2021-02-06 09:10:00
DS4 a DS4 Cross
DS4 a DS4 Cross
Zdroj: DS Automobiles

FOTO + VIDEO: Nová DS4 - nabitá technológiami, nesmierne štýlová

Nová generácia modelu DS4 prichádza v dvoch karosárskych verziách ako hatchback a ako crossover.

Pravdou je, že tak ako predchodkyňa, aj tu ide najmä o crossover, ktorý ale môže byť ešte viac crossoverom. Vďaka zvýšeniu svetlosti prostredníctvom diskov a vďaka oplastovanej karosérii. 

Nová DS4 má ešte jednu verziu: Performance Line. Odlišná vonkajšia vizáž však vychádza z hatchbacku. Pridáva športovo orientované prvky vonku i vnútri. 

DS4 je postavená na novej verzii modulárnej platformy EMP2, ktorá autu dodáva výraznú osobitosť vďaka vysokej modularite a možnostiam zmeny dizajnu. Auto má typické vonkajšie rozmery hatchbacku prémiovej nižšej strednej triedy. Na dĺžku má 4,4 metra, no výška strechy je len 1,47 metra. Hatchback pritom môže mať disky s veľkosťou až 20 palcov. No a každý predsa vie, že disky robia auto a v modernom dizajne platí, že čím väčšie, tým lepšie. 

Ako je u DS áut zvykom, aj toto si mimoriadne zakladá na kvalitných materiáloch a vycibrenom vkuse v interiéri. Opäť to tam vyzerá ako v najmodernejšom hoteli, či butiku, či akom parížskom priestore... 

Zdroj: DS Automobiles

Auto prichádza s plnou paletou špecifikácií vrátane štandardných spaľovacích motorov a plug-in hybridu s kombinovaným výkonom 225 koní. Dostupná pritom bude aj benzínová verzia PureTech s rovnakým vrcholným výkonom a výrobca pokračuje aj v ponúkaní naftových motorizácií. Všetky budú dostupné výhradne s automatickou 8-stupňovou prevodovkou. 

Zaujímavé je, že verzia E-Tense - teda plug-in hybrid jazdí na 20-palcových diskoch kolies. Aby bola zaručená ekológia takéhoto kolesa, disky sú odľahčené o 10%, čo znamená 1,5 kilogramu na jeden disk. Neodpružené hmoty sú tak výrazne nižšie a to zas pomôže jazdnej dynamike a ovládateľnosti. 

Zdroj: DS Automobiles

Na technologickej špičke sa DS drží vďaka inováciám a medzi tie najzaujímavejšie nepochybne patrí nový head up displej. Ten akoby prenášal všetky potrebné informácie priamo na vozovku, čo je ďalší krok k rozšírenej realite. 

Novinkou je kompletne prepracovaný infotainment zvaný Iris. Ten má nielen hlasového asistenta, ale zároveň nové rozhranie spolu s možnosťou ovládania infotainmentu gestami. 

Novinkou je tiež DS Drive Assist 2.0 s prvkami autonómnej jazdy vrátane poloautonómneho predbiehania a autonómnej jazdy v pruhoch. Systém dokáže predvídať potrebu znížiť rýchlosť, dokáže upraviť rýchlosť podľa prichádzajúcich dopravných značiek. Auto má nové radarové snímače umiestnené v rohoch karosérie, čo mu zabezpečuje dosah senzoriky sledovania mŕtveho uhla až 75 metrov. 

Zdroj: DS Automobiles

Auto má k dispozícii aj DS Active Scan Suspension - systém sledovania vozovky pred vozidlom so schopnosťou upravovať nastavenie adaptívnych tlmičov v reálnom čase podľa odsledovaných nerovností. 

Auto má taktiež Night Vision s infračervenou kamerou umiestnenou prekvapivo v mriežke chladiča. Dosah kamery je až 200 metrov, pričom vodič za tmy, či za zlej viditeľnosti sleduje vozovku na digitálnom prístrojovom štíte a systém mu spoľahlivo ukáže chodcov, či zver popri ceste. Bližiace sa nebezpečenstvo ukáže aj na head-up displeji. 

K lepšej viditeľnosti prispievajú Matrix LED svetlá kombinujúce matricové osvetlenie vozovky a dynamické osvetlovanie zákrut. Silné svetlomety neoslňujú okolitých účastníkov premávky, no zároveň smerujú svetelný kužel tam, kam sa pozerá vodič. Spolu s denným svietením je na každej strane až 98 diód. 15 segmentov na každej strane pritom patrí k diaľkovým svetlometom. 

Model DS 4 je vyrobený z 95 % opätovne použiteľných materiálov a z 85 % recyklovateľných dielcov. Až 30 % hmotnosti tvoria opätovne použiteľné alebo recyklovateľné materiály rozdelené na kovy a polyméry. Dovedna 20 % dielcov palubnej dosky, ktoré nevidno, je z konope. Medzi recyklovanými materiálmi sa nachádzajú polypropylénové, polyesterové a elastomerové vlákna využité na spodnej strane podvozka ako pohlcovače, na redukciu hluku či ako úchytné body.

Začiatok predaja modelu DS 4 je naplánovaný na štvrtý štvrťrok 2021.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: DS

Komentáre k článku


Stream naživo