2021-10-26 16:30:00
Rivian R1T v sériovej
Rivian R1T v sériovej výrobe
Zdroj: Rivian

Rivian rozbieha sériovú výrobu pikapu R1T. Rýchlosť výroby znie šokujúco

Elektrický pikap R1T by mal byť veľkým postrachom pre elektrické autá ako také.

Nielen preto, lebo ide o pikap a ten si aj na starom kontinente získava čoraz väčšiu obľubu. Aj preto, lebo ide o reálne prvý veľký pikap s elektrickým pohonom, ktorý už je vo fázy sériovej výroby. Toto prvenstvo sa takmer podarilo uchmatnúť modelu F-150 Lightning, avšak jeho objednávky boli posunuté o ďalší mesiac a sériová výroba je ešte len na programe.

Rivian je teda prvý z veľkých hráčov usilujúcich sa o sériovú výrobu elektrického pikapu, ktorému sa podarilo rozbehnúť ju. Aj keď...

Aj keď je zatiaľ len v úvodnej fáze a nábeh je v porovnaní so zabehnutými výrobcami veľmi pomalý. Denná produkcia sa ráta v jednotkách kusov. Respektíve v jednotke. Priemerný počet vyrobených áut je menej ako dve za deň. Výroba pritom začala už v septembri. Za september vyrobil Rivian 12 áut, z toho zákazníkom doručili prvých 11. Do 22. októbra sa podarilo vyrobiť 56 áut a odovzdať 42. Výroba má teda stúpajúcu tendenciu, avšak takýmto tempom sa Rivian len ťažko popasuje so všetkými objednávkami, ktoré má. Predobjednávok je totiž 48 000.

Rozbiehanie sériovej výroby, i keď pomalé, je veľkým krokom vpred, vzhľadom na to, že aj od tohto startapu očakával skutočné doručenie hotových produktov zákazníkom naozaj málokto. No je to tu a Rivian aj vďaka peniazom od Fordu, či Amazonu dokázal spustiť výrobu, ktorá však zatiaľ pri všetkej úcte nedokáže napĺňať predstavy o „sériovej“. Uvidíme ako bude firma pokračovať vo výrobe a v dodávkach. Zatiaľ autá dodáva prakticky len svojim zamestnancom, insideevs pritom uvádza, že pre Amazon zatiaľ nevyrobil žiadnu dodávku z objednaných.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Rivian, Insideevs

Komentáre k článku


Stream naživo