2021-12-13 13:49:00
Mazda 2 a Mazda
Mazda 2 a Mazda 2 Hybrid
Zdroj: Mazda

Pozeráte sa na novú Mazdu 2 a novú Mazdu 2 Hybrid. Nájdite 5 rozdielov!

No povedzte, nepodobajú sa? Nie? Naozaj? Ako to? Vyzerajú inak? Ako? Ako Yaris? Ale no...

Šikovný malý hatchback Mazda 2 je na trhu od roku 2014. Ak by ste si mysleli, že prichádza nová generácia, tak nie. Ešte nie. A načo aj, veď malé auto je stále dobré a je tu len sedem rokov. Mazda 2 DJ/DL nikam neodchádza, naopak. Vracia sa s čerstvými motormi 1,5 Skyactiv-G s výkonmi 75, 90 a 110 koní. Všetko bez použitia turba, štyri valce, manuálne šesťupňové prevodovky, prípadne šesťstupňový automat. A tie výkonnejšie verzie s manuálnou skriňou – 90 a 110 sú už označené ako e-Skyactiv G a disponujú mild-hybridnou technológiou rozvíjajúcou sa zo základov, ktoré už majitelia a užívatelia modelov Mazda 3, či CX30 dobre poznajú. Novinkou pre rok 2022 bude špeciálna edícia Homura, dve nové farby vrátane tej na titulnom obrázku a bezdrôtová konektivita CarPlay.

Pre modelový rok 2022 má Mazda ešte jednu „nenápadnú“ novinu. Je ňou FHEV verzia (full hybrid electric vehicle). Plne hybridný samonabíjací systém je pri značke Mazda niečím celkom novým. Automobilka sa doteraz dôkladne spoliehala na svoje vysokoefektívne spaľovacie motory a mikrohybridné, respektíve mild-hybridné technológie. Lenže doba je krutá a tak konštruktéri v Hirošime dňom a nocou nespali a keď svoju prácu dokončili, rovno ju vložili do najmenšieho auta v európskej ponuke. Vraj je to už 4. generácia plne hybridného pohonu.

Istou nevýhodou môže byť pre fanúšikov Mazdy 2 celkom odlišná karoséria, ktorá k verzii Hybrid tiež patrí. Nuž ale konštruktérom to inak nešlo. Snažili sa a snažili a zakaždým im z toho vyšla karoséria iná, než akú má pôvodný model. Azda preto je to už 4. generácia hybridného systému. Tie prvé tri sa na Mazdu 2 asi ponášali ešte menej.

Ale teraz vážne. Nemusím už ďalej chodiť okolo horúcej kaše a oznámim vám niečo, čo by vám pri pohľade na titulný obrázok určite nenapadlo. Pripravte si slovo šok. Aha: hybridná Mazda 2 je vlastne Toyota Yaris. Viem, znie to neuveriteľne, ale skúste si zakryť veľavravné logo značky Mazda a nájdete nespochybniteľný dôkaz. Veru, Mazda 2 vo verzii hybrid je Toyota Yaris... Šok.

Azda to bude tým, že emisné normy v Európe sú už tak trošku na hlavu, najmä v emisnej norme Euro7, ktorá je už za rohom. Alebo to bude tým, že Mazda a Toyota prehlbujú spoluprácu a to až do takej miery, že zdieľajú modely? Ozaj, niečo podobné platí aj o Suzuki a Subaru. Mimo tohto kolotoča japonských technológií zostáva Honda a Mitsubishi, každá z týchto značiek z iného dôvodu.

Mazda 2 Hybrid má Podkapotou tiež motor s objemom 1,5 litra, akurát je to trojvalec. Celkový výkon sústavy je 85 kW. Tak alebo tak, pod záštitou značky Mazda si môžete kúpiť alebo trošku starší dobre jazdiaci hatchback s výbornými atmosférickými motormi, alebo aktuálne najlepší malý hatchback na trhu s aktuálne najlepším plne hybridným systémom na trhu.

Ak ale chcete Yaris, k Mazde by vám mohla presvedčiť jedine zaujímavá cena v kombinácii s výbavou. Detaily sa však dozvieme až neskôr. Auto bude vyrábať európska Toyota, ktorá Yaris vyrába už v dvoch európskych fabrikách a prvé kúsky prídu na trh na jar budúceho roka.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mazda

Komentáre k článku


Stream naživo