2022-02-10 12:03:00
BMW 2 Active Tourer
BMW 2 Active Tourer doplával do Bratislavy
Zdroj: Jozef Murárik

Nové BMW 2 Active Tourer prišlo na Slovensko: naživo je krajšie ako na obrázkoch

Môžeme hovoriť akokoľvek o kontroverzii, ktorú vyvolávajú niektoré modely automobilky BMW. Ale to nič neznamená a tento prístup BMW vychádza.

Najviac diskutovaným modelom je v ostatných mesiacoch elektrický iX, avšak nová generácia 2 Active Tourer prináša niečo, čo je ešte väčší šok ako práve veľká maska chladiča.

Ale pekne po poriadku. Aby bolo jasné prečo automobilka pokračuje vo výrobe Dvojky Active Tourer, stačí sa pozrieť na trhy. U nás je síce na vrchole predajnosti X5, ale vo Francúzsku je práve tento model najúspešnejším spomedzi všetkých, ktoré automobilka ponúka. A toto auto je často vidieť aj v nemeckých mestách po boku Mercedesu triedy B s tradičným béžovým sfarbením taxíkov.

Zdroj: Jozef Murárik

BMW radu 2 Active Tourer ostáva tým, čím bolo doteraz. Je stále MPV segmentu C. O väčšom a predĺženom Gran Toureri sa nehovorí, takže je veľká pravdepodobnosť, že ten skončí so súčasnou generáciou. Bude, svojim vlastným, ale o to zvláštnejším spôsobom, unikátom, možno pre niekoho nadobudne zberateľskú hodnotu, ako napríklad Renault Avantime.

Nová generácia 2 Active Tourer teda berie to najlepše z prvej generácie a pridáva charakteristické prvky, ktorými sa automobilka prezentuje aktuálne. Veľká predná maska, adaptívne LED svetlá, korporátne tvarované zadné svetlá, toto auto má všetko, vrátane veľkých diskov. Aspoň teda na statickej prezentácii mala verzia 223i presne také a naviac peknú farbu s odleskami do fialova.

Zdroj: Jozef Murárik

Vizuálne autu naozaj nič nechýba a naživo nie je problém ani so spomenutou veľkou prednou maskou. Ten veľký šok je v interiéri. Displeje asi očakáva každý a priestor tiež. Avšak ten, kto hľadá koliesko na ovládanie informačno-zábavného systému bude sklamaný. Nie je tu. Ovládať sa predsa dá dotykom a taká je aj klimatizácia. Už nemá samostatný panel. Toto je úplne nový prístup k vizáži interiérov automobilky. A úplne inak vyzerá aj volant, to, čo je v súčasnosti štandard v 2 Active Tourer nie je. Tieto ovládacie prvky, našťastie stále klasické tlačidlové, nie dotykové, sú skôr podobné práve elektrickému BMW iX.

To, že 2 Active Tourer bude mať v ponuke aj plug-in hybridné ústrojenstvo je asi jasné každému, veď už predchodca takým systémom disponoval. Aktuálne je však v ponuke niečo iné. Základom ponuky je 218i s trojvalcom s objemom 1,5 litra a výkonom 100 kW (136 k). Tento základ stojí, so štandardnou výbavou, 32 100 eur. Rovnaký motor poháňa aj 220i s výkonom 125 kW (170 k). Príplatok za vyšší výkon je 2 050 eur.

Zdroj: Jozef Murárik

Vrcholom ponuky, zatiaľ, je 223i, ktorá síce stojí 37 600 eur, ale má štvorvalec s dvomi litrami objemu a výkonom naozaj pekných 160 kW (218 k). BMW však verí aj naftovému pohonu a v ponuke bude naďalej aj štvorvalec v 218d s výkonom 110 kW (150 k). Všetky motory majú štandardne automatickú prevodovku, teda stále platí to zatiaľ, lebo časom prídu ešte ďalšie pohonné jednotky a iné kombinácie.

Je jasné, že neskôr pribudne naozaj vrcholná verzia 230e. Plug-in hybrid má celkový výkon 240 kW (326 k) a na plne nabitú batériu má prejsť až 80 kilometrov. Na túto verziu si však musíme ešte chvíľu počkať.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Murárik

Komentáre k článku


Stream naživo