2020-03-08 10:30:00
BMW i4 Concept
BMW i4 Concept
Zdroj: BMW

ŽENEVA: BMW i4 - najdôležitejšie auto pre BMW za ostatné roky

Spoločnosť BMW Group predstavením nového elektrického Gran Coupé otvára novú kapitolu svojej histórie.

Vozidlo BMW Concept i4 posúva elektrický pohon do centra značky BMW a prináša tak novú éru radosti z jazdy. BMW Concept i4 predstavuje pohľad na model BMW i4, ktorý sa do sériovej výroby dostane v roku 2021 ako prvý čisto elektricky poháňaný model prémiovej strednej triedy. BMW pri svojom prvom elektromobile v strednej triede od začiatku hovorilo o tom, že to auto má byť naďalej BMW, a to si vyžaduje dôkladnosť pri vývoji, najmä v súvislosti s jazdnými vlastnosťami.

BMW Concept i4 prináša elektrifikáciu do centra značky BMW,” vraví Adrian van Hooydonk, senior viceprezident spoločnosti BMW Group pre dizajn. BMW i4 by malo mať v sériovej podobe dojazd až 600 km (podľa WLTP), výkon až 390 kW (530 k), zrýchlenie z 0 na 100 km/h približne za 4,0 sekundy a maximálnu rýchlosť viac ako 200 km/h.

Zdroj: BMW

Dizajn vozidla BMW Concept i4 ukazuje fantastické proporcie, mimoriadne expresívny charakter a, samozrejme, veľký dôraz na detail,” dodáva Domagoj Dukec, šéf dizajnu automobilky BMW. Dukec ďalej hovoril o zakrivenom displeji natočenom na vodiča, tlačová správa zas o dizajnových prvkoch vonku i vnútri. i4 je Grand Coupé tak ako vie byť aj súčasný sériový rad 4. Auto má zaujať dlhým rázvorom, klesajúcou líniou strechy, krátkymi prevismi, veľkými kolesami a samozrejme gigantickými avšak uzatvorenými obličkami. Pritom všetkom zameraní na dizajn však auto nechce zabudnúť ani na interiér a práve ten má ponúkať väčšiu vzdušnosť, než akú by ste od auta tejto veľkosti a športového zamerania čakali. No ale späť k dizajnu – lak má odtieň Frozen Light Copper, no na karosérii nájdete aj modré prvky, ktoré majú upriamovať pozornosť na BMW i.

Zdroj: BMW

Množstvo aerodynamických meraní prispelo k maximalizácii dojazdu elektrického vozidla. Zaslepené obličky a čisté aerodynamické spojlery poskytujú detailné príklady premysleného prúdenia vzduchu v praxi. Ďalšiu významnú oblasť vozidla predstavujú disky kolies. Boli navrhnuté špeciálne pre BMW Concept i4 a spájajú aerodynamiku s odľahčenou konštrukciou. Jemné a tým pádom aj aerodynamicky optimalizované povrchy tvoria kontrast k mimoriadne ľahkým a vysoko pevnostným lúčom kolies.

Zdroj: BMW

Jednoducho – BMW i4 bude s najväčšou pravdepodobnosťou najdôležitejšou premiérou značky BMW za ostatné roky. Vidieť to aj na množstve správ a materiálu, ktoré k autu značka ponúka. Napríklad venovala jednu samostatnú tlačovú správu zvuku štartovacej sekvencie a zvuku jazdy mestom nízkymi rýchlosťami. Na vytvorení toho zvuku sa totiž podieľal aj autor výnimočnej filmovej hudby Hans Zimmer. Daný zvuk bude sprevádzať všetky elektrifikované autá značky BMW počínajúc jarou tohto roka a to v momente keď sa budú zakrádať mestom v čisto elektrickom režime. Tu je tá sekvencia i samotný zvuk:


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo