2020-09-02 12:20:00
Škoda Enyaq
Škoda Enyaq
Zdroj: SKoda

Škoda Enyaq: 4 výkony, RWD, AWD, svietiaca mriežka a maximum priestoru

Škoda Enyaq je prvý elektromobil značky Škoda postavený na platforme MEB. 

Škoda Enyaq iV ponúkne štyri výkonnostné stupne a dva druhy pohonu. Jeho cena sa začína niekde na úrovni 40 000 eur (prepočet z czk). 

Škoda Enyaq je priestranný crossover so solídnymi vonkajšími rozmermi. Najbližšie má v tomto ohľade k modelu Kodiaq. Rozdiel v celkovej dĺžke je len 5 cm v prospech Kodiaqu. Enyaq má dĺžku 4649 mm, šírku 1879 mm a výšku 1616 mm. Rázvor je 2765 mm. V porovnaní s Kodiaqom je o málo menší v každom ohľade, no zároveň aj sedí bližšie k vozovke. 

Zdroj: SKoda

Auto má batériu umiestnenú v podvozku a vďaka karosérii v štýle SUV ponúkne aj napriek tomu dostatok priestoru aj pre vysoké postavy. Priestor bol pri autách značky Škoda vždy významný parameter a nie je to iné ani pri Enyaqu. Auto je taktiež plné Simply Clever riešení vrátane škrabky na lad, či špeciálneho hrdla nádržky na dopĺňanie kvapaliny do ostrekovača. To je zároveň azda jediný dôvod, prečo by ste otvárali prednú kapotu vozidla. Hladinu oleja asi nepozriete... Pardón, to ja len tak, aby reč nestála. 

Zdroj: SKoda

Enyaq ponúkne v interiéri nové materiály vyberané a spracovávané s vyšším ohľadom na životné prostredie. Automobil už nebude mať výbavové stupne, voliť si budete štýl interiéru a k tomu si prikúpite nejaké doplnky. Napríklad Crystal Face osvetlenú mriežku chladiča so 130 LED svetlami, či asistenčné systémy v balíku Asistovaná jazda 2.0 aj s parkovaním na diaľku. 
Palubnej doske dominuje 13-palcový dotykový displej infotainmentu umiestnený na konzole vystupujúcej z línie palubnej dosky a samozrejme dvojramenný volant s digitálnym prístrojovým štítom. 
Vonkajší dizajn je obrazom najnovšieho dizajnového smerovania značky. Dynamiku podčiarkuje výrazná mriežka chladiča s ostro rezanými svetlami, z boku sú to zreteľné prelisy a najmä 19 až 21 palcové kolesá. Automobil disponuje svetlami LED, ktoré pri predných svetlometoch ponúkajú aj matricové diaľkové svetlá. 

Zdroj: SKoda

Vozidlo bude mať štartovací stupeň výkonu s pohonom jednej, konkrétne zadnej nápravy rovnako ako všetky modely postavené na platforme MEB. Základný Enyaq je označený Enyaq iV 60 a má batériu s celkovou kapacitou 62 kWh. Pre jazdu bude využiteľných 58 kWh (zvyšok rezerva pre funkčnosť systémov). Táto verzia má maximálny dojazd do 390 km podľa WLTP cyklu, zrýchlenie z 0 na 100 je za 8,7 sekundy. Maximálny výkon elektromotora je 132 kW a krútiaci moment je 310 Nm. V základnej výbave základného Enyaqu bude interiér v štýle Loft, trojzónová automatická klimatizácia, multifunkčný kožený vyhrievaný volant, bezkľúčové zamykanie a štartovanie Kessy, DAB tuner, SmartLink, LED hlavné svetlá, parkovacie senzory, zadná parkovacia kamera a možnosť nabíjania s maximálnym výkonom 50 kW. Už v základe budú pádla pod volantom, ktorými môže vodič nastavovať úroveň rekuperácie. 

Zdroj: SKoda

Výhradne na dojazd je orientovaná verzia Enyaq iV 80 s maximálnou kapacitou batérie 82 kWh, pričom dostupná na jazdu je kapacita 77 kWh. To vytlačí maximálny dojazd podľa WLTP až na úroveň 510 km. Maximálny výkon je 150 kW a maximálny krútiaci moment je 310 Nm. Zrýchlenie na 100 je za 8,5 sekundy. 

Zdroj: SKoda

AWD verzie sú označené ako 80x iV a RS iV. 80x ponúkne maximálny výkon 195 kW a maximálny krútiaci moment 425 Nm. Dojazd sa scvrkne na 460 km. Scvrknutie platí aj pri čase zrýchlenia z 0 na 100 km/h - za 6,9 sekundy. RS iV má maximálny výkon 225 kW a krútiaci moment 460 Nm. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 6,2 sekundy a narozdiel od zvyšku štartovacieho pola dosiahne elektronicky limitovanú rýchlosť 180 km/h. Zvyšok iba 160 km/h. 

Zdroj: SKoda

K dispozícii bude nabíjanie s úrovňou výkonu až 125 kW, pričom si zákazníci budú môcť vybrať ako wallbox, tak káble do doplnkovej výbavy podľa preferencie. 
Predpredaj Enyaqu začína v Česku zajtra - 3. žiaru, či v presnejšom preklade 3. septembra. Prvá na kúpu bude limitka Founders Edition na prvých 1895 vozidiel. Limitka oslavuje 125 rokov od založenia prvej firmy, z ktorej je dnes koda Auto. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: SKoda

Komentáre k článku


Stream naživo