2021-10-22 13:10:00
Morris Mini 1000
Morris Mini 1000 "Shorty"
Zdroj: car and classs

Morris Mini "Shorty" je odpoveď na otázku, ktorú nikto nepoložil. Ale vyzerá super

Originálne Mini sa vo svojej dobe stalo autom pre celú rodinu.

Dnes si, možno okrem členov fanklubu Mini, nikto nepredstaví Morris Mini ako ideál rodinného vozidla. Prečo? Keď sa na to spýtate, okrem spŕšky slín z pohŕdavého "tss" dostanete aj základnú informáciu: lebo je to malé. No neverili by ste ako veľké pôvodné Mini vlastne je, skúsil som si to na vlastnej koži tu. Ale celkom to chápem. Aj ja mám doma veľké kombi, ktoré je skvelou občasnou dodávkou, no najmä úložiskom somarín, ktoré sa možno niekedy zídu. 

Autá v dnešnej dobe sú čoraz väčšie, majú čoraz viac litrov v kufri. Kto vozidlo medzigeneračne aspoň o pár jednotiek hocičoho nezväčší, riskuje, že si jeho produkt nikto nekúpi. 

Vytriezvenie z litrovo-centimetrového ošiaľu paradoxne nejde cez znižovanie objemu motorov, avšak môže ísť cez zmenšovanie áut ako takých. 

Na vytvorenie takéhoto malého auta treba poriadnu odvahu a doteraz ju okrem automobilky Smart a nejakého toho čínskeho startupu nemal nikto. Ani Smart, ani Zhidou nemá taký šmrnc ako svojpomocná úprava zvaná Shorty. 

Jeden taký výborne zachovaný Shorty je aktuálne v aukcii (začala sa 20. októbra) a ak ho chcete, mali by ste si nejaké tie eurá a kopu kopu libier prichystať. Aktuálne je na cene 3900 libier, no ešte cena nedosiahla rezervovanú čiastku. Nevýhoda je, že auto má  pravostranné riadenie, takže očakávané jednoduché parkovanie až také jednoduché byť nemusí. Ale tak pozrite naň, nie je úžasné? Má kompletne prepracovanú zadnú časť, celková dĺžka sa scvrkla na nejakých 2,85 metra. Vnútri je len zadná lavica s dierou na ručnú brzdu. Nové sú dvere, okná i blatníky. Zato vpredu tróni ten istý alfasamec s objemom 1,0 litra a s výkonom 29 kW. 

Originál tohto auta začal svoju púť ako Morris Mini 1000 s rokom výroby 1968, je plne funkčný, servisovaný a pripravený vyčarovať úsmev každému koho stretne.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Cars and classics

Komentáre k článku


Stream naživo