2020-03-25 07:55:00
Polestar 2 je vo
Polestar 2 je vo výrobe
Zdroj: Polestar/Volvo

Všetci pre COVID-19 zastavili výrobu, okrem Polestaru. SuperVolvo 2 už vo výrobe

Dobre, určite existujú fabriky, ktoré ani v Číne výrobu úplne nezastavili, no pointu určite chápete.

Dnes je spravodajstvo plné správ o šírení koronavírusu COVID-19. Nakazených je čoraz viac, zdravotníctva vo vyspelých európskych krajinách kolabujú, ľudia umierajú. V automobilovom priemysle je to tiež náročné. Zatvárajú sa fabriky, padá celá dodávateľská sieť, nie sú objednávky, ľudia autá nekupujú, zamestnanci sa boja o svoj príjem, vlády riešia pumpovanie peňazí, aby ekonomiky nepadli na kolená.

A potom je tu Volvo a Polestar. Svieži vietor v depresívnych správach. Pretože Polestar, samostatná vetva automobilky Volvo spúšťa výrobu svojho plne elektrického grand kupé s názvom Polestar 2.

Polestar nielenže nezavrel fabriku v distrikte Luqiao neďaleko mesta Taizhou v provincii Zhejiang (Če-ťiang), on ďalej pokračoval na príprave nového modelu a práve oficiálne spustil sériovú výrobu. Mimochodom, Luqiao je od mesta, kde to všetko začalo – Wu-chanu vzdialený ccca 900 km, čo je podľa Googlu 1,5 hodinový let na pravidelnej linke. Stručne a skrátka, je to na Čínske pomery dosť blízko.

Zdroj: Polestar/Volvo

Napriek tomu Polestar 2 schádza z výrobnej linky. Nešlo o podcenenie situácie. Naopak, zamestnanci do závodu mohli prísť jedine vďaka dôkladnej dezinfekcii, neustále mali rúška, rukavice a zamestnávateľ im monitoroval telesnú teplotu. Zoznam prísnych opatrení je iste ešte dlhší, no výsledok sa dostavil. Nielenže Polestar 2 schádza z linky, no zároveň sa ani jeden zo zamestnancov nenakazil novým koronavírusom. Jednoducho, Čína opäť ukazuje, že aj takéto veci sa dajú zvládnuť, ak sa poctivo dodržiavajú prísne bezpečnostné a hygienické opatrenia a najmä, ak sú ľudia dôkladní a vytrvalí v ich plnení. Niežeby napríklad naše slovenské automobilky niečo podobné nedokázali, ide skôr o vec dopytu. V Číne je už skrátka skoro potom, tu sa ešte len blížime k najhoršiemu. Dobre, dosť bolo koronaspráv.

Zdroj: Polestar/Volvo

Nový Polestar 2 schádza z výrobnej linky tam, kde aj Volvo XC40. Polestar je plne elektrické športové štvordverové grand kupé. Je to v podstate veľkosériový konkurent aj pre Teslu Model 3. Do výroby najprv vstúpila bohato naplnená verzia Launch Edition. Zaujímavosťou tohto auta je, že jeho infotainment je vlastne prvý kompletne postavený na architektúre Android so zabudovaným Google hlasovým asistentom, Google Maps a množstvom ďalších služieb od amerického giganta. Skrátka, konektivita Apple CarPlay nie je zrovna na programe dňa...

Zdroj: Polestar/Volvo

Cena Launch Edition štartuje na úrovni 63-tisíc dolárov amerického typu, čo je v súčasnosti 58-tisíc eur. Za to dostanete nielenže bohato vybavené auto, ale auto s dvomi elektromotormi zabezpečujúcimi pohon všetkých kolies. Maximálny výkon je 300 kW, kapacita batérii 78 kWh, maximálny dojazd 500 km podľa WLTP. Auto má špeciálne športové adaptívne tlmiče od Öhlins, či štvorpiestikové Brembo brzdy. Neskôr sa na trh dostane aj lacnejšia alternatíva s jedným elektromotorom.


FOTO: Polestar/Volvo
AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Polestar

Komentáre k článku


Stream naživo