2019-03-17 07:50:00
Cupra Formentor dizajn
Cupra Formentor dizajn
Zdroj: CUPRA

VIDEO Takto vznikalo najkrajšie španielske SUV – od náčrtov k virtuálnej realite

Dizajn automobilu predáva. Ako ale vzniká auto, ktoré dokáže dizajnom nadchnúť? Dnes je to iné ako v minulosti.

Rovné línie alebo krivky? Odsadený displej alebo integrovaný v prístrojovom paneli? Kreatívny proces navrhovania štúdie automobilu – dizajnové cvičenie, vytvárajúce kontúry pre budúci vývoj, prináša stovky otázok a vyžaduje dlhé hodiny skicovania, stovky obrázkov, úpravu ideí a nové štarty. Celkovo šesť mesiacov práce sa dá rozdeliť na tri etapy na príklade štúdie CUPRA Formentor:

1: Premena nápadov na obrázky

 „Automobil, ktorý chcete pohladiť.“ To je vízia, z ktorej vychádzal Alberto Torrecillas, dizajnér exteriéru CUPRA Formentor, keď začal s úvodnými skicami. „Práca na dizajne štúdie nám dávaväčšiu kreatívnu slobodu. Ako prvé dávame naše idey na papier. Niektorí dizajnéri uprednostňujú od začiatku kreslenie na grafickom tablete, no ja preferujem voľné kreslenie rukou na papier a rozličné návrhy.“ Idey sa premieňajú na skice, množstvo kresieb začína ukazovať objemy a vytvárať dojem pohybu aj keď vozidlo stojí v pokoji.

Zdroj: CUPRA

Medzitým interiérový tím Color & Trim venuje svoju plnú pozornosť výberu materiálov a farieb. Tu sa najmodernejšie technológie stretávajú s remeselnou zručnosťou. Navrhujú sa farby karosérie a interiéru a vyberajú materiály na poťahy sedadiel, čalúnenie dverí a stropu, ako aj dekoračné obklady. Pre tento model bola vypratá koncepcia „športovej módnosti“, ako to popisuje Amanda Gómez, dizajnéra oddelenia Color & Trim: „Koža,viditeľné prešívanie, hliníkové textúry a farby boli vytvorené špeciálne pre túto štúdiu. Spolu s farebným odtieňom laku karosérie Petrol Blue, majú motoristickým nadšencom pripomínať mechanickú dielňu.“

2. CUPRA na uliciach Barcelony bez opustenia závodu

Keď je dizajn navrhnutý, je čas ho oživiť a vtedy prichádzajú k slovu najmodernejšie technológie. Dizajnéri CAD (Computer Aided Design) pretransformujú kresby na trojrozmerné (3D) grafiky aby bolo možné začať modelovať presné tvary vozidla a pridať všetky prvky a funkcie. V tejto fáze sa robí aj verifikácia, aby sa zabezpečilo, že sú splnené všetky nevyhnutné technické požiadavky vozidla.

Vďaka virtuálnej realite je možné vidieť automobil na bulvári Avenida Diagonal v Barcelone akoby bol reálny. „Pri dvojrozmernom zobrazení dokážeme overiť 75 % dizajnu, no pri zobrazení 3D je to až 100 %,“ vysvetľuje Manel Garcés, vedúci oddelenia vizualizácie.

Zdroj: CUPRA

Tento proces sa týka rovnako exteriéru ako aj interiéru vozidla. V uplynulých rokoch došlo k radikálnym zmenám pri navrhovaní interiéru. „Kedysi sme navrhli najprv celý interiér a na konci rozhodli, kde umiestnime rádio a tlačidlá... Teraz začíname umiestnením obrazovky infotainmentu a jej vyhotovenia a až potom sa venujeme ostatným prvkom,“ zdôrazňuje Jaume Sala, zodpovedný za dizajn interiéru SEAT.

Kvôli adaptácii na túto zmenu má SEAT laboratórium Design Digital Lab, kde sa definuje digitálna interakcia. Prioritou laboratória je zjednodušenie ovládania a vytvorenie maximálneho množstva informácií, ktoré budú dostupné v záverečných krokoch. V prípade štúdie CUPRA Formentor to predstavovalo dva roky testovania a simulátore a vyše 3.000 ikon pre definovanie digitálneho združeného prístroja na obrazovke s uhlopriečkou 25,4 cm (10 palcov).

Zdroj: CUPRA

3. Hlinený model

Tím modelárov použije 700 špeciálnej modelárskej hliny na vytvorenie modelu CUPRA Formentor v skutočnej veľkosti, ktorý sa dá vidieť a chytiť zvonka i znútra. „Počas procesu návrhu štúdie dizajnéri robia kontinuálne zmeny a my ich môžeme zapracovať. Syntetická modelárska hlina nám umožňuje priebežne robiť zmeny a keď je model hotový, nikto by nepovedal, že je to hlinená socha a nie auto,“ hovorí Carlos Arcos, zodpovedný za modelovanie exteriéru.

Zdroj: CUPRA

Čísla k štúdii

-              500 skíc

-              100 obrázkov

-              700 kilogramov hliny na každý model

-              1.800 ikon na obrazovke a 1.300 na prístrojovom paneli

-              1 kilometer vlákna

-              Vyše 50 farebných testov

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo