2022-06-30 14:24:00
Hyundai IONIQ 6
Hyundai IONIQ 6
Zdroj: Hyundai

FOTO Už vieme prečo robí Hyundai z dizajnu modelu IONIQ 6 také haló. Presvedčte sa

Hyundai svoj prichádzajúci elektrický model Ioniq 6 predstavoval po malých kúskoch. Teraz ho ukázal celý. Dizajn.

Lebo nič viac než dizajn zatiaľ nespoznáte. Žiadne detailné parametre, žiaden kľúčový parameter o veľkosti batožinového priestoru, ani dychberúci výkon nabíjania. Len dizajn a pár drobností s ním súvisiacich. Napríklad fakt, že automobil má koeficient odporu vzduchu cd len 0,21, čo je najmenej zo všetkých doterajších modelov značky. Alebo že má dizajn "streamlinera," alebo že sa na rôznych miestach vozidla nachádza až 700 parametrických pixelových "svetielok" (HMSL). Auto má tiež novo dizajnový znak automobilky.

Ale treba povedať, že ten dizajn skutočne stojí na pohľad. Ja som sa zatiaľ ešte nerozhodol, či sa mi páči, či nie. Vám to môže byť jedno, no len tým naznačujem, že estetika niekedy potrebuje chvíľu času, kým sa rozpije v očiach a dokážete oceniť výnimočnosť. To však nie je prípad tohto auta, pretože výnimočnosť na ňom vidieť okamžite. Okienko "čo-kto-odkial-okopčil" môžeme rozvíjať tak, že prednú časť auta pomenujeme Kiou, strednú časť modelom CLS a zadnú časť modelom Porsche. My národ hejterský slovenský to máme radi a nikto nám to nezávidí nemôže vziať.

Na toto auto sa mi chce pozerať, tak ako pri modeli Ioniq 5, aj Ioniq 6 je celkom iný a bude iný aj po rokoch jazdenia v uliciach. Objektívne najzaujímavejšou časťou dizajnu je prechod strechy a línie dverí až ku zadným kolesám a kufru. Toto naozaj evokuje niečo vznešené, niečo ľahké, niečo lietajúce.

Ioniq 6 je inšpirovaný konceptom Hyundai Prophecy EV. Ďalej sa v tlačovej správe píše o dizajnovom motíve Ethical Uniqueness (etická jedinečnosť), ktorý má odrážať záväzok značky Hyundai zameraný na energetickú efektívnosť a enviromentálnu zodpovednosť. Očakávať tak treba mimoriadne nízku emisnú stopu výroby i množstva použitých materiálov - napríklad eko kože, či tkanín z PET, či recyklované rybárske siete. A áno, aj v tejto správe sa nachádza slovíčko kokon. Čo by sme si bez neho dnes počali? Aj Ioniq 6 je kokonizovaný a jeho interiér vytvára pohodlné bezpečné miesto pre svoju posádku. Miesto plné obrazoviek, dotykových plôch, kvalitných materiálov a svetielok (64 odtieňov ambientného osvetlenia) i relatívne vysokej línii okien. Obklopujúci efekt je práve s týmto pomerne dôkladne prepojený (v skratke: úzke okná, masívne deformačné zóny). Nič viac sa nedozviete, zatiaľ. Až do momentu kompletného predstavenia tohto modelu. To bude v júli.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Hyundai

Komentáre k článku


Stream naživo