2022-06-10 22:15:00
Budúcnosť značky Cupra
Budúcnosť značky Cupra
Zdroj: Jozef Murárik

REPORTÁŽ: Cupra sa spaľovacieho motora nevzdáva. Nové modely budú mimoriadne

Automobilka Cupra tento rok oslavuje štyri roky od svojho vzniku. Vo veľkom.

Úspech bol hnaný víziou o športovej značke, ktorá ponúkne aj samostatné modely. Základné formovanie prebehlo práve na okruhu Terramar s nádhernými klopenými zákrutami kúsok od Barcelony. Úplne prvým modelom bola Cupra Ateca a úplne prvým samostatným modelom Formentor. Na špeciálnom evente však šéf automobilky Wayne Griffiths ukázal spolu s kolegami nové modely pre najbližšie roky. Hlavnými ťahúňmi sa stanú Terramar, Tavascan a UrbanRebel. A popri nich sa ukázal aj inovovaný Leon a inovovaný Formentor.

Cupra Terramar

Cupra Terramar je SUV segmentu C, ktoré má nahradiť model Ateca. Je to zaujímavo tvarované SUV a  je zaujímavé aj tým, že bude mať stále v ponuke spaľovacie agregáty. Budú však kombinované s elektrickými doplnkami buď vo forme mild-hybridu, alebo vo forme plug-in hybridu. Tvarovo prichádza s novými líniami, ktoré sa presunú aj na ďalšie modely. Výraznou novinkou všetkých noviniek Cupra budú charakteristické predné svetlá, ktoré budú mať 3 trojuholníkové elementy na svietenie.

Cupra Terramar bude mať dĺžku 4,5 metra a trochu nižšiu stavbu karosérie ako Ateca. Aspoň vizuálne. Terramar bude mať výrazné proporcie a vpredu žraločí nos, ktorý má podľa šéfdizajnéra Jorge Dieza symbolizovať odhodlanosť a vôľu k víťazstvu. Zaujímavé bude aj použitie agregátov, teda konkrétne novej generácie plug-in hybridu, o ktorom automobilka aspoň niečo prezradila. Mal by umožniť dojazd na nabitie až 100 kilometrov. Nové vozidlo sa v ponuke objaví v roku 2024.

Cupra Tavascan

Cupra Tavascan je dlhoočakávaným novým elektrickým vozidlom automobilky, ktorý si vezme veľa prvkov z koncernových vozidiel Škoda Enyaq Coupe a Volkswagen ID.5. Tvar štvordverového SUV kupé, teda skôr päťdverového, je nezameniteľný a tiež, podobne ako Terramar, prináša predné svetlá s trojuholníkovými prvkami.

Tento model príde v roku 2024 a jednotlivé línie môžu pozornejší detektívi nájsť už na Extreme-E Concept z roku 2021.

Ak by však Tavascan skončil do produkcie teraz, tak by si vzal 80 kWh batériu a poskytoval výkon až 220 kW (299 k). Tak by stál po boku najvýkonnejších verzií koncernových elektrických vozidiel a najvýkonnejších verzií mainstreamových konkurentov v danej triede, ale so štipkou športovosti a prémiovosti naviac.

Cupra UrbanRebel

Tretí nový model príde až v roku 2025 a bude sa volať UrbanRebel. Mestský elektrický automobil bude mať dĺžku 4,03 metra a bude postavený na platforme MEB-Small. Toto vozidlo dostane prekvapivo pohon predných kolies, kvôli optimalizácii interiérového priestoru a aj batožinového priestoru. Je postavený v súlade s udržateľnosťou a využíva recyklované polyméry a bio materiály rastlinného pôvodu. Niektoré prvky budú vyrobené 3D tlačou a 3D tkaním.

Malé auto budem mať, s najväčšou batériou, dojazd až 440 km. O pohon sa bude starať elektromotor s výkonom 166 kW (225 k), ktorý poskytne autu možnosť zrýchlenia na 100-kilometrovú rýchlosť v priebehu 6,9 sekundy.

Cupra Leon a Cupra Formentor

Na špeciálnom evente sme si mohli všetci z diaľky pozrieť aj nový model Leon s inou tvárou. Tá prináša podobné črty ako má práve model Terramar. Tiež bude mať trojuholníkové elementy vo svetlách, žraločiu masku chladiča a výraznejšie tvarovaný nárazník. Podobné zmeny prídu aj pre inovovaný model Formentor. Automobilka Cupra si takto zjednotí tvary celého modelového radu a prinesie nezameniteľný vizuálny štýl pre svoje modely. Facelift Leonu a Formentoru sa očakáva už v druhej polovici budúceho roka.


AUTOR: © Zoznam/jm

Komentáre k článku


Stream naživo