2022-02-22 13:45:00
Ford Ranger Raptor 2022
Ford Ranger Raptor 2022
Zdroj: Ford

FOTO + VIDEO Americká invázia už začala: RAPTOR prichádza roztrhať konkurenciu

Ameryčanya údočya. Komerciou. Zasa. Nevhodné žarty bokom. Ale zorientovať sa treba. Svet je zmätený.

Ford Ranger Raptor berie Európu útokom. Schovajte si Lady, pripravte si úvery, toto je offroad aj s motorom. Ranger Raptor novej generácie odhodil naftové biturbo do minulosti do cenníka ako alternatívu a zobral do hoaxami zmätenej, neistotou bombardovanej Európy svoju hrdú V6 s objemom 3,0 litra. Páli benzín. Veľa. Mali by ho zakázať? Mali. Berte, kým nezakážu. Alebo si ho aspoň užite na faktoch, fotografiách a skvelom videu tak ako my.

Ford Ranger Raptor prichádza ako prvý z modelového portfólia novej generácie stredne veľkého pikapu. Ranger je stvorený pre celý svet a Európa je tiež svet. Takže dostane aj túto vrcholnú generáciu, dokonca ako prvý. Času veľa nie je, treba sa ponáhľať. Odpočet začína, prvé kusy prídu v poslednom štvrťroku tohto roku (2022).

Najväčšou novinkou je uvedenie úplne nového 3,0-litrového zážihového motora EcoBoost V6 s dvoma turbodúchadlami, ktorý vyladila divízia Ford Performance tak, aby dosahoval cieľový výkon 288 k a 491 Nm krútiaceho momentu.

Zdroj: Ford

Nový 3,0-litrový zážihový motor EcoBoost V6 s dvoma turbodúchadlami sa môže pochváliť blokom valcov zo zhutneného grafitového železa, ktoré je približne o 75 percent pevnejšie a až o 75 percent tuhšie ako železo používané v bežných odliatkoch. Divízia Ford Performance zabezpečila okamžitú odozvu motora na vstupy plynového pedála. Pretekársky systém proti oneskoreniu podobný tomu, aký sa po prvý raz objavil v cestnom vozidle Ford GT a modeli Focus ST, zasa umožňuje rýchle dodanie plniaceho tlaku na požiadanie.

Nový systém proti oneskoreniu (dostupný v Baja režime) udržiava turbodúchadlá v chode ešte tri sekundy po tom, ako vodič zložil nohu z plynového pedála, čo umožňuje rýchlejšie obnovenie akcelerácie pri výjazde zo zákruty alebo pri preradení, keď vodič opäť zošliapne plynový pedál. Okrem toho je motor naprogramovaný s individuálnym profilom plniaceho tlaku pre každý stupeň pokročilej 10-stupňovej automatickej prevodovky s cieľom dosiahnuť optimalizovaný výkon.

Nová pohonná jednotka si s pomocou elektroniky a upraveného výfukového potrubia poradí ako s rôznymi situáciami na ceste, tak s pozornosťou okolitého publika.

Zdroj: Ford

Vodič si môže zvoliť obľúbený zvuk motora stlačením tlačidla na volante alebo výberom režimu jazdy, ktorý využíva niektoré z nasledujúcich nastavení:

  • Quiet (tichý) – uprednostňuje ticho pred výkonom a zvukom, ak nechcete skoro ráno rušiť susedov
  • Normal (bežný) – určený na každodenné použitie; tento profil ponúka zvuk výfuku s pôsobivým charakterom, pričom nie je príliš hlasný na používanie na ulici. Tento profil sa štandardne používa v režimoch jazdy Normal (bežná jazda), Slippery (jazda po klzkom povrchu), Mud/Ruts (jazda po bahne alebo vyjazdených koľajach) a Rock Crawl (pomalá jazda po skalách)
  • Sport (športový) – ponúka hlasnejší a dynamickejší zvuk
  • „Baja“ (na dobrodružstvá v teréne) – najvýraznejší profil výfuku z hľadiska hlasitosti aj tónu; v režime „Baja“ sa výfuk správa skôr ako priechodný systém. Určený len na použitie v teréne.

Aktuálny 2,0-litrový vznetový motor s dvoma turbodúchadlami, bude v ponuke aj pre Ranger Raptor novej generácie od roku 2023, pričom bližšie informácie budú k dispozícii krátko pred uvedením na trh.

Ranger Raptor má v porovnaní s klasickým Rangerom prepracovaný podvozok. Rad úchytov a výstuží špecifických pre Raptor, ktoré sú určené pre prvky ako zadný stĺpik, nákladný box či rezervné koleso, ako aj jedinečné rámy pre nárazník, vežu tlmičov a držiak zadného tlmiča.

Zdroj: Ford

Konštruktéri spoločnosti Ford kompletne prepracovali zavesenie kolies. Úplne nové, pevné, no pritom ľahké hliníkové horné aj spodné priečne rameno nápravy, predné a zadné odpruženie s dlhým zdvihom a zmenená zadná časť Wattovho priamovodu sú navrhnuté tak, aby poskytovali lepšiu kontrolu nad nerovným terénom vo vysokej rýchlosti.

Vnútorné obtokové tlmiče FOX Live Valve novej generácie s priemerom 2,5 palca disponujú inovatívnou technológiou riadenia, ktorá zaisťuje tlmenie citlivé na polohu. Ide o najdômyselnejšie tlmiče, aké boli kedy namontované do vozidla Ranger Raptor. Sú naplnené olejom s prímesou Teflónu, ktorý znižuje trenie približne o 50 % v porovnaní s tlmičmi v predchádzajúcom modeli.

Zatiaľ čo hardvér je značky FOX, o ladenie a vývoj sa postarala divízia Ford Performance pomocou kombinácie počítačového inžinierstva a testovania v reálnych podmienkach. Všetko od nastavenia pruženia až po nastavenie svetlej výšky, vyladenie ventilov a zdokonalenie jazdných zón bolo vykonané s cieľom vytvoriť optimálnu rovnováhu medzi komfortom, ovládaním, stabilitou a trakciou na ceste i v teréne.

Zdroj: Ford

Vnútorný obtokový systém Live Valve je v modeli Ranger Raptor prepojený s prepracovanými voliteľnými režimami jazdy a je vyvinutý tak, aby zabezpečoval vyšší komfort na ceste a lepšiu kvalitu jazdy v teréne pri vysokej aj nízkej rýchlosti.

Systém okrem súčinnosti s jazdnými režimami pracuje na pozadí a pripravuje nový Ranger Raptor na rôzne podmienky. Rôzne zóny obtokového systému pri stlačení tlmičov poskytujú presne takú podporu, aká je potrebná pre zdvih, a pracujú opačne, keď sa tlmiče odrazia späť do plnej výšky.

Na ochranu pred prudkým poklesom tlmičov slúži pretekmi overený systém FOX Bottom-Out Control, ktorý poskytuje maximálnu tlmiacu silu v posledných 25 percentách zdvihu. Podobne dokáže stužiť aj zadné tlmiče, aby sa zabránilo záklonu zadnej časti vozidla pri prudkom rozjazde, čo zlepšuje stabilitu. Vďaka tlmičom, ktoré poskytujú správne množstvo tlmiacej sily v každej polohe, zostáva Ranger Raptor pevne posadený tak na ceste, ako aj na trati.

Schopnosť zdolávať náročný terén ešte vylepšuje kvalitná ochrana podvozku. Predná základná doska je takmer dvojnásobne väčšia ako štandardná jednotka modelu Ranger novej generácie a je vyrobená z vysokopevnostnej ocele s hrúbkou 2,3 mm. Táto doska je v kombinácii so spodným štítom motora a štítom rozdeľovacej prevodovky určená na ochranu najdôležitejších komponentov, ako sú chladič, systém riadenia, predný priečny nosník, vaňa motora a predný diferenciál.

Zdroj: Ford

Dvojité ťažné háky vpredu a vzadu poskytujú flexibilné možnosti vyslobodzovania v teréne. Konštrukcia uľahčuje prístup k jednému z ťažných hákov, ak je druhý zasypaný, a zároveň umožňuje použitie balančných popruhov pri vyslobodzovaní z hlbokého piesku alebo hustého bahna.

Po prvýkrát je Ranger Raptor vybavený systémom pohonu všetkých štyroch kolies s elektronicky riadenou voliteľnou dvojstupňovou rozdeľovacou prevodovkou v kombinácii s predným a zadným uzamykateľným diferenciálom.

Každý voliteľný režim jazdy upravuje množstvo prvkov, od motora a prevodovky až po citlivosť a kalibráciu protiblokovacieho brzdového systému (ABS), riadenie trakcie a stability, ovládanie výfukových ventilov, systém riadenia a odozvu škrtiacej klapky. Podľa zvoleného režimu jazdy sa navyše menia aj ukazovatele, informácie o vozidle a farebné motívy na združenom prístroji a stredovom dotykovom displeji. Vrcholom všetkého je Baja režim.

Maticové svetlomety LED so svetlami na denné svietenie LED sú pre Ranger úplnou novinkou. Obsahujú prediktívne svetlá do zákruty, technológiu diaľkových svetiel bez oslnenia (Matrix) a automatickú dynamickú niveláciu, ktoré zaisťujú lepšiu viditeľnosť vodičom vozidla Ranger Raptor, ale aj ostatným účastníkom cestnej premávky.

Zdroj: Ford

Rozšírené blatníky zakrývajú 17-palcové disky kolies z ľahkých zliatin obuté do výkonných terénnych pneumatík exkluzívnych pre model Raptor. Funkčné vetracie otvory, aerodynamické prvky a odolné, priľnavé bočné schodíky z liateho hliníka vylepšujú vzhľad a funkčnosť vozidla. Vzadu sú zadné svetlá LED, zadný nárazník je v sivom odtieni Precision Grey a má integrovanú nášľapnú plochu a ťažné zariadenie, ktoré je zasunuté vysoko, aby neohrozovalo zadný nájazdový uhol.

Kabína je v prednej i zadnej časti vybavená úplne novými športovými sedadlami, ktoré sú vraj inšpirované stíhačkami. Sedadlá zvyšujú pohodlie a zaisťujú lepšiu oporu pri rýchlom prejazde zákrutami.

Oranžové akcenty v odtieni Code Orange na prístrojovom paneli, obložení a sedadlách sa odrážajú v priestorovom osvetlení modelu Ranger Raptor, ktoré zalieva interiér vozidla príjemnou jantárovou žiarou. Športový charakter interiéru dotvára exkluzívny kožený športový vyhrievaný volant s vyvýšenými palcami, znakom uprostred a radiacimi páčkami z liateho horčíka.

Cestujúcich potešia aj najnovšie digitálne technológie. Technologicky špičková kabína je vybavená 12,4‑palcovým plne digitálnym združeným displejom a 12-palcovou stredovou dotykovou obrazovkou s novou generáciou systému konektivity a zábavy SYNC 4A®4 od spoločnosti Ford, ktorý zabezpečuje bezdrôtovú kompatibilitu so systémami Apple CarPlay a Android Auto™ bez ďalšieho príplatku.5 Zvukový sprievod vášho najbližšieho dobrodružstva zabezpečí audiosystém Bang&Olufsen® so sústavou 10 reproduktorov6.

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford

Komentáre k článku


Stream naživo