2022-09-28 17:30:00
Opel Astra GSe
Opel Astra GSe
Zdroj: Opel

FOTO: Astra je po generačnej pauze opäť športová. Má 225 koní

Bucľatá Astra OPC predminulej generácie bola výborným, i keď pomerne ťažkým športovým autom.

Podkapotou mala dvojlitrový štvorvalec a bez zadných dverí síce nebola príliš praktická, no so škrupinovými sedadlami, samosvorom a s manuálnou prevodovkou vedela človekom poriadne zamávať a nadchla nejedného fanúšika hot-hatchov. Mala svoje muchy, no existovala, čo sa v prípade predchádzajúcej generácie ešte americko-nemeckého auta nedalo povedať. Nová Astra sa ale k športovým chúťkam vracia. Už pri súčasnej Insignii opel oživil dávne hot-hatch označenie GSi a teraz s ním pokračuje. Je tu len drobná zmena písmen, ale veď to je detail. Namiesto GSi je tu GSe. A ak ste zabudli, aj GSe tu kedysi bolo, viac síl, viac výbavy, presne toľko znamená GSe aj dnes. S jemným bleskovým podtónom.

Akiste už tušíte. Áno, Opel Astra GSe je hybrid. Má dva motory, automatickú osemstupňovú prevodovku e-EAT8, 12,4 kWh batériu nad zadnými kolesami a Podkapotou 1,6 litra veľký turbomotor. Na tom by nebolo nič zlé, veď "jednašestku" obúval aj posledný Peugeot 308 GTi a ten teda vedel i s menšími valcami vyklopkať poriadnu muziku. Ak si to tak chcete predstavovať, pokojne môžete, áno GSe má niečo spoločné s minulým GTi. Ale viac má so súčasným modelom 308. Okrem dizajnu všetko a aj túto motorizáciu. Opel sa ale z výkonnej špecifikácie relatívne bežného plug-in hybridného charakteru rozhodol vykúzliť niečo viac.

A urobil to upraveným dizajnom, sedačkami s Alcantarou, detailami vnútri, nižším podvozkom o 1 cm a aj tvrdším podvozkom o 1 cm. Auto je skrátka bližšie k zemi, pevnejšie sa jej drží a má disky kolies odvodené od intenzívne elektrického konceptu Manta-e. V prípade tohto auta samosvor medzi kolesami nehľadajte, športový dizajn ale dostanete a to aj v prípade kombi. Športový výkon vo vlásenkách už taký slávny nebude, no rovinky a menej ostré zákruty bude zvládať toto auto mimoriadne rýchlo.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Opel

Komentáre k článku


Stream naživo