2021-11-02 13:12:00
Lucid Air smeruje k
Lucid Air smeruje k zákazníkom
Zdroj: Lucid Motors

Sen je skutočnosťou: Elektromobily s dojazdom 800 km už v rukách prvých zákazníkov

Lucid Air vo verzii Dream Edition sa stal oficiálne skutočnosťou. Prví zákazníci na nich už jazdia.

Iba nedávno som písal o elektrickom pikape Rivian R1T, ktorý už schádza z výrobnej linky. Teraz sa niečo veľmi podobné podarilo aj ďalšiemu elektrickému start-upu, pri ktorom sme mali možnosť opakovane pochybovať o schopnosti previesť koncept do reality. Lucid svoj Air nielen začal vyrábať, ale na spoločnom odovzdávaní dodal prvé autá zákazníkom.

„Kým nedodáme autá zákazníkom, nespravili sme vlastne nič,“ povedal CEO Lucidu Peter Rawlinson. A má pravdu, pretože teraz už o aute menom Lucid Air nemôže pochybovať nikto. Môžete pochybovať o jeho dojazde, výkone, dizajne, bezpečnosti, nabíjaní, ale aj o schopnosti firmy zrýchliť výrobu z manufaktúry na závod. Pochybovať môžete prakticky o všetkom, avšak spochybniť existenciu auta je úplne nemys... vlastne. Dnes sa dá spochybniť všetko. Stačí povedať, že „to neexistuje“ a je vybavené. Alternatívna pravda vládne polovici sveta...

Kým ale časť z nás naďalej funguje so zmyslom pre realitu a nespochybňuje úplne všetko okrem vlastného svetonázoru, Lucid Air je skutočný, aj keď má v mene slovo sen. Verzia Dream Edition je niečo ako First Edition. To znamená, že ju získa prvých 520 zákazníkov (zatiaľ slávnostne odovzdali "dvojciferné číslo" modelov). A ak by ste chceli v tomto ohľade hľadať symboliku, netreba ísť za nejakým staručkým Maďarom, stačí napísať, že 520 je údaj o dojazde auta v míľach. To je v prepočte 837 km na jedno plné nabitie.

Zdroj: Lucid Motors

A nejde pritom o dojazd z kalkulačky blázna, ani o mokrý sen konštruktéra, ale o reálne čísla od americkej agentúry EPA, ktorá sa dlhodobo prejavuje ako ešte presnejšia (a prísnejšia) ako EÚ so svojim WLTP programom.

Lucid Air Dream Edition je de facto priamy konkurent Tesly Model S. Vyzerá však vzdušnejší, priestrannejší a má väčší dojazd. Auto má 118 kWh batériu s 900 V architektúrou a so 6000 článkami tvaru valca (podobné ako tužkové baterky, resp. aké má Tesla). Batérie majú podľa Lucidu úplne nový pokrokový systém chladenia, celá architektúra má znížený odpor pre nižšie tepelné straty a vyššiu efektivitu. To značí, že auto je vo všeobecnosti efektívnejšie, úspornejšie, výkonnejšie a takisto sa dokáže rýchlejšie nabíjať. Do Dreamu dodáva baterky Samsung, Lucid má vlastnú architektúru, vlastný soft, vlastný menič a samozrejme vlastný motor. 630 kg batéria nie je malá, ale jej veľkosť nie je hlavným zdrojom masívneho dojazdu. Sú to práve enormne efektívne elektromotory, ktoré tlačia dojazd do absurdných výšin. A aby sa človek nebál, batéria nie je len ťažká, je aj zároveň extrémne pevná a tvorí 40% celkovej torznej tuhosti auta.

Jeho maximálny nabíjací výkon je 300 kW, takže sa 20 minútovú pauzičku si auto nabije až 300 míľ (482 km) ďalšieho dojazdu.

Dream Edition si zákazníci mohli zvoliť v dvoch verziách Range a Performance. Performance na vhodnom asfalte na okruhu so zohriatymi pneumatikami na 21-palcových diskoch dokáže zrýchliť z 0 na 96 km/h za 2,42 sekundy. Zvyšok špecifikácií to dokáže za 2,5 až 3 sekundy. Maximálka je 270 km/h. Verzia Range má výkon dvoch motorov (AWD) spolu 695 kW a Performance 828 kW. K tomu treba spomenúť krútiaci moment 1390 Nm v oboch prípadoch. Silou Lucidu je, že ich motory sú ultra ľahké, malé, a pritom každý má cca 500 kW. Ich

V kabíne to hýri eleganciou a kvalitnými materiálmi, najmä však veľkým ultraširokým displejom s rozlíšením 5 k.

Lucid Air je luxusný sedan, ktorý rozhodne mieri na najviac finančne zabezpečenú klientelu. Ceny modelu Air Dream Edition už nie sú podstatné, keďže sú všetky predané, no slabšia verzia s nižším dojazdom zvaná Grand Touring je za cenu od 139 000 dolárov – cca 120-tisíc eur.

Prvých dvadsať áut sa zároveň zúčastnilo prvej Lucid rely. V nasledujúcich rokoch by z toho mal byť seriózny event veľkých rozmerov. Najmä potom, čo sa výroba naplno rozbehne. Budúci rok má byť odovzdaných 20 000 áut, v nasledujúcich rokoch to pôjde hore aj vďaka novému modelu Gravity - SUV. O tri roky chce Lucid vyrábať ročne 120 000 áut.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Lucid, insideevs

Komentáre k článku


Stream naživo