú posilu v ponuke, konkrétne model e-308. Ten má väčšiu batériu a výkonnejší motor a niektoré z týchto vylepšení sa dostanú aj do menšieho modelu e-208.

Batéria však nebude mať až tak veľkú kapacitu ako v prípade 308, lebo menší model nedokáže poskytnúť toľko priestoru. Bude mať celkovú kapacitu 51 kW a využiteľná bude až 48,1 kW. Je to nárast oproti 50 kWh brutto a 45 kWh netto, ktoré malo auto doteraz.

Lenže vylepšená batéria zďaleka nebude jediným vylepšením modelu. Vozidlo získa aj nový elektrický motor, ktorý ponúkne výkon až 115 kW (156 k). To bude o 15 kW (20 k) viac ako malo auto doteraz. Krútiaci moment síce ostane rovnakých 260 Nm, ale ani jedna z týchto veličín nie je úplne dôležitá. Zrýchlenie na stovku môže byť s prehľadom pod 8 sekúnd, ale to hlavné je zväčšenie dojazdu. Účinnejšie pracujúci elektromotor spôsobuje, že vozidlo dokáže jazdiť s kombinovanou spotrebou 12 kWh na 100 km. To znamená, že na plné nabitie úplne s prehľadom prejde 400 km. Ak by sme to porovnali s predchádzajúcou verziou, tak je to o 38 km viac ako auto zvládalo doteraz.

Je jasné, že Peugeot bude tieto vozidlá ponúkať čo najskôr, lebo predstavujú výraznú výhodu pre zákazníka. Menej nabíjania a nižšia spotreba sú naozaj výbornými benefitmi. O tom, aká bude cena sa môžeme len dohadovať, ale určite bude vyššia. Veď okrem inovovanej pohonnej sústavy má nová verzia aj hendikep v podobe výrazne vyšších cien vstupných materiálov.

Trochu vyššia cena však nič nemení na použiteľnosti vozidla. Veľkosť kufra ostáva zachovaná, priestor v interiéri taktiež. Samotné fyzické rozmery batérie sa ani nezmenili, lebo nová batéria bude mať väčšiu hustotu a tým pádom môže ponúknuť všetky parametre totožné, čo sa týka rozmerov.


AUTOR: © Zoznam/jm
ZDROJ: Peugeot

Komentáre k článku


Stream naživo