2017-12-21 14:20:00
Subaru WRX STi
Subaru WRX STi
Zdroj: Ján Hargaš

Subaru WRX STi končí. Model 2018 je posledný, ktorý sa bude predávať v Európe

Subaru WRX STi 2018 je posledná verzia modelu predávaná v Európe. Subaru ním ukončí predaj.

Subaru WRX STi je žijúca legenda. Posledný mohykán z rodu športových sedanov, ktoré boli schopné vyzvať na súboj superšporty svojej doby. I dnes ponúka výnimočné zvezenie a doslova dychberúce schopnosti v zákrutách. Lenže WRX STi dnes v Európe v podstate nikoho nezaujíma a ide de facto o kusovku.

Sú tu predsa lacnejšie a viac hi-tech hračky menom hot hatch, ktoré síce Subaru v jazdných výkonoch za všetkých podmienok predbehnúť nedokážu, ale na suchom povrchu sa vyrovnávajú aj súčasným superšportom. No najmä dokážu pôsobiť ako úplne bežné auto na dennodenné používanie.

Subaru sa prostredníctvom šéfa európskeho predaja menom David Dello Stritto nechalo počuť, že model WRX STi MY 2018, ktorý je aktuálne v predaji, je zároveň posledným modelom predávaným v Európe. Pôvodne sa mal ukončiť predaj iba v UK. Koniec je ale celoeurópsky. Znamená to, že potrvá maximálne rok, kým sa WRX STi úplne vytratí z ponuky.

Subaru má pritom s týmto modelom veľké plány. Nasledujúca generácia má dostať dizajn inšpirovaný konceptom Viziv a má byť športovým hybridom s vyšším výkonom a puncom ekológie. Lenže vzhľadom na nezáujem Európskeho zákazníka si nasledujúcu generáciu WRX STi vychutnajú iba všade inde okrem Európy...

Zdroj: Top Gear

Subaru vo všeobecnosti európsky trh príliš nedopuje zaujímavými verziami svojich modelov a v ponuke necháva iba tie najbežnejšie. Či sa niekedy dočkáme aspoň prepĺňanej Imprezy, ktorá by mohla slúžiť ako reálne predajná náhrada za WRX STi, alebo či sa dočkáme Levorga s manuálom, či nebodaj vyšším výkonom, to zostáva nejasné. Skôr je to ale len túžba, ako budúcnosť.

Vo svete kde sa Mitsubishi Evo stane SUV s elektrickým pohonom, nie je miesto pre WRX STi. Dovidenia WRX STi.

 

jh
ZDROJ: Top Gear, Drivetribe

Komentáre k článku


Stream naživo