2018-10-02 08:30:00
Mercedes Triedy B 2018
Mercedes Triedy B 2018
Zdroj: Mercedes

Toto je najinteligentnejšie rodinné auto súčasnosti. Nová Trieda B prichádza

Všetci máme inteligentné telefóny, niektorí majú aj inteligentné domácnosti. V takom svete sa istotne hodí aj inteligentné rodinné auto.

Nový Mercedes Triedy B sa práve dnes ukazuje svetu. Generačná výmena kompaktných modelov značky Mercedes pokračuje tretím vozidlom. Po novej Triede A a po novej Triede A sedan prichádza nová Trieda B. Kompaktné MPV prichádza s novým motorom, prevodovkou, dizajnom a najmä s technológiami, ktoré boli doteraz výsadou iba tých najväčších a najluxusnejších vozidiel.

„Praktickejší než kedy predtým, štýlovejší než kedy predtým,“ tak zhruba opisuje novú Triedu B Britta Seeger, členka predstavenstva koncernu Daimler AG zodpovedná za predaje automobilov značky Mercedes. Nová Trieda B „... je v našom portfóliu kompaktných vozidiel ideálnym autom pre celú rodinu. Systém MBUX zas prináša zákazníkom nové zážitky s funkciami doteraz vyhradenými pre triedu luxusných áut.“

Zdroj: Mercedes

Aj nová Trieda B v sebe nesie najnovšie pokračovanie dizajnového jazyka Mercedesu s názvom Sensual Purity (zmyslová čistota). Čisté línie, hladké povrchy, minimalizmus a predsa výrazne emocionálny dizajn. Kľúčový je pre nový dizajnový jazyk tiež súčiniteľ odporu vzduchu na úrovni cd 0,24. Vodič pritom sedí o 9 centimetrov vyššie ako v Triede A. To mu dodáva nielen lepší výhľad z vozidla, ale tiež umožňuje jednoduchšie nastupovanie.

Trieda B pridáva k Triede A vyššiu stavbu karosérie, vyšší posed vodiča i podstatne viac priestoru pre členov rodiny a ich batožinu. Automobil maximalizuje priestor pre pasažierov vďaka rázvoru s dĺžkou 2729 mm. Dynamické proporcie auta zvýrazňujú krátke previsy i veľké disky kolies s rozmermi od 16 do 19 palcov.

Zdroj: Mercedes

V kabíne okamžite láka pohľady nová palubná doska s veľkými displejami. Tie v najvyššej výbave dosiahnu rozmer až 10,25 palca v oboch prípadoch. Typické výduchy vzduchotechniky v tvare turbíny spolu s množstvom chrómu a ambientným podsvietením dotvárajú modernú a prémiovú vizáž palubnej dosky. Samozrejmosťou je systém MBUX, ktorý vodičovi i posádke umožní nielen ovládanie vozidla hlasovými príkazmi cez oslovenie Hey Mercedes, ale tiež ponúkne navigáciu s rozšírenou realitou a kvantum ďalších funkcií ako i mimoriadne rozšírený systém infotainmentu s extrémne vysokou konektivitou. Navyše auto disponuje asistenčnými systémami, ktoré ste len pred dvoma rokmi nenašli inde než v najvyššej Triede S.

Zdroj: Mercedes

Novinkou sú i sedadlá s chladením a s masážnou funkciou. Úpravami prešli i zadné sedadlá. Väčšia šírka vozidla umožnila zväčšiť priestor pre trojicu. Navyše budú mať autá vyrobené od polovice budúceho roka možnosť posúvania zadných sedadiel v rozsahu 14 cm. B-čko tak ponúkne batožinový priestor s rozmerom od 455 až do 705 litrov a to bez sklápania zadných operadiel. V takom prípade sa kufor zväčší až na 1560 litrov.

Nová 8-stupňová dvojspojka a nový naftový motor

Podkapotou nového B-čka si svoj (priečny) debut odkrúti priečne uložený pokročilý naftový motor OM 654 v dvoch výkonnostných variantoch – s maximálnym výkonom 110 alebo 140 kW. Motor už dnes spĺňa najprísnejšiu emisnú normu Euro6d, ktorá začne byť povinná až 1.1.2020. Väčší dvojlitrový štvorvalec dopĺňa už známy motor OM 608 s objemom 1,5 litra. Benzínové motory zastupujú dve verzie motora s objemom 1,33 litra prítomného s výkonom 100 alebo 120 kW.

Zdroj: Mercedes

Novinkou je 8-stupňová DCT dvojspojková automatická prevodovka, ktorá bude kombinovaná s objemnejším naftovým motorom. Neskôr pribudnú ďalšie motorizácie i verzie s pohonom všetkých kolies 4MATIC. Automobil bude mať v základe 43 litrovú palivovú nádrž, za príplatok bude v závislosti od motorizácie dostupná aj 51 litrová nádrž. Pri vstupe na trh bude trieda B dostupná iba s automatickými dvojspojkovými prevodovkami (B180, B200, B180d, B200d a B220d).

Výrobca tvrdí, že Trieda B ešte nikdy nebola komfortnejšia. Vďačí za to novému nastaveniu podvozku. V závislosti od motorizácie budú mať zákazníci k dispozícii základné, komfortné a  adaptívne pruženie.

Zdroj: Mercedes

 


AUTOR: © Zoznam/jh

Komentáre k článku


Stream naživo