2019-08-06 14:55:00
Ford Mustang Shelby GT
Ford Mustang Shelby GT 500
Zdroj: Ford

Z 0 na 160 a zas na 0 km/h za 10,6 sekundy. To je Mustang Shelby GT 500

Takéto prudké zrýchlenie a následné spomalenie otrepe mozog o hlavu aj skúsenejším fajnšmekrom.

Ford Mustang vo verzii Shelby GT 500 je najvýkonnejším sériovo vyrábaným Fordom všetkých čias. 5,2 litrový prepĺňaný motor V8 dosahuje maximálny výkon 560 kW (760 k) a maximálny krútiaci moment 847 Nm. Dosť na to, aby z 0 na 100 km/h zrýchlil za 3,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 180 MPH (290 km/h).

Cieľom konštruktérov bolo nielen nasadiť korunu novej generácii modelu Mustang, tiež chceli, aby bolo auto lepšie po každej stránke než GT 500 minulej generácie. Malo by byť ľahšie ovládateľné, malo by byť lepšie v zákrutách, no predovšetkým by malo byť lepšie na rovinke a na obľúbených šprintoch na štvrť míle. Tam by sériový model mal dosahovať čas pod 11 sekúnd.

Zdroj: Ford

Najväčšími odlišnosťami v porovnaní s GT-čkom je okrem prepĺňaného motora dvojspojková 7-stupňová prevodovka od Tremecu. Tá dokáže preradiť v priebehu 80 milisekúnd, teda kratšie než trvá žmurknutie. Nielenže by mala byť brutálne rýchla, mala by mať v hlave a na ceste by mala radiť neciteľne.

Aj dvojspojkovej prevodovke vďačí GT 500 za výkon spomenutý v titulku. A tiež najväčším brzdám aké možno nájsť na amerických športových kupé – predné disky majú priemer 419 mm.

Zdroj: Ford

Aby auto dokázalo ponúknuť maximálny výkon hocikedy, chce to poriadny chladiaci výkon. Zbierka „radiátorov“ je na obrázku nižšie.

Mustang Shelby GT 500 bude v domovine dostupný za 74-tisíc dolárov. Netreba veľké prepočty, aby bolo každému jasné, že lacnejšie sa k takémuto schopnému železu dostanete jedine v prípade kúpy z druhej, tretej, či štvrtej ruky a jediný kto s Mustangom dokážu držať krok sú v pomere ceny a výkonu práve americké svalnaté autá. Pritom najsilnejší z rebríčka – Démon sa už nevyrába. Lepší čas na uvedenie GT 500 ani nemohol byť.

Zdroj: Ford


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo