2021-04-12 11:35:00
Citroen C5 X
Citroen C5 X
Zdroj: Citroen

FOTO+VIDEO Toto je nový Citroen C5 X - kombi crossover ako nástupca C5 CrossTourer

O nástupcovi pôvodnej C5 sa už dlho hovorilo. Dnes je to oficiálne. Nová C5 prichádza s písmenkom X. 

 

To X vyjadruje príslušnosť k automobilom typu crossover. Podobne orientovaná bola aj posledná C5, ktorú som mal možnosť testovať. Kombi zvané C5 CrossTourer je úplne zreteľným predchodcom tohto automobilu. Bol to zároveň posledný automobil s hydropneumatickým podvozkom. Nová C5 sa ale od komfortu, ktorý C5 CrossTourer ponúkal nevzďaľuje, mala by ho vylepšiť. 

So svojimi výraznými tvarmi ide o unikát, ktorému na trhu len ťažko hľadať priameho konkurenta. Reálne je rozmermi a svetlou výškou zástupcom značky v segmente D. Tam kde iný ponúkajú napríklad Subaru Outback, či Opel Insignia Country Tourer. Citroen však nestavia úspech na pohone všetkých kolies (zatiaľ), ale na zvýšenej svetlosti a originálnom dizajne inšpirovanom štúdiou CXperience Concept predstavenou v Paríži ešte v roku 2016. 

Zvýšený postoj, vďaka vyššej svetlej výške, ako mávajú bežné sedany a vďaka diskom kolies s priemerom 720 mm obutým do pneumatík Tall & Narrow s priemerom 19’’, ktoré dostala väčšina verzií, prináša vyššiu pozíciu sedenia. To znamená viac bezpečnosti a výhľadu — ide o prvky, ktoré vyhľadávajú záujemcovia o vozidlá z kategórie SUV.

Využívajúc rázvor s dĺžkou 2 785 mm, poskytuje seriózny priestor na zadných sedadlách. Model Citroën C5 X dostal veľké vonkajšie rozmery s dĺžkou 4 805 mm, šírkou 1 865 mm a výškou 1 485 mm, čím presne zapadá do stredu segmentu D. 

Model Citroën C5 X využíva nový svetelný podpis značky Citroën v tvare písmena V, ktorý sa nachádza vpredu aj vzadu a prvý raz sa predstavil na novom modeli Citroën C4. Súčasťou svetelného podpisu, ktorý sa dá rýchlo priradiť k značke Citroën, sú aj LED svetlomety.

Zdroj: Citroen

Komfort jazdy zabezpečujú sedadlá Advanced Comfort a samozrejme podvozok. 

Kým benzínové verzie budú jazdiť na podvozku s dobre známym systémom Citroen Advanced Comfort - ktorý skrýva tlmiče s progresívnymi dorazmi, plug-in hybrid bude mať tieto tlmiče aj adaptívne a nastaviteľné v troch režimoch. Ten najpohodlnejší sa volá Hydrauliques Progressives a je celkom jasné o čo sa snaží - napodobniť a ešte vylepšiť pruženie, ktoré sme mohli naposledy zažiť v modeli C5 Tourer... 

Auto okrem komfortu jazdy prostredníctvom aktívnych tlmičov dbá aj na odhlučnenie a to aj prostredníctvom vrstveného predného aj zadného akustického okna. 

Model C 5 X ponúkne objem kufra pre batožinu 545 l, po sklopení operadiel zadných sedadiel vznikne rovná plocha a objem sa zvýši na 1 640 l, otvor je široký a funkčný, nakladacia hrana nízka a boky rovné. Kryt batožinového priestoru je spojený s vekom a uľahčuje nakladanie, pretože sa otvára spolu s elektronicky ovládaným vekom, takže sa ľahko otvára a zatvára, aj keď má jeho majiteľ práve plné ruky.

Automobil bude dostupný s výhradne benzínovými spaľovacími motormi. Buď samostatne, alebo ako súčasť systému plug-in hybrid. Plug-in ponúkne pohon prednej nápravy a systémový výkon 165 kW (225 k) s možnosťou lokálne bezemisnej jazdy s dojazdom do 50 km a s rýchlosťou do 135 km/h. 

Model Citroën C5 X Head Up Display, systém na zobrazovanie údajov premietaním na čelné sklo vo farbe a vo veľkých rozmeroch, navyše prvý raz sú tieto informácie obohatené o rozšírenú realitu.
Auto ponúkne dvanásťpalcovú dotykovú obrazovku infotainmentu, 4 konektory USB-C ako aj bezdrôtové nabíjanie mobilných telefónov. Aktualizuje sa pomocou spojenia so službami využívajúcimi Cloud a s mobilnými telefónmi sa prepája vďaka rozhraniu Mirror Screen. Celé rozhranie využíva logiku dotykového ovládania tabletov: možnosti individuálnych úprav, nastavenia zobrazovania, ikony na domácej obrazovke. Systém dokáže rozpoznávať povely
v prirodzenej reči, čo zlepšuje a zjednodušuje používanie vrátane osobného asistenta, ktorému stačí povedať svoju požiadavku a následne vykoná povel. Model Citroën C5 X ponúka systémy v oblasti čiastočne autonómnej jazdy na úrovni Level 2, pričom dodržiava všetky aktuálne platné legislatívne predpisy: Highway Driver Assist spája adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go a asistenčné systémy na udržanie vozidla v jazdnom pruhu.

Medzi mnoho ďalších funkcií, ktoré zjednodušujú každodenný život, patria aj sledovanie mŕtveho uhla s dlhým dosahom, systém Rear Cross Traffic Alert, ktorý odhaľuje možné nebezpečenstvo v blízkosti vozidla pri cúvaní, systém Top 360 Vision zjednodušuje manévrovanie s vozidlom pomocou zobrazovania okolia vozidla na dotykovej obrazovke či bezkľúčový prístup a štartovanie Proximity, ktoré po priblížení a vzdialení sa vodiča automaticky odomkne a zamkne vozidlo.

Citroën C5 X, dostupný s benzínovými alebo plug-in hybridnými pohonmi, sa začne predávať v druhom štvrťroku 2021. Viac foto nájdete v galérii. 


 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Citroen

Komentáre k článku


Stream naživo