2019-09-30 09:05:00
Audi RS Q3 a
Audi RS Q3 a Q3 Sportback
Zdroj: Audi

FOTO + VIDEO: Audi RS Q3 a RS Q3 Sportback – športové SUV s piatimi valcami

Audi predstavilo prvýkrát dvojicu modelov Q3 s označením RS. Môže za to nová karoséria s označením Sportback.

Audi prvýkrát prichádza s dvojicou modelov Q3. K štandardnému SUV sa nedávno pripojil variant Sportback. Podkapotou majú to isté. 2,5 litrový motor TFSI s unikátnym zvukom a výkonom 400 koní.

Obe karosérie modelu Q3 ponúkajú vysokú mieru praktickosti pre každodenné použitie. Obe by mali byť plnohodnotne päťmiestne, obe majú posuvnú zadnú lavicu, akurát Sportback posunie sedadlá o 2 cm menej (15 vs. 13 cm). Aj v kufri majú obe autá 530 litrov voľného objemu.

Obe autá tiež disponujú infotainmentom MMI, hŕbou asistenčných systémov a bohatou výbavou – ak teda ide o verzie RS. Ceny začnú na 63 500 a 65 000 eur v prípade Q3 a Q3 Sportback. Ceny sú nemecké a autá sa začnú predávať v októbri. Prvé kusy dorazia k zákazníkom koncom roka.

Zdroj: Audi

Ale poďme k tomu najzaujímavejšiemu. Podkapotou oboch karosérii je ten istý cenami ovenčený päťvalec v najnovšej generácii. Dodáva 294 kW (400 k) a 480 Nm. Maximálny výkon je dostupný od 5850 do 7000 ot/min. Maximálny krútiaci moment dodá od 1950 do 5850 ot/min.

Zdroj: Audi

Motor dokáže vytvoriť špecifický zvuk aj vďaka špeciálnemu postupu zapaľovania na jednotlivých valcoch. Zapaľovanie prebieha v tomto poradí – 1-2-4-5-3. To je základ pre unikátny zvuk auta, ktorý posúva ďalej už základný výfukový systém. Za príplatok si potom môže záujemca zvuk vyšperkovať ešte viac cez RS Sport výfukový systém s čiernymi koncovkami.

Zdroj: Audi

Motor ponúka medzigeneračne o 17 % viac výkonu z nezmeneného objemu 2 480 cm3. Motor má na dĺžku menej než 50 cm a hmotnosť má o 26 kíl menšiu ako predchodca. Najväčší úbytok hmotnosti prináša kľukový hriadeľ. Ten je z hliníka a je vďaka tomu o 18 kíl ľahší. Motor má výrazne znížené trenie, zlepšené chladenie a vyššiu efektivitu.

Zdroj: Audi

Silu prenáša motor na kolesá prostredníctvom sedemstupňovej prevodovky S tronic a stáleho pohonu všetkých kolies Quattro.

Zrýchlenie z 0 na 100 km/h prebieha za 4,5 sekundy a maximálna rýchlosť je obmedzená na 250, respektíve príplatkovo na 280 km/h.

Zdroj: Audi

Správanie vozidla si môže vodič špecifikovať podľa aktuálnej nálady, či potreby. K dispozícii je do 6 režimov. Okrem tých základných si môže určiť aj režimy RS1 a RS2. Režimy upravujú správanie motora, prevodovky, tlmičov a upravujú i zvuk, či farebné podsvietenie i režim zobrazovadiel.

Zdroj: Audi

Podvozok oboch áut ťaží z prepracovaných náprav i zo zníženého RS športového podvozku. Priplatiť si možno za adaptívny podvozok s adaptívnymi tlmičmi, kde elektrické aktuátory presne regulujú prietok oleja v tlmičoch a tým zabezpečujú mäkšie, či tvrdšie nastavenie. Elektronika prepočítava účinok tlmenia v milisekundách pre každý tlmič zvlášť a tak v podstate reaguje okamžite na každú nerovnosť. Veľké diery utlmí, v zákrutách podrží. V zákrutách zas poteší progresívne riadenie špeciálne upravené pre potreby divízie RS.

Zdroj: Audi

Zdroj: Audi

K autu patrí samozrejme bodykit s možnosťou ďalších úprav vizuálu. RS má tiež dve špeciálne farby. Jedovatú zelenú a sivú, no zákazník si môže navoliť svoj odtieň presne podľa svojej predstavy cez Audi Exclusive. Farbu môžete určiť aj príplatkovým keramickým brzdám. Vyberať možno z červených, sivých alebo modrých strmeňov. Základné šesťpiestikové oceľové brzdy sú od základu v čiernej, možno ich vybaviť červeným prevedením. Vpredu majú kotúče 375 a vzadu 310 milimetrov. Vpredu sú perforované. Keramické brzdy majú vpredu kotúče s rozmerom 380 mm. Kolesá majú v základe 20 palcov, vyberať možno z viacerých dizajnov diskov s rozmerom do 21 palcov.

Zdroj: Audi


 


 

 

Komentáre k článku


Stream naživo