2020-03-24 18:44:00
Aston Martin V6 Valhalla
Aston Martin V6 Valhalla
Zdroj: Aston Martin

Toto je Valhalla: Prvý vlastný motor značky Aston Martin od roku 1968 je V6

Aston Martin sa naplno rozbehol a nedávne investície sa menia na skutočné produkty.

Aston Martin sa pochlapil a po viac ako 50-tich rokoch postavil motor vyvinutý a skonštruovaný kompletne „in house“.

Motor bude najprv slúžiť ako srdce superšportovému modelu zvanému Valhalla. Valhalla je synom Valkyrie. Nie, tu si nepletiem hrušky s jablkami a nepíšem o severskej mytológii. Tu ide o podstatu vzťahu medzi hyperšportovými modelmi značky Aston Martin. Isteže, obe autá získali svoje mená zo severskej mytológie, ktorá sa v dávnych časoch zmiešala s tou anglickou (v čase Nórskej prítomnosti na ostrovoch). Prvým je Valkyrie, hyperšport len pre pár vyvolených, Valhalla z Valkyrie vychádza, no chce byť praktickejšou, „soft“ verziou tohto vrcholného diela z Gaydonu. Nižšie ich vidíte obe, to biele je Valhalla. 

Zdroj: Aston Martin

No a Valhalla má Podkapotou tento nový zázrak s kódovým označením TM01 od značky Aston Martin. Tej sa očividne sprotivilo preberať motory cudzích výrobcov a upravovať ich na svoj obraz. Namiesto toho vytvorili vlastný motor. Je to V6. Usporiadanie valcov do „horúceho“ véčka umožnilo nielen držať kompaktné rozmery i hmotnosť (cca 200 kg komplet), no najmä umiestniť dve rovnaké turbodúchadlá rovno do stredu diania. Tuto konfiguráciu poznáme napríklad z motorov V8 od BMW a od Mercedesu. Výhodou je blesková reaktívnosť twinscroll turbodúchadiel. Motor je pripravený na elektrifikáciu, do akej miery zatiaľ nie je úplne zrejmé, no isté je, že je to reálna budúcnosť značky Aston Martin a už dnes je pripravený na budúce emisné normy Euro 7.

Aston Martin mlčí o parametroch motora, no zatiaľ to vyzerá na maximálny výkon niekde na úrovni 745 kW, čo presahuje úroveň 1000 koní. Valhalla má maximálnu rýchlosť 354 km/h, z 0 na 100 km/h zrýchli za 2,5 sekundy. Motor je spojený s 8-stupňovou automatickou dvojspojkovou prevodovkou.

Motor i Valhalla sa na trh a na cesty dostanú o dva roky – 2022. Cena štartuje niekde na 950-tisíc eur a celosvetovo bude vyrobených 500 kúskov.

Zdroj: Aston Martin


FOTO: Aston Martin
AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo