2019-05-29 16:35:00
BMW X1 2020
BMW X1 2020
Zdroj: BMW

FOTO: Po novom rade 1 prichádza aktualizácia aj pre rad X1. SUV s novou tvárou

Väčšie obličky BMW, nová maska, nové farby, aktualizované motory, výbavy. Jednoducho facelift v strede životného cyklu.

Kľúčovými prvkami aktualizácie modelu sú viditeľné úpravy dizajnu, lepšia variabilita a mnoho nových prvkov výbavy. Zmeny sa udiali aj pod povrchom. O radosť z jazdy s novým BMW X1 sa postarajú výkonné, no zároveň úsporné troj- a štvorvalcové motory s označením BMW TwinPower Turbo ako aj inteligentný pohon všetkých BMW xDrive.

Nový vzhľad modelu BMW X1 je jasný na prvý pohľad, pričom najvýraznejšie zmeny sa udiali na prednej a zadnej časti. Každá modelová verzia (BMW X1, xLine, Sport Line a M Sport) získala individuálny vzhľad, ktorý korešponduje so zameraním modelu. Model BMW X1 M Sport dostal znížený podvozok M Sport, sivé vysoko lesklé rámiky okien vo farbe Shadow Line z ponuky BMW Individual s rozšíreným počtom prvkov a M aerodynamický balík.

Zdroj: BMW

Nové BMW X1 vyžaruje svoju auru najmä prostredníctvom prednej časti. Tu sa nachádzajú väčšie a v strede spojené obličky BMW prepojené s novými adaptívnymi LED svetlometmi s prepracovanými linkami, nárazník s integrovanými LED hmlovkami a väčšie otvory na vstup chladiaceho vzduchu. Novými štylistickými prvkami sa môže pochváliť aj zadná časť vozidla, kde zadný nárazník dostal novú lištu vo farbe vozidla.

Ďalším zaujímavým prvkom vo vonkajšom spätnom zrkadle na strane vodiča je dvojfarebný projektor, ktorý po odomknutí vozidla premieta na podklad dvojfarebný nápis X1. Nejde iba o vizuálny efekt, ale aj o zjednodušenie nastupovania do vozidla vďaka osvetleniu plochy priamo pod dverami.

Inovovaný dizajn modelu BMW X1 obohacujú tri nové farby karosérie — béžová metalíza Jucaro Beige, modrá metalíza Misano Blue vyhradená pre model M Sport a metalíza Storm Bay, ktorú vidíte na obrázkoch. Ponuku dopĺňajú aj štyri nové druhy diskov kolies.

Zdroj: BMW

Facelift modelu prinesie do BMW X1 aj prvky, ktoré ho pripravia na budúcnosť. Pri začiatku predaja v lete 2019 budú k dispozícii všetky benzínové a naftové motory spĺňať emisnú normu Euro 6d temp. Modely BMW X1 sDrive16d a BMW X1 xDrive25d už spĺňajú aj predpisy nadchádzajúcej normy EU6d.

Výkon športových no zároveň úsporných troj- alebo štvorvalcových motorov prenáša v závislosti od verzie na vozovku inteligentný pohon všetkých kolies BMW xDrive alebo špičkový pohon predných kolies, čo novému modelu BMW X1 zaručuje dynamickú radosť z jazdy na cestách ako aj v náročnom teréne.

Mimoriadnou efektivitou sa vyznačuje najmä verzia BMW X1 sDrive16d, ktorá sa dodáva s manuálnou 6-stupňovou alebo so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou. S manuálnou prevodovkou dosahuje motor s výkonom 85 kW spotrebu 4,4 - 4,1 l/100 km a emisie CO2 dosahujú hodnotu 116 – 107 g/km. So 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou sa potom spájajú hodnoty spotreby 4,4 – 4,2 l/100 km a emisií 116 – 109 g CO2/km.

Zdroj: BMW

Na športové výkony sa zameriava model BMW X1 xDrive25d, ktorého motor dodáva výkon 170 kW (231 k) a krútiaci moment 450 Nm. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá tomuto modelu 6,6 sekundy.

V oblasti dynamiky patrí medzi najvýkonnejšie pohonné jednotky modelového radu verzia BMW X1 xDrive25i. S výkonom 170 kW (231 k) a v spojení s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic dodáva vozidlu solídne parametre dynamiky. Verzia BMW X1 xDrive25i vyštartuje z 0 na 100 km/h za 6,5 sekundy. Kombinovaná spotreba paliva je 6,8 – 6,3 l/100 km.

Vynovený modelový rad BMW X1 obsahuje 16 možností kombinácií motorov a prevodoviek.

Technológia podvozka modelu BMW X1 poskytuje všetkým verziám veľmi jednoduchú ovládateľnosť, precíznu obratnosť a dodáva vozidlu presvedčivú celkovú dynamiku. Inteligentný systém pohonu všetkých kolies xDrive je dostupný v mnohých modeloch a podľa aktuálnych podmienok a potrieb rozdeľuje krútiaci moment medzi predné a zadné kolesá.

Zdroj: BMW

V ponuke hneď od začiatku: BMW X1 xDrive25e

Plug-in hybridný model BMW X1 xDrive25e sa predstaví už budúci rok (kombinovaná spotreba paliva: od 2,0 l/100 km; kombinované emisie CO2: od 43 g/km). Výroba začne v marci 2020. Dôvodom na čakanie je príprava novej, celkovo už štvrtej generácie technológie batérií BMW, pričom batérie dosahujú kapacitu 9,7 kWh. Výsledkom je, že BMW X1 s plug-in hybridným pohonom dokáže prejsť v čisto elektrickom režime vzdialenosť do 50 km.

Interiér

Vrchná časť palubnej dosky dostala čiernu farbu, spodná sa potom zhoduje s farbou čalúnenia interiéru. Kontrastným prešívaním sa potom môžu chváliť modely verzií xLine, Sport Line a M Sport. Do týchto verzií sa následne dodávajú koberčeky s farebnými lemami a kontrastným prešívaním. V BMW X1 je k dispozícii na výber spomedzi troch nových druhov poťahov interiéru. O čom vlastne píšeme, zistíte v infografikách v galérii, tam je vidieť aj tieto detaily.

Zdroj: BMW

V prípade vybavenia vozidla na želanie dodávaným navigačným systémom narastie uhlopriečka stredového displeja Control Display z 6,5 palca na 8,8 palca, rovnako na želanie dodávaná dotyková obrazovka systému Touch Control Display dostane 10,25-palcovú uhlopriečku a možnosť ovládania prostredníctvom ovládača BMW iDrive Controller, hlasovými povelmi alebo dotykmi. Control Display predstavuje ideálnu platformu na objavenie širokých schopností infotainmentu a prostredníctvom neho získava modelový rad BMW X1 prístup k digitálnym službám BMW ConnectedDrive. Ich najnovšia verzia sa do modelov BMW X1 dodáva na požiadanie.

Operadlá zadných sedadiel sa, napríklad, dokážu sklápať v troch dieloch (40 : 20 : 40) a na požiadanie sa dajú aj posúvať v rozsahu 13 centimetrov. Medzi prvkami dodávanými na želanie sa nachádzajú aj automatické otváranie veka batožinového priestoru či komfortný prístup Comfort Access, ktorý otvára veko batožinového priestoru bezdotykovo.

Zdroj: BMW


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo