2022-04-21 13:55:00
BMW 7 2022
BMW 7 2022
Zdroj: BMW

FOTO: BMW radu 7 prichádza v 7. generácii už aj ako EV. Ale bude aj nafta, benzín...

Nové BMW radu 7 prichádza 45 rokov po prvej generácii tohto automobilu.

Auto chce viesť segment luxusných limuzín prostredníctvom inovácií a ekológie nielen z hľadiska možnosti lokálne bez emisnej jazdy, no tiež ekologických princípov uplatnených pri výrobe automobilu. Nový rad 7 ešte nikdy nebol taký veľký. Svedčí o tom zväčšenie rázvoru i celkovej dĺžky. Nevyzerá to tak, že by v budúcnosti mala prísť ešte aj krátka verzia, no tá súčasná je ešte dlhšia ako tá predĺžená. Už naozaj málokto siaha po aute so štandardným rázvorom - a taký si môže v prípade BMW kúpiť rad 5 a 6. Celková dĺžka vozidla je 5391 mm a rázvor sa zväčšil na 3215 mm. Nová sedmička ťaží z novej škálovateľnej architektúry, ktorá výrobcovi umožňuje postaviť na vlas rovnaké auto bez ohľadu na to, či má v podvozku 101,7 kWh (netto) lítium-íonových batérií, alebo má Podkapotou mild-hybridný naftový šesťvalec, alebo benzínový šesťvalec, alebo plug-in hybridné ústrojenstvo. Ešte nikdy nemala sedmica toľko možností a ešte nikdy nedokázala vyhovieť toľkým zákazníkom s rôznymi potrebami na rôznych trhoch, na ktorých platia rôzne emisné normy.

Nová sedmička začína v Európe len ako elektromobil s označením BMW i7 xDrive60 s výkonom 400 kW. Elektromobil dokáže na jedno nabitie odjazdiť vyše 600 km a maximálny nabíjací výkon je 195 kW, čo znamená, že za cca 10 minút nabíjania získa okolo 170 dodatočných km. Na jar bude nasledovať verzia s naftovým mild-hybridným motorom 740d xDrive s výkonom 220 kW, potom hneď niekoľko ďalších verzií vrátane dvoch M verzií zahŕňajúcich vrcholnú špecifikáciu elektrickej i7 M70 xDrive s rovnakou kapacitou batérie ako má verzia xDrive60 (101,7 netto) a s výkonom 440 kW. Krútiaci moment je pritom až 1000 Nm. M bude niesť i hybridná M760e xDrive s benzínovým šesťvalcovým motorom v kombinácii s elektromotorom. Spoločne ovplývajú výkonom 420 kW (571 k) a krútiacim momentom 800 Nm. Elektromotor vie v prípade potreby dodatočného boostu posunúť ďalších 30 kW pre naozaj výrazný odpich. Najsilnejší plug-in hybrid potom doplní slabšia verzia s označením 750e xDrive s celkovým výkonom 360 kW. Oba plug-in hybridy ponúknu dojazd na jedno nabitie vyšší ako 80 km.

Zdroj: BMW

Mimo európsky trh je hneď od začiatku dostupných hneď niekoľko benzínových mild-hybridných špecifikácií. Začínajú so 735i so šesťvalcom a výkonom 200 kW. Rovnaký motor má aj 740i, no výkon je 280 kW. 760i xDrive je napriek označeniu vybavené motorom V8 s výkonom 400 kW.

Interiér: kašmír, gigantický displej infozábavy vzadu a automatické dvere

Nové BMW radu 7 ponúka zákazníkom nové ovládanie BMW iDrive s najnovšou generáciou operačného systému BMW Operating System 8. S plne digitálnym zakriveným displejom BMW Curved Display, ktorý pod jedným krycím sklom zakriveným smerom na vodiča skrýva 12,3-palcovú digitálnu prístrojovú dosku a 14,9-palcovú stredovú obrazovku. Vodič sa môže hrajkať s inovatívnou interaktívnou lištou BMW Interaction Bar, s vylepšenými schopnosťami osobného asistenta BMW Intelligent Personal Assistant, s ďalšími režimami My Modes, s najnovšou verziou BMW Head-Up Display a s funkciou rozšírenej reality Augmented View, ktorá je prvýkrát dostupná priamo na digitálnej prístrojovej doske. Novinkou je aj jemne podsvietený ovládací panel na stredovej konzole, ako aj nový tvar voliča prevodovky. V závislosti od verzie má volant dve alebo tri ramená a plochú spodnú časť.

Zadných pasažierov víta jedinečná ponuka zábavy v podobe nového systému BMW Theatre Screen. Ide o 31,3-palcový panoramatický displej vo formáte 32 : 9 s rozlíšením 8K, ktorý sa rozprestiera smerom nadol od strechy a mení druhý rad sedadiel na exkluzívnu súkromnú kinosálu na kolesách. Vodič a spolujazdec môžu na ovládacom displeji prvý raz využiť aj streamovanie programov video-on-demand z kanála YouTube. Na ovládanie zabudovaného infotainmentu, telefonovania na zadných sedadlách, polohy sedadla a osvetlenia interiéru slúžia 5,5-palcové dotykové ovládače zabudované do zadných sedadiel. Na požiadanie sa dodáva aj navigačný systém BMW Maps, ktorý využíva cloud spolu so zobrazením navigačných pokynov pomocou rozšírenej reality Augmented View. Na požiadanie dodávaný digitálny kľúč BMW Digital Key Plus umožní odomykať a zamykať vozidlo prostredníctvom mobilného telefónu iPhone pomocou širokopásmovej (UWB) rádiovej technológie s rozšíreným zabezpečením. Nový model BMW radu 7 zároveň zákazníkom umožní, aby využívali výhody zlepšenej integrácie mobilných telefónov prostredníctvom rozhraní Apple CarPlay a Android Auto. K dispozícii je aj možnosť na mieru upraveného profilu vodiča BMW ID a virtuálnej eSIM karty vytvorenej pre novú technológiu mobilných sietí 5G.

Zdroj: BMW

V ponuke je aj možnosť vybaviť zadnú časť doplnkami s označením Executive Lounge, ktoré obsahujú upravenú polohu nastaviteľného sedadla a nové čalúnenie interiéru od BMW Individual s označením Merino koža/kašmírová vlna, čo predstavuje priekopnícku cestu k maximálnemu pohodliu v interiéri vozidla. Súčasť štandardnej výbavy tvoria aj 4-zónová klimatizácia s filtrom nano častíc či najväčšie pevné panoramatické strešné okno v segmente. Viac fotografií nájdete v bohatej galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo