2019-09-07 12:44:36
Nissan Juke 2020
Nissan Juke 2020
Zdroj: Nissan

FOTO: Nový Nissan Juke je tu. Menej Joke, stále unikátny

Nissan uvádza novú generáciu modelu Juke. Stojí na novej modernej platforme, ponúkne viac priestoru a naďalej unikátny dizajn.

Či už sa vám Juke minulej generácie páčil, alebo nie, treba uznať, že tak odvážny dizajn nikto pred desiatimi rokmi nemal. Neskôr sa mnohí snažili jeho výnimočnosť napodobniť, či dokonca predbehnúť. Spomenúť treba Toyotu CH-R, no tiež Hyundai Kona, či Citroen C4 Cactus. Juke však svojej povesti nezostáva nič dlžný. Aj nová generácia vsádza všetko na dizajn, no ten je vyspelejší, modernejší. Auto je pokrokovejšie a Nissan píše o kvalitnejšom, ba až prémiovom spracovaní. S takýmito prívlastkami ale počkajme, kým sa dostane na cesty. 

Mimochodom, Juke je skutočne úspešný projekt. Veď za dekádu sa Nissanu podarilo umiestniť iba na európske cesty takmer milión áut. Nový Juke to určite nebude mať ľahké, konkurencia nespí, no svojský dizajn a prípadne dobrá cena môžu byť silnými agrumentami. Tých má ale viac.

Zdroj: Nissan

Nissan JUKE sa vracia s väčšími rozmermi, športovým dizajnom, až 19-palcovými diskami kolies z ľahkých zliatin a „plávajúcou strechou“ v štýle kupé.

V rámci štandardnej výbavy nájdete v najnovšom JUKE kompletnú technológiu LED, Juke ale nepríde o svoje typické okrúhle svetlá. Nová grafika v tvare Y dopĺňa prednú mriežku V-Motion značky Nissan. Do zostavy 11 farieb teraz pribudla exkluzívna farba karosérie, Fuji Sunset.

Nový JUKE sa zmenil aj vnútri. Je priestrannejší pre pasažierov aj ich osobné veci. Priestor na kolená sa vzadu zvýšil o 5,8 cm, priestor nad hlavou vzadu o 1,1 cm. Batožinový priestor ponúka 422 litrov, čo je o 20 % zväčšený úložný priestor. Pretvorený interiér ponúka štýl a komfort umocnený lepšou polohovateľnosťou sedadla vodiča, zvýšenou priestrannosťou vzadu, ešte väčším úložným priestorom a používateľsky prívetivejším ovládaním. Nové jemné materiály na prístrojovej doske, obložení dverí a v priestore pod nohami ponúkajú prémiový vzhľad, ktorý dopĺňajú štandardné monoformné športové sedadlá a voliteľné čalúnenie vo vyhotovení Alcantara® alebo koža.

Zdroj: Nissan

Úplne nový balík triedy N-Design ponúka vysokú úroveň personalizácie. Dostupné sú viaceré farebné kombinácie karosérie, strechy a čalúnenia interiéru. K dispozícii je tiež personalizácia exteriéru pomocou prispôsobiteľných nárazníkov, bočných prahov a 19-palcových diskov kolies z ľahkých zliatin.

Nový model kupé crossoveru trocha povyrástol. Rozmery teraz predstavujú 4 210 mm na dĺžku, 1 595 mm na výšku a 1 800 mm na šírku, vďaka čomu je priestrannejší, no zároveň zostáva naďalej kompaktný. Dokonca má aj o 23 kg nižšiu hmotnosť. Vďačí za to použitiu novej aliančnej platformy, na ktorej stojí napríklad nový Renault Clio, či Captur. Platforma disponuje nielen modernými asistenčnými systémami, systémami konektivity, ale je tiež pripravená na elektrifikáciu. Platforma umožní modelu zlepšiť jazdné vlastnosti pri zvýšení komfortu jazdy. Vyššia tuhosť vďaka väčšiemu použitiu pevnostných ocelí zlepšuje tiež pasívnu bezpečnosť.

Zdroj: Nissan

Juke prichádza na trh zatiaľ len s jedným benzínovým motorom. Ide opäť o aliančný agregát – trojvalec s objemom 1,0 litra označený ako DIG-T. Prepĺňaný motor bez priameho vstrekovania a teda bez nutnosti využitia GPF filtra ponúkne 117 koní.

Vozidlo je dostupné so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo 7-rýchlostnou prevodovkou s dvojitou spojkou (DCT) a radiacimi páčkami. K dispozícii je tiež volič režimov jazdy (Eco, Standard, Sport).

Zdroj: Nissan

Juke je vybavený informačným a zábavným systémom Nissan a asistenčnými technológiami. Obsahuje technológiu inteligentnej mobility Nissan. Práve preto ešte žiadny model Nissan nebol pripojený do takej miery ako práve tento.

Pokročilá technológia ProPILOT spoločnosti Nissan, ktorá ponúka elektronicky asistované riadenie, zrýchľovanie a brzdenie, sa v modeli JUKE predstaví vôbec po prvýkrát.

Zdroj: Nissan

Okrem toho JUKE ponúka celý balík bezpečnostných technológií vrátane inteligentného núdzového brzdenia s rozpoznávaním chodcov a cyklistov, rozpoznávania dopravných značiek, inteligentného upozornenia na vybočenie z jazdného pruhu, upozornenia na križujúcu prekážku pri cúvaní a prvýkrát v spoločnosti Nissan aj systému sledovania mŕtveho uhla, čo je v tomto segmente jedinečné. Systém sledovania mŕtveho uhla upozorní vodiča, keď sa mu do mŕtveho uhla dostane iné vozidlo a súčasne JUKE vráti späť do pruhu.

Vďaka novému informačnému a zábavnému systému NissanConnect môžu zákazníci využívať Apple CarPlay® a Android Auto na zrkadlenie svojich obľúbených aplikácií pre smartfóny na 8-palcovej dotykovej obrazovke. Vodiči tiež majú prístup k mapám TomTom a informáciám o doprave naživo, prípadne si môžu aktivovať zabudovaný Wi-Fi prístupový bod, vďaka ktorému si cestujúci budú môcť pripojiť svoje laptopy či tablety.

Zdroj: Nissan

Majitelia Nissan JUKE si odteraz môžu priamo cez smartfóny kontrolovať stav uzamknutia dverí svojho auta, prípadne si svoj Nissan môžu na diaľku aj zamykať či odomykať. Na zvýšenie bezpečnosti si pred cestou môžu vodiči skontrolovať aj tlak v pneumatikách a hladinu oleja.

Aby boli životy vodičov modelu JUKE ešte jednoduchšie, kompatibilita s nástrojom Google Assistant im dáva pomocou hlasových pokynov do svojho inteligentného zariadenia možnosť ovládať ešte viac funkcií, akými sú centrálne zamykanie, svetlomety vozidla a odosielanie cieľových miest do navigačného systému auta. Súčasťou doplnkovej výbavy je audiosystém Bose s osmimi reproduktormi a dvojicou z nich umiestnených priamo v hlavových opierkach. 

Zdroj: Nissan

Úplne nový Nissan JUKE sa bude aj naďalej vyrábať v oceňovanej továrni spoločnosti Nissan v anglickom Sunderlande. Prví zákazníci na európskom trhu svoje vozidlá dostanú koncom novembra.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Nissan

Komentáre k článku


Stream naživo