2022-01-20 11:30:00
Ford Evos je iba
Ford Evos je iba pre Čínu
Zdroj: Ford

Nové Mondeo nebude Mondeo. Ale bude. Niečo

Byť, či nebyť? Niekedy radšej zbiť. Ale tak to skrátka je. Meno Mondeo ide do minulosti.

Aspoň tak to tvrdí nemecké zastúpenie značky. Meno Mondeo v Európe končí tento rok, keď sa zastaví výrobná linka. Tá aj tak príliš nešla, keďže Mondeo sa v priebehu dekády prepadlo z hitu do gitu a v celej Európe je ikona strednej triedy vďačná stále požehnanej existencii na cestách len časom minulým a odhodlaniu majiteľov držať tieto veľké autiská pri živote aj za cenu dymiacich výfukov.

Takže Mondeo nebude. To neznamená, že na jeho miesto nepríde niečo iné. Príde. To je dnes už jasné. A ako sa to bude volať? No pokiaľ nie Ázian, je to v poriadku (lebo Renault má Australan). A môj tip je stále rovnaký. Tak to nevolajte Mondeo, nazvite to napríklad Evos, ale aj tak to bude "voz" stojaci veľkostne pod Kugou.

Evos je auto, ktoré už zopár mesiacov existuje v Číne a práve crossoverovo upravený liftbacko-kombi-kupé-idný sedan je pre šľahnutého-náročného Europana to pravé oválové. Lebo diera v predajoch po Mondeu nebude veľká, ale Fordu by sa veľký crossover mohol zísť, najmä keď vidíme ako veľmi takéto kombi-kupé-crossovery idú na dračku. Evos je ale obor, má 4,9 metra dĺžku, takže je otázne, či by v Európe mal vôbec šancu, najmä s ohľadom na emisie. Azda jedine s hybridným ústrojenstvom. Taký e-voz.

Okolo Fordu sa aj vďaka vyjadreniam vedenia už dlho rozpráva, že Mondeo síce nebude mať nástupcu tradičného charakteru (to isté len v novom obale) ale niečo, čo dokáže ísť súčasným zákazníkom viac po chuti. Akurát že v USA sa po cestách preháňa aj auto, ktoré viac než Evos vyzerá ako Mondeo (to čínske). No možno je to len mulica a možno tam budú mať obe autá - Fusion (Mondeo) a aj Evos. Znie to komplikovane? Ale v skutočnosti nie je, lebo Evos a aj čínske Mondeo patria pod tú istú fabriku a keď sa na ne dôkladne pozriete, zistíte, že je to skoro to isté, akurát je to druhé (Evos) vyššie a má iný zadok. No a tu je pointa - pred pár rokmi forďáci hlásili, že nástupca Mondea v Európe bude niečo v štýle cross kombi. Ta dá! Evos. Ale to Ford slovami komunikačného oddelenia zhodil zo stola. Lenže tie autá po USA a Európe aj tak jazdia. Takže ono to aj tak nejako bude, akurát to bude viac európske. Možno to bude mať v strede kapoty roh jednorožca, alebo čo.  A ako sa to bude v Európe volať? Kuga, Puma... azda nejaká cica, ale možno niečo úplne iné, niečo čo... z čoho explodujeme.

Tešíte sa tak ako my? A nekúpite si to potom tak ako my? Tak super!

Ford Mondeo i Evos, ktoré skutočne nikde inde než v Číne nikto nikdy nevidel a ani neuvidí (dvakrát žmurk) si môžete pozrieť v galérii.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Ford, Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo