2022-08-25 11:45:00
Bentley Mulliner Batur
Bentley Mulliner Batur
Zdroj: Bentley

Bentley Mulliner Batur: Takto budú vyzerať EV od Bentley. Ale toto nie je EV

Nový dizajnový jazyk, ktorý povedie značku do čias elektromobility, ten nesie model Batur.

Pri iných značkách ale nový dizajnový jazyk, ktorý vovedie značku do čias bezemisných, čias elektrických, tak tento dizajnový jazyk obvykle nesie zároveň nový elektromobil, či aspoň koncept, vízia nového elektromobilu. Akurát že Bentley Mulliner Batur nie je elektromobil. Je to vrcholné dielo, vrcholné kupé značky Bentley, ktorý nový dizajnový jazyk budúcich elektromobilov iba oblízal a nechal tak. Aj s jeho dvanástimi spevavými valcami Podkapotou. Motor W12 s objemom 6,0 litra bez elektrického dopingu, avšak s dizajnom elektromobilov. Keby všetky budúce elektromobily vyzerali ako elektromobily, ale Podkapotou by im vrčali šesť-a-viac-valce... To by sme im tú elektromobilitu aj prehryzli, no nie?

W12 v tomto modeli, z ktorého sa vyrobí iba 18 kusov a všetky sú už predané, produkuje 544 kW a 1000 Nm. Je to tak najvýkonnejšie Bentley všetkých čias a skutočná rozlúčka s veľkými motormi bez pomoci elektriny. Batur má však elektrických komponentov dosť, viaceré mu výrazne pomáhajú aj v prípade jazdy a jazdných vlastností. Zavše stačí spomenúť elektronicky riadený LSD diferenciál, elektronicky riadený vzduchový podvozok, elektronicky riadené natáčacie nápravy, a elektronicky riadené aktívne stabilizátory pre potlačenie náklonu tohto obrovského kupé v zákrutách.

Za dizajn je zodpovedný ešte stále čerstvý šéf dizajnu značky Bentley Andreas Mindt a jeho tím, takže viete kam adresovať svoje sťažnosti. Ale sťažovať sa veľmi nie je na čo, Bentley je stále Bentley a pritom vyzerá odlišne. To platí ako o zovňajšku, tak v interiéri, kde nájdete samé škótske a talianske kože, no tiež mikrovlákno Dinamica, či "prírodné" vlákno nahrádzajúce bežné karbónové vlákno. Autíčko stojí cca 2 milióny eur a v kabíne nájdete aj unikátne komponenty z 18 karátového zlata vytlačené na 3D tlačiarni.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Bentley

Komentáre k článku


Stream naživo